Jedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając(...)farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa
Chilli Czosnek i Oliwazupy. Pokroiłam, podpiekłam i... znęciłam tym moich domowych podjadaczy, dzięki którym do zupy zostało już tylko kilkanaście tortillowych chipsów:) Tak czy siak, dodanie ich do zupy, wraz z pieczonymi pomidorami okazało się strzałem w dziesiątkę. Świetnie skomponowały się z, raczej rzadką, zupą i dodały jej pożywności i charakteru. Mniam! Taki obiad na pewno rozchmurzy każdą buzię! ZUPA (SOPA(...)CHIPSAMI Z TORTILLI I PIECZONYMI POMIDORAMI Składniki: CHIPSY Z TORTILLI: 3 duże tortille,pokrojone na krótkie paski 1,2 łyżki oliwy szczypta soli PIECZONE POMIDORY: 3 średnie pomidory,pokrojone w paski 1 łyżka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" 1 łyżka oliwy sól do smaku ZUPA(SOPA): 6 szklanek bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego pomidory w puszce
Gotowanie to kochanieOstatnimi czasy zaniedbała trochę temat dekoracji potraw, dlatego dziś sympatyczne króliczki. Wystarczą nam podłużne pomidorki, którym w pozycji leżącej ścinamy kawałek z którego wycinamy uszy. Na
Jadło i czytadłoTe paszteciki, bo tak chyba mogę je nazwać, zjawiły się na naszym stole zupełnie nieplanowane.Rozmroziłam dwa ciasta francuskie, jak się okazało o jedno za dużo
bistro mamaDzisiejszy przepis we włoskim klimacie. Za oknem siarczysty mróz, a na moim talerzu danie prosto ze słonecznej Italii. Czyli spaghetti z bazyliowym pesto. A do tego
kulinarnyJaW ubiegły weekend miałam przyjemność po raz kolejny obejrzeć w tv program Jamiego Olivera na temat ryb. Mówił o gatunkach zagrożonych, o tych alternatywnych, tak mało
Dzieje kuchennej WiewióryTo była bardzo, bardzo trudny dzień. Upał doskwierał wszystkim a ja nie potrafiłam się odnaleźć w sytuacji jaką sama sobie zafundowałam. Postanowiłam, że w ten weekend
Dzieje kuchennej WiewióryNadeszła jesień, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście mam dobre duszyczki dookoła siebie, psiapsiółki, które wspomagają mnie np. zawożeniem czy odbieraniem Córci z
Dzieje kuchennej WiewióryNa wczorajszy obiad, choć ponoć i na śniadanie być może... fasola w sosie pomidorowym, na słodko ale przede wszystkim na kwaśno... dla mnie niestety, choć może
Dzieje kuchennej WiewióryNim zajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób
Dzieje kuchennej WiewióryMam przyjemnosc po raz pierwszy wziac udzial w Swiatowym Dniu Chleba (World Bread Day 2013 Setki bloggerow z calego swiata corocznie 16 pazdziernika pieka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cos pysznego i szybkiego ze sloika,awaryjna salatka z zielonej fasolki szparagowej.Ta sklepowa konserwa dostepna jest przez caly okragla rok.Lubie miec taki sloiczek w zanadrzu,bo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno nie było żołądków drobiowych, więc dziś nadrabiam zaległości. Żołądki czy też serduszka mogłabym jeść codziennie i raczej by mi się nie zbudziły. Ale i tak
Ewa w kuchniNie ukrywam, że najbardziej na świecie lubię jeść sałatki. Wystarczy jakaś zielona baza (rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz
Mango PapajaNie samymi świętami człowiek żyje... dlatego postanowiłam zrobić dzisiaj przerwę i wrócić do codziennych dań. A że udało mi się ostatnio kupić w bardzo dobrej cenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikKLIK PRZEPIS BOSKI! Pyszne, sami sprawdźcie! ;-)
SMYKWKUCHNIBardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem. Składniki
Apetyczna babeczkaHej ! :) Zima w pełni, mróz 20 stopniowy więc jak dla mnie jest tragedia :) Nawet nie wyobrażacie sobie jak ja nie lubię zimy brrr ... :) Tyle
charlotte gotujePyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ... I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ... Duszony
Walijskie PichcenieSkładniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA DO RYBY: przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola Jaś 1/2 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka
W Mojej Kuchni LubięCzy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu ? Ja pewnie bym zapomniała gdyby nie prezent od zaprzyjaźnionej marki czyli z Lubelli. Już we czwartek dostałam prezent
Smaczna PyzaSkładniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikKłopotów z blogiem ciąg dalszy. Przez kilka dni praktycznie nie miałam dostępu do bloga – teksty znikały, formatowanie się rozjeżdżało, a połowa widgetów działa albo nie
Gotuj z Blue RavenSą takie dni, kiedy czas po prostu nas mija. Wstajemy rano, wypijamy kawę czy herbatę, zjadamy bez pośpiechu śniadanie, rozsypując bezwiednie płatki po kuchennym blacie. Manewrujemy
Gotuj z Blue RavenLubimy ryby, ale chyba za rzadko lądują na naszym stole. Nie jest łatwo kupić naprawdę świeże a do tego w przyzwoitej cenie. Stają się, niestety, towarem
Smaczna PyzaSkładniki: 4 garście rukoli, kilka pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie mozzarelli w kulce, 2 łyżki oliwy, suszona bazylia, krem balsamiczny. Przygotowanie: Rukolę układamy
Aga w kuchnifrittata - Josia z bloga Kuchnia Josi Polenta z jajkiem sadzonym - przepis z bloga Red and Pale Słone wypieki: Focaccia - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej(...)bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą
Chilli Czosnek i OliwaPotrzebowałam czegoś szybkiego na obiad, delikatnego i aby makaron się krótko gotował. Na obiedzie były dzieci i ktoś , do kogo al dente absolutnie nie przemawia i
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju 2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu
Proste PotrawyKolejny dzień moich zmagań zaczynam od śniadania tj. znowuuuuu ;) omlecik tylko nadzienie w innej formie...po przepis na omlet zapraszam tu ;) I kolejna moja walka
NaKońcuJęzykaSkładniki: pojedynczy filet z kurczaka 1/4 zielonej papryki średnia cukinia 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa szklanka passaty
Moja smaczna kuchniaFasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę
Smaczna PyzaSkładniki: pół główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych 2-3 jaja, ugotowane na półmiękko (u mnie gotują się 6,5-7 minut) pół ogórka
Mango PapajaJeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi
Buniabaje w kuchniGdy się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Staram się wytrwać w postanowieniu przygotowywania ciekawych śniadań, więc do łask powracają omlety. Szybkie i smaczne danie, delikatna odmiana od tradycyjnego jajka sadzonego. Omlet
Pora coś zjeśćNa to danie natknąłem się przypadkiem w Internecie. Zaintrygowała mnie przede wszystkim nazwa, chociaż zdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli
Gotuj z MisiemLubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i
Smaczna PyzaW sałatkach najlepsze jest to, że zawsze się udają, bez względu na dostępność lodówkowych składników:)
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszna, szybka kolacja:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie jadłam jajecznicy i przyszła mi ochota na taką kolację. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado z myślą o wykorzystaniu go do przepisu z nadziewanymi jego połówkami. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyOdkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian (czyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem
Zdrowa Kuchnia SowyZostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu
Zdrowa Kuchnia SowyPo warsztatach oliwkowych zaraz na następny dzień ogarnął mnie oliwkowo-kaparowy szał;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna lista poleceń (swoją drogą jak szybko leci mi czas od jednych do drugich, a to 2 tygodnie, więc wydawałoby się, że sporo). Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyW ostatnich miesiącach rzadko kiedy mam czas na śniadanie. Wyrywam chwile, ale najczęściej jest to w weekend. Oto zupełna sobotnia rozpusta... Mój pierwszy w życiu omlet
Pasja SmakuRobiłam już krokiety z tuńczykiem w oleju .Tym razem podjęłam próbę zrobienia podobnych krokietów z tego co było w lodówce czyli puszki makreli w sosie pomidorowym
Buniabaje w kuchniTak to już jest , że cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3
Buniabaje w kuchniDzień dobry! Kiedyś nie wiedziałam co to (i że istnieje) ciecierzyca, nie wiedziałam również co to jest hummus. Aż przyszedł ten piękny dzień, że trafiłam na
Pora coś zjeśćJak pewnie zauważyliście dzisiaj na blogu jest trochę zmian - to początek wiosennych porządków jakie postanowiłam przeprowadzić. Na razie to tylko małe zmiany w wyglądzie, takie odświeżenie
Smaczna PyzaTo danie ekspresowe bo jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej ponad 10 minut. Oczywiście jeśli mamy wszystkie składniki m.in. mrożone, oczyszczone wcześniej, krewetki. No to co, zaczynamy
Smaczna PyzaRyba na obiad to dobry pomysł na pyszne danie. U nas pojawia się niekoniecznie w piątek. Przygotowuję ją wtedy kiedy mamy na nią ochotę i gdy
Smaczna PyzaChili con carne to danie w pewnym sensie nieco podobne do naszego bigosu. Dlaczego ? Ano dlatego, że odgrzewane smakuje lepiej niż zaraz po ugotowaniu a poza
Smaczna PyzaLubicie sałatki, których bazą jest kasza ? Ja bardzo bo są pożywne, zdrowe a kasze świetnie łączą się z soczystymi warzywami i ziołami. I śmiało mogę powiedzieć
Smaczna PyzaNa obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku
Smaczna PyzaSezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna
Grunt to przepis!Pomidory są najlepsze nie latem, lecz własnie jesienią. Nabierają wtedy pełni smaku i są wspaniale pachnące. (Mówimy oczywiście o pomidorach z pola, a nie tych całorocznych szklarniowych.) Jesień to idealny czas na zapiekanie ich pod różnymi postaciami. Kasza owsiana idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów. Komponując smak kaszy możemy dodać(...)kaszy owsianej 1 niewielka cebula 2 duże ząbki czosnku + 3 ząbki do zapieczenia duża szczypta rozmarynu suszonego szczypta mielonego ziela angielskiego niewielka świeża papryczka chili 4-6 średnich pomidorów sól do smaku 3 łyżki oliwy Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać. Wszystko dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaStragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie „ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach „. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak pyszna(...)kompletnie nie rozumiałam tego, czemu wcześniej jej nie robiliśmy. Teraz, gdy tylko zaczyna się sezon pomidorowy kupuje pomidorki i gotuję zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Dzisiejsza wersja jest z mlekiem kokosowym i jak możecie, to koniecznie takiej wersji spróbujcie . Jeśli nie macie jednak mleka kokosowego, możecie użyć słodkiej śmietanki 30%. „Zupę pomidorową na świeżych pomidorach” uwielbiają wszyscy. Mnie
Moja DelicjaZastanawiałam się co zrobić z nadmiarem szpinaku który wraz z ogromną ilością świeżutkich pomidorów dziwnym trafem znalazł się w koszyku w czasie zakupów na placu. Wybór padł na faszerowane pomidory, które o zapieczeniu wprost rozpływają się w ustach i nawet mój syn wróg numer 1 pomidorów zjada je ze smakiem. Składniki: 4 duże pomidory połowa dużego pęku świeżego szpinaku(...)szklanki ryżu 10 dkg sera feta 4 plastry mozarelli 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory dokładnie myję i osuszam. Odkrawam ich górną część wraz z szypułkami i wydrążam miąższ do miseczki (najłatwiej robi się to dużą łyżką). Sole wnętrza i odstawiam aby puściły sok. Kiedy pomidory sobie odpoczywają oczyszczony szpinak wrzucam na patelnie z łyżka
Magiczna kuchnia Dariikanapek, do faszerowania) ze śledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia! SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ: - śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów - Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia" - oliwki zielone (ilość dowolna) - oliwki czarne (ilość dowolna) - jajka 4 (lub 8 przepiórczych), - majonez domowy, łyżka - dwie, - bazylia, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - cebula czerwona, 4, - cebula biała(...)pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki), - oliwa z oliwek, odrobina, /Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które służą za łódeczki do wypełnienia. Zostawiamy kilka oliwek do położenia na wierzchu. Sałatka/pasta idealnie pasuje do grzanek, które możesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/ WYKONANIE SAŁATKI/PASTY: 1. Gotujemy jajka na twardo, 2. Kroimy
Wypisz Wymalujplacek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób, możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Jeśli już wspomniałem(...)tylko słoneczne południe, gdzie króluje oliwa, lecz również górzysta alpejska północ, w której do potraw nader często dodawane jest, podobnie jak u nas, masło. Wspomniałem o wykonaniu sosu z pomidorów i masła, lecz to jeszcze nie wszystko. Do pełni sukcesu potrzebne nam będą jeszcze przyprawy, bez nich bowiem, nawet z najlepszych surowców, nie wydobędziemy pełni smaku. Dziś sos doprawię przyprawami
Miód i pieprzSuper pan pomidor Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą. W XVI Iw. francuski ogrodnik Olivier de Serre twierdził, że pomidory nie są jadalne, inni uważali, że od zapachu pomidorów dostaje się mdłości. Co budzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą(...)się z niej sosy, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem”. Krajem, który zaryzykował jak o jeden z pierwszych, przełamać te opowieści była Rosja. Tam już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz z królową Boną, ale tak naprawdę ich hodowla rozwinęła się po I wojnie światowej. „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy
Bon Appetit MałgorzatyPomidory bardzo dobrej jakości po 1,50zł... grzechem byłoby nie przerobić ich na kilka słoiczków pyszności na zapas. Osobiście uwielbiałam pomidory z puszki, dopóki nie spróbowałam przerobionych na tę samą modłę, domowych przetworów mojej siostry. Zainspirowana jej piwniczką, w tym roku postanowiłam zrobić je po swojemu. :) Są naprawdę wyjątkowe, wiemy co się w nich znajduje, są bez konserwantów, a przede(...)wszystkim - są przepyszne i praktyczne. Nie podaję konkretnych ilości pomidorów, ponieważ w przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie
Kuchenna KontrrewolucyaPomidory suszone przygotowujemy z mięsistych podłużnych pomidorów. Jeszcze latem ususzyłam 3 kg. tych pomidorów i przechowywałam w naczyniu próżniowym w lodówce. Nareszcie dziś postanowiłam dokończyć dzieła i tym sposobem słoiczek suszonych pomidorów w zalewie nareszcie gotowy. Za kilka dni powinny być dobre. SUSZENIE POMIDORÓW: 3kg. mięsistych pomidorów kroimy na ćwiartki lub ósemki, przygotowujemy zioła: suszone oregano, bazylia, kilka ziaren kolendry(...)ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu kolorowego ucieramy w moździerzu i posypujemy pomidory, pomidory układamy na sitach suszarki , suszymy kilka dni po kilka godzin, zmieniając kolejność sit, po kilku dniach wszystkie pomidory mieszczą się na jednym sicie. SKŁADNIKI: suszone pomidory , 250ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku liść laurowy sól, pieprz do smaku WYKONANIE: oliwę doprowadzamy niemal do wrzenia, dodajemy sól
Kuchnia Beatypoproszona o ocenę i krótkie komentarze do produktów, które są tu widoczne. Są to : syropy owocowe z soków zagęszczonych -Łowicz dżemy- Łowicz soki pomidorowe - Fortuna soki owocowe -DrWitt keczup Pomidory Malinowe - Kotlin chrzan Horseradish i sałatka szwedzka - Krakus Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek(...)papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok Pomidor Sok 100 % Fortuna w swoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów pomidorów. Smak i zapach jest bardzo aromatyczny. Wygląd i konsystencja zachęcające. . Sok 100% Pomidor Tabasco
Proste PotrawyCrumble z pomidorami Nie ze śliwkami. Nie z truskawkami. W ogóle nie z owocami, tylko z pomidorami. Właśnie tak. Wymyśliłam sobie crumble z pomidorami. Danie jest z kategorii bardzo prostych, banalnych wręcz, ale jednocześnie genialnych. Wszystkie smaki przenikają się i uzupełniają. Słodycz pomidorów, aromaty ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco(...)miską sałaty z lekkim winegretem na obiad, a później jeszcze na kolację. Takie crumble po prostu można jeść trzy razy dziennie. Spróbujcie sami :) Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości i kolorów) 2-4 ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól
Pełny talerzłagodnych z bardziej wyrazistymi, jak również są po prostu wygodnie do umieszczenia na toście oraz w konsumpcji. Jakkolwiek przekąska ta nie była inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru. Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta(...)mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie. Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 2015-06-20 18:41:31 Proste w przygotowaniu tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków
Kulinarna PokusaJuż kiedyś pisałam, że uwielbiam pomidory. Pod każdą postacią. Teraz najpyszniejsze są świeże, mocno pachnące. Najlepsze w najprostszej sałatce z dodatkiem młodej cebuli i opcjonalnie bazylii oraz oliwek. Żeby tego było mało niedawno odkryłam olej kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Do mojej ulubionej sałatki pasuje więc idealnie. Ten olej ma naprawdę wyraźny aromat. A porcje w saszetkach, to świetne(...)żeby zjeść pyszną sałatkę. Wystarczy saszetka oleju kujawskiego, kilka składników na sałatkę, szczypta soli i pieprzu... i gotowe! Sałatka pomidorowa. Bardzo pomidorowa Jeżeli macie ochotę możecie użyć tylko czerwonych pomidorów. Najważniejsze, żeby były dojrzałe. Sałatkę gorąco polecam, bo oprócz walorów smakowych serwujemy sobie niezły zastrzyk witamin, sporą dawkę wartości odżywczych i kwasów Omega-3. Składniki na 4-6 porcji
Pełny talerzbardzo pyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna! Przepis z książki " Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Small składniki (4 porcje) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaparów 10 – 15 igiełek rozmarynu 3 dojrzałe pomidory Opakowanie gotowego(...)nasza patelnia) Czarny pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia + do polania Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy) przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st . C. Pomidory pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać oliwę, wsypać kapary i rozmaryn, postawić na dużym ogniu i podsmażać do czasu aż kapary zaczną skwierczeć.Dodać plastry pomidorów – ułożyć
Stare Garyciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej(...)owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiamy pomidory suszone. W tym sezonie postanowiłam zrobić swoje własne pomidory suszone. Pomyślałam, że to nie może być trudniejsze niż ketchup czy inne przetwory. Dostałam dość dużo pomidorów, więc mogłam kombinować. Przeznaczyłam na suszenie 2 kg, pełna nadziei, że będę miała zapas przynajmniej na jesień. Niestety wyszło ledwo 2 słoiczki ale za to jakie… Domowe suszone pomidory Składniki(...)pomidorów 4 ząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek Domowe suszone pomidory - składniki Wykonanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wydrążamy pestki z sokiem. Układamy cząstki kratce z piekarnika i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 80-100 0 C z termoobiegiem i suszymy pomidory ok. 4-5 godzin. Wysuszone przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy
Pyza i SurówkaZupa z młodej kapusty z pomidorami... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kawałki pomidorów, plastry marchewki. Drobno posiekany koperek i natka pietruszki. Pełnia wiosny na talerzu. Smacznego! Składniki: 1/2 główki niedużej, młodej kapusty; 5 średnich ziemniaków; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 3 średnie, dojrzałe pomidory; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 1/2 pęczka(...)pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidory naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (tj. włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę
Gospodyni MiejskaCała lodówka pomidorów malinowych, trzeba coś z nimi zrobić by się nie zmarnowały:D Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem SKŁADNIKI: 4 duże pomidory malinowe 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach) makaron (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, słonecznik Pomidory umyć, ściąć wierzch każdego(...)pomidorów, następnie wydrążyć nasiona i oprószyć wnętrze solą i pieprzem. Czosnek obrać i posiekać drobno. Do rondelka wlać oliwę, wrzucić czosnek, zamrożony szpinak oraz 2-3 łyżki zimnej wody i dusić całość na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok 10 minut. Rozmrożony szpinak odkryć i odparować nadmiar wody. Całość doprawić solą, pieprzem i słonecznik. Lekko
MarciochaKucharzyDziś u mnie na obiad PASTA CON LA SALSA ! Składniki -chifferi rigati lub conchiglie rigate MALMA - ten kształt, gdyż salsa ma się nam tam wcisnąć i pozostać świeże, soczyste pomidory, ilość bez znaczenia listki bazylii kilka ząbków czosnku pieprz oliwa z oliwek sól i cukier do smaku starty parmezan Typowa włoska potrawa codzienna, obiadowa, w samo południe... szczególnie na Sycylii(...)między Włochami a Sycylią to jest taka różnica, że na Sycylii MUSI być salsa robiona w domu ze świeżych pomidorów i nie ma innej opcji, natomiast we Włoszech, może być z butelki lub robiona z pomidorów w zalewie. Postanowiłam dziś zrobić jak się robi na Sycylii. Tak jak robiłam przez klika grubych lat, czasem o świcie a czasem nocą
Z Kuchni Do Kuchni