pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:100/200)

Caprese z truskawkami i pesto ze szpinaku 159

rolnika i prawdziwą mozzarellę (ta może już być z marketu, są takie które oferują prawdziwą). Smacznego lata!  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 15 min 500 g mieszanych pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli mini 300 g truskawek Pesto szpinakowe 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 70 g pestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz(...)liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy *  2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół. kuleczki mozzarelli odsączyć z zalewy, składniki delikatnie mieszamy 3. Tuż przed podaniem do sałatki dodajemy pesto

Słodki Kompromis
Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym 189

smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :) Składniki: filet z łososia mała cukinia  brokuł kukurydza z puszki suszone pomidory pomidorki koktajlowe sok z cytryny ząbek czosnku czerwona cebula sól pieprz  miód wielokwiatowy 2 łyżki ryż jaśminowy olej kokosowy do smażenia Brokuła podgotowałam, ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Łososia(...)pieprzem. Na patelnię daję łyżeczkę oleju kokosowego, rozgrzewam. Wrzucam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, dodaję pokrojoną cukinię, podsmażam. Następnie drobno kroję czosnek i dorzucam do reszty. Dodaję resztę warzyw. Pomidorki kroję na połówki i dodaję pod koniec smażenia. Warzywa przesuwam na jedną stronę patelni. Łososia dzielę na 3 porcje i podsmażam na patelni obok warzyw. Dodaję 2 łyżki miodu. Łososia

kruche babeczki
Pasta awokado z pomidorami 173

sobie  nawzajem  charakteru. Podoba Wam się kolorek na moim wiosennym talerzu? :) Składniki: bardzo dojrzałe awokado łyżeczka soku z cytryny 10 liści bazylii łyżeczka oliwy extra vergine 6 pomidorków koktajlowych sól do smaku Wykonanie: Do wykonania pasty potrzebujemy bardzo dojrzałego, miękkiego awokado. W sklepie kupujemy jeszcze twarde awokado. Wystarczy je położyć na kilka dni w pobliżu jabłek, aby dojrzało(...)skórki i kroimy na 8 kawałków. Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii, oliwę i pomidorki. Solimy do smaku, całość mieszamy. Podajemy z bagietką. Kanapeczki można ozdobić malutkimi listkami bazylii. Smacznego

Smak mojego domu
Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem. 258

jest bardzo krótki. Zapraszam na historię śniadania z ich udziałem. SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)   szparagi ilość wedle uznania  jajko 2 szt  2 łyżki octu  pomidorki koktajlowe  1 ząbek czosnku  masło 2 łyżki  chleb 3-4 kromki  2 łyżki pasty pomidorowej  świeży tymianek  kolendra świeża  wedle uznania  sól(...)tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki octu. Gdy się gotuje, łyżką robimy

Basia w kuchni
Lunchbox #1 - sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 160

wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :) Składniki (2 porcje): Puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret 1.Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój(...)wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. 3. Na dno pojemnika wsyp sałatę. Na to połóż ziemniaki, fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę.   Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką. 4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się mały słoiczek po przecierze pomidorowym lub deserku dla dzieci) przygotuj olej

Powiedz dietom nie
Makaron bavette z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami cherry 182

pomidorków i tych oliwek. Jak to ja - trochę pozmieniałam, dodałam coś od siebie;) Wyszło fantastycznie!     Składniki na 2-3 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju 8-10 pomidorków koktajlowych 4-5 filecików anchois garść oliwek kalamata pozbawionych pestek i pokrojonych na mniejsze części 4 łyżki oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili(...)spłaszczone spaghetti:) sól, pieprz   Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojone oliwki i porwane na kawałki anchois. Podsmażyć chwilę. Dodać pomidorki, posiekaną papryczkę i smażyć razem przez 5 minut. Dodać odsączonego tuńczyka oraz natkę. Wymieszać i odstawić na bok. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody. Po 8 minutach powinien być

Kulinarne Inspiracje
Pieczone warzywa z makaronem z pesto bazyliowym 162

wypróbowania przepisu. Przepis na 2 porcje. Składniki – pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 cukinia 1 mała czerwona cebula 6 pomidorków cherry 6 pomidorków koktajlowych żółtych oliwa z oliwek sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Składniki – pesto: bazylia – 1 doniczka 2 ząbki czosnku 1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni 1 czubata(...)sól himalajska i świeżo zmielony pieprz + dodatkowo: ulubiony makaron Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cukinię i cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 40 – 45 minut. Pod koniec

Moja pasja smaku
Sałatka z kurczakiem i mango. 215

białka, a mało tłuszczu. Po połączeniu, te dwa składniki tworzą idealną bazę dla sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Filet z piersi kurczaka (250 g) Dojrzałe średnie mango 70 g pomidorków koktajlowych 10 g szczypiorku Ząbek czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie:  Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na długie paski. Następnie przekładamy paski(...)czosnek, łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Odstawiamy na 5 min do zamarynowania się.   W między czasie, póki kurczak się marynuje, mango obieramy i kroimy w podłużne paski, pomidorki przekrawamy na połowę, a szczypiorek siekamy.   Paski z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 4 min. Ostudzamy i w razie potrzeby kroimy na drobniejsze kawałeczki.  Wszystkie

Kuchnia Łukasza
Makaron czosnkowy z serem blue 249

sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia.  Składniki: 2 porcje150 g makaronu tara telle,1 główka czosnku,50 g sera blue,8 pomidorków koktajlowych,3 mini papryczki,świeże listki oregano,sól do smaku,pieprz czarny do smaku,2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie:Czosnek obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę jeśli ząbki(...)czosnek na złoty kolor, (ma być w środku  miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem, fetą i kabanosami 243

pracy. Jest pożywna, bo ma makaron, kabanosy i fetę w towarzystwie warzyw. Składniki: 3 garście makaronu, np. świderków 1 podwójny kabanos płaski prostokąt twardej fety mały ogórek szklarniowy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach (czerwone i żółte) pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżki octu(...)użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami) pieprz i sól zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry, ogórki w pół plasterki, fetę w kostkę, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć ze szczypiorkiem W kubku dobrze połączyć ze sobą

Czerwień i błękit
Omlety z sałatką grecką – wysokobiałkowe danie z porcją warzyw. 177

grecką? Z sałatą, oliwkami, czerwoną cebulą, serem feta i pomidorami? Moim zdaniem to idealny pomysł na lunch albo szybką kolację. Składniki: 3 jajka sól, pieprz garść mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych garść oliwek 50g sera feta łyżeczka masła Sposób przygotowania: Jajka ubij widelcem razem z solą i pieprzem. Na średniej wielkości patelni rozgrzej masło a następnie wylej mieszaninę jaj. Ogień(...)mocny, gdyż omlet może się wtedy spalić na zewnątrz i być jeszcze surowy w środku. Kiedy jajka się zetną ułóż na nim sałatę, ser feta, posiekaną w piórka cebulkę, pomidorki oraz oliwki. Złóż na pół i gotowe

wysmienity
Sałatka z fasolką i bobem 146

lekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce.  1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i smażę na patelni grillowej. Na tej samej patelni boczek przesmażam(...)gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem

wesoła kuchnia
Dorada z patelni, z rybą North Fish 150

Dorada, oliwa, 4 oliwki, 4 pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, 100 ml białego wina wytrawnego, pieprz, sól, natka kolendry Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z rybą z Nort Fisch.  Podczas spotkania, pod okiem szefa kuchni Wiktora Żybuli przygotowaliśmy doradę z patelni. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i smaczny. Rybę oczyść, umyć. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać(...)położyć rybę. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać przekrojone na pół oliwki i pomidorki, kilka plasterków ostrej papryczki. Przykryć. Zagotować.  Wlać wino, zagotować, przykryć i dusić około 10- 15 minut, w zależności od wielkości ryby. W razie potrzeby dolać trochę wody. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły

królestwo garów
Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół 183

solą. Smakowa bosko! Składniki: 500 mąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo(...)ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez

Gotowanie i blogowanie
Krewetki z maślanym czosnkiem 145

rukolą, roszponką, makaronem czy położyć na grzanki.  Składniki: 20 krewetek 200g makaronu orkiszowego od Symbio 5 łyżek masła + 1 łyżka do makaronu 5 dużych ząbków czosnku 10 pomidorków koktajlowych pieprz  Makaron gotujemy al dente, zostawiamy na durszlaku. Krewetki myjemy, oczyszczamy, wycinamy czarną nitkę. Możemy odciąć również ogonki. Czosnek kroimy na plasterki - cienkie i grube. Masło rozpuszczamy(...)doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu.  Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami a następnie krewetki z czosnkiem i sosem, który powstał z masła.  Na zdjęciach: talerz

Gotowanie i blogowanie
Zupa Jamiego. Moja ulubiona! 141

kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę(...)przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy gorący bulion, drobno pokrojony imbir (ja ścieram go na drobnych oczkach), pokrojoną chilli, wypłukaną soczewicę  oraz przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Po kilkudziesięciu sekundach wyłączamy zupę

Simple Dish
Sałatka z Kaszy Jęczmiennej z Serem Feta 185

pyszną i zdrową sałatkę z kaszy jęczmiennej i sera feta. Jest prosta w przygotowaniu a bardzo syta i zdrowa. Będziemy potrzebować: 400 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (przed gotowaniem) 30 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 cebula (około 100 g) około 30 oliwek czarnych kilka łyżek oliwy lub oleju kilka listków bazylii sól, pieprz Link do filmu(...)www.youtube.com/watch?v=8_J5072oRuY Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Oliwki kroję na mniejsze kawałki (w plasterki). Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Ser feta kroję w nie za dużą kostkę. Umyte listki bazylii drobno siekam. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki z zimną kaszą jęczmienną daję

Uwaga Babcia Gotuje
śródziemnomorska sałatka z ziemniaków 121

składniki: 600 g małych ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 150 g czarnych oliwek klarowane masło do smażenia garść świeżych listków oregano sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy, aż będzie miękka i przekładamy do innego naczynia. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy i przekładamy(...)papryki. Ziemniaki przekładamy na patelnię, chwilkę podsmażamy i również przekładamy do papryki. Na końcu chwilkę podsmażamy pomidorki, przekładamy do podsmażonych warzyw. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy oliwkami, listkami oregano. Oprószamy pieprzem oraz solą do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Tortellini w sosie serowym 165

sosie z przepysznym parmezanem Składniki 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym 200 g śmietany sól olej 100 g sera pleśniowego pieprz tłuszcz do wysmarowania formy 50 g parmezanu pomidorki koktajlowe Przygotowanie   Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem. Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony(...)się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym. Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki. Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.  Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła

R'n'G Kitchen
Faszerowane kajzerki 148

Składniki: (na 2 porcje) 2 kajzerki 4 pomidory koktajlowe 3 pieczarki 2 plasterki szynki 4-5 plasterków cukini świeża natka pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 20 g żółtego sera odrobina masła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku(...)centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ z bułki by zrobić kieszeń na farsz Farsz: 1. Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko

KreatywnePiny
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 174

szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny sól pieprz  Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie(...)wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania