Sernik jarmużowy z rukolą - thermomix tm5 226SKŁADNIKI: 150 g jarmużu 100 g rukoli 1 jabłko 190 g jogurtu pitnego 350 g twarogu mielonego 2 żółtka 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej 1 miarka
ClauditteMissCooking
Sezon na... #3 Na chłodzenie. The ser 246Może i są tuczące, ale póki co tylko one mi zostały na otarcie łez po truskawkach. Poza tym są kopalnią witamin i minerałów, rzadko kiedy wywołują
bastalena
Mandarynkowe ciasto świąteczne 259serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić(...)mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła i lekko oprószyć mąką
Moja Delicja
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 218serowa: 500 g mielonego sera 150 g miękkiego masła 100 g cukru (w oryginale 200g) 5 żółtek 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Jabłka: 1 kg jabłek 150 g cukru (cukier można pominąć, jeśli jabłka są słodkie) 1 galaretka cytrynowa (w proszku, z cukrem) Posiekane lub grubo zmielone orzechy zagotowujemy z mlekiem(...)Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wykładamy na surowe ciasto z orzechami i pieczemy w 175 stopniach C około 60 minut (grzałka góra-dół). Sernik warto piec na niższej półce, by spód się upiekł, a wierzch nie przyrumienił zanadto. Ciasto studzimy. Jabłka ścieramy na tarce i dusimy na wolnym ogniu z cukrem
Trzeci talerz
Ciasto brzoskwiniowe na zimno (z serkami homogenizowanymi i galaretką) 210https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa
Di gotuje
Pascha 218Składniki: 500 g tłustego twarogu potrójnie mielonego 3 żółtka 150 g cukru 150 ml śmietany 30 lub 36% 100 g masła 1 laska wanilii skórka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wiosenne herbaciane ciasteczka 241Ciasteczka dzięki dodatkowi tak dobrej herbaty wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Polecam Wam spróbować moich wiosennych herbacianych ciasteczek. A jeśli wśród Was są wielbiciele kawy, to zapraszam na pyszny kawowy sernik z amaretto . Składniki: (na 10-12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła / margaryny 1/3 szklanki cukru 3 łyżki zaparzonej herbaty ziołowej Lapacho Pomarańcza/Wanilia Tommy Cafe mała(...)Zdejmujemy z blaszki gdy ostygną. Podajemy bez dodatków lub z lukrem. U mnie dziś wersja wzbogacona – ciasteczka popsikałam żółtym sprey’em do ciast, na wierzch dodatkowo posmarowałam pomarańczowym lukrem (sok z pomarańczy z trzcinowym cukrem pudrem) i posypałam strzelającą posypką. Smacznego
Słodkie okruszki
Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką 265mojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami
moj przepis na
Serniczki czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.147 212Lubię serniki choć nie uwielbiam. Podobne odczucia ma reszta rodziny. Kiedy zobaczyłam przepis na mini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i namówiłam dzieci by odpowiedziały TAK na pytanie czy upiec je w weekend :) Wilgotne, pełne smaku, lekko kwaskowe. Smak czekolady jest intensywny i wyrazisty. Smakują mało serowo co u nas jest zdecydowanie plusem! Serniczki(...)temp. 160 st.C . Serniczki powinny być ścięte i lekko sprężyste. Studzimy je lekko w stygnącym piekarniku a następnie wyjmujemy na blat by całkiem ostygły. Ja moje serniczki udekorowałam pomarańczowym dżemem i kawałkami gorzkiej czekolady
Dzieje kuchennej Wiewióry
Seromakowiec na Kruchym Cieście 211Seromak to ciasto łączące w sobie prawdziwe smaki domowych, tradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne
Słodka Strona
seromakowiec na piernikowym biszkopcie 255Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową i to ona dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe(...)około 20 minut. W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt wyłożyć najpierw masę makową a później serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec aż zapiecze się masa serowa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 224Pyszne ciasto wielkanocne, z włoskim rodowodem - Torta di Riso . Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook
Stare Gary
sernik z makiem i pierniczkami 759składniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła lub margaryny 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki dynie 265istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam(...)zdaniem nocne wyrastanie jest nie tylko wygodniejsze, ale też poprawia strukturę i wzbogaca smak. Bułeczki wyszły idealne. Po pierwsze, są prześliczne. Po drugie, mięciutkie i sprężyste, o niewiarygodnie pomarańczowym kolorze. Barwa oczywiście zależy od rodzaju dyni, z której zrobicie puree. Ja użyłam intensywnie pomarańczowej Hokkaido. Bułeczki dynie Składniki: (na 10 sztuk) 360 g mąki pszennej 14 g świeżych
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik a'la tiramisu 151Coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g
Bon appetit mon amie