pomidor - 8433 przepisów (strona:124/563)

Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 174

Składniki: 1,5 kg pomidorów główka czosnku 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego oliwa sól  pieprz Zielony makaron: 1 duże jajko 150 ml mleka 100 ml wody mineralnej gazowanej 2/3 szklanki mąki szczypta soli garść posiekanej pietruszki garść posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa:  Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku(...)przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 205

Ratatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości(...)wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna  4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona Przygotowanie: Cukinię kroimy w 0,5 cm plastry, bakłażana

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa nie tylko zimowa 174

wiosnę też będzie jak znalazł. Przypadkiem zauważyłam ją u Agatki , i z radością zabrałam się do dzieła. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Lekko kwaśne pomidory złagodzone ciecierzycą, którą uwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu(...)idealna! Włoska zupa krem z ciecierzycy Składniki: (na 4 porcje) 2 puszki ciecierzycy (2x400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 500 ml bulionu 1 łyżka masła 50 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz Czosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fajitas 216

fajitas; 50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach. Guacamole: 1 miękkie avokado; 1/2 cebulki szalotki; 1 łyżka soku z limonki; Sól. Salsa pomidorowa: 2 średnie pomidory; 1/2 cebuli szalotki; 1 łyżka soku z limonki; 1/2 papryczki chili; Sól; Pieprz. Sos śmietanowy z limonką: 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka soku z limonki(...)avokado, przyprawić sokiem z limonki i solą i wymieszać. Do pojemnika z guacamole włożyć pestkę z avokado, aby sos nie zczerniał i odstawić do lodówki, do momentu podania. Pomidory do salsy umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pomidorów. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do salsy

Gospodyni Miejska
Sałatka ogrodowa 374

Sałatka ogrodowa... Liście zielonej, chrupkiej sałaty lodowej. Półplasterki ogórka i ostrej rzodkiewki. Kosteczki pomidora i papryki. Wiórki soczystej marchewki. Drobno posiekany szczypiorek. A całość pysznie odmieniona sosem winegret. Polecam! Składniki: Główka sałaty lodowej; 1 duży pomidor; 1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy; 6 rzodkiewek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 duża marchewka; Pęczek szczypiorku. Sos winegret: 1/4 szklanki białego octu winnego(...)czosnku; 2 łyżki posiekanego koperku; 1 łyżka miodu; 1/2 szklanki oliwy; 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat ); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałaty. Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Dodać

Gospodyni Miejska
Kurczak à la pizza 427

Kurczaka à la pizza: składniki: 2 ćwiartki kurczaka ok. ½ szklanki mąki kukurydzianej, 2 jajka 6 plastrów wędzonego sera sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 duży pomidor 1 czerwona cebula oliwki garść pokrojonej w paski kolorowej papryki Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, usuwamy skórę. Plastry kurczaka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w plastry, cebulę(...)ponownie w mące kukurydzianej. Smażymy z obu stron na złoto w głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów z kurczaka układamy plastry pomidora, cebulę, oliwki i paprykę, obkładamy plastrami sera. Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi. Kurczaka wyjmujemy na talerz dekorujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 210

przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak Masterchef(...)średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in English Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami (4 porcje) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 2 szklanki różyczek brokułu 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę

karmelowy
Pasta do kanapek 8551

pełnego sukcesu droga jest długa, wyboista i kręta. Owocem mojej walki są jednak różne dodatki do kanapek, a to jeden z nich.  Pasta z makreli i suszonych pomidorów składniki: 1 średniej wielkości makrela wędzona około 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy natka pietruszki pieprz mielona chilli  wykonanie: Rybę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i rozdrabniamy (można za pomocą(...)widelca) Suszone pomidory miksujemy i dodajemy do ryby. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz doprawiamy pieprzem i chilli. Można dodać odrobinę dobrej jakości oliwy jeśli pasta jest za sucha

Przysmaki Karolki
Zupa krem z pieczonej papryki 272

potas, magnez i żelazo. Składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a potas reguluje również gospodarkę wodną organizmu. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 4 czerwone papryki 3 pomidory 1 średniej wielkości marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili 6 - 8 ziarenek pieprzu 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego(...)obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy. 5. Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy we wrzątku, hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. 6. Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek

W kuchni Katie
Kawałki kurczaka w sosie piwnym 318

Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym.  Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha! Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 1 duży por 2 ząbki czosnku(...)brytfanki dokładamy pozostałą część masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę. Całość smażymy. Białą część pora tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty. Dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy solą oraz łyżeczką bazylii. Całość ponownie mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy

Kolizje Smaków
Spaghetti z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami 149

Kuchnia włoska to przede wszystkim makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła !   Składniki: 2 puszki pomidorów pelati 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g makaronu spaghetti 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała papryczka chili pół pęczka świeżej bazylii(...)sól pieprz Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami

Oryginalny smak
Salsa fresca 255

Salsa fresca to prosta salsa pomidorowa zwana również jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry i soku z limonki. Dodawana jest jako dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej. Składniki: 4 dojrzałe pomidory 1 cebulka 1/2 papryczki chilli sok z limonki garść świeżej kolendry sól Przygotowanie: Pomidory obieramy ze skóry

Oryginalny smak
Ragu alla bolognese (sos boloński) 197

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego(...)czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 338

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 186

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki: 1 cebula 1 duży filet z dorsza 2 bakłażany 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Sos: 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała(...)delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut. Sos: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania