Zapachy budzą nasze wspomnienia...dla mnie zapach pomarańczy przypomina święta i to właśnie pomarańczowe desery lubię przygotować na Boże Narodzenie najbardziej. Do mojego dzisiejszego sernika potrzebny będzie krem pomarańczowy (pomarańczowy curd) , na który przepis podałam wcześniej na blogu. Do masy serowej nie użyłam cukru, ponieważ krem pomarańczowy i biała czekolada nadadzą ciastu odpowiedniej słodyczy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryPostanowiłam upiec kostkę alpejską, która smakowałaby świętami, więc zamknęłam w niej korzenne przyprawy i pomarańcze. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi to zbyt skromnie :) ), mocno nasączone, delikatne i słodkie. Kostka jest wypiekiem bardzo słodkim, więc weźcie to pod uwagę przed jej upieczeniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandryprzyszedł mi na nią nieodparty smak. W tym samym czasie miałam na stanie pomarańczę, a nie jest to owoc, którym zajadam się zbyt często, bo nie przepadam za pomarańczami i częściej jadam mandarynki/klementynki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyszkl. wody 0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego 2 łyżki soku z grejpfruta/ pomarańczy Wykonanie: Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. Do gotującej
kolorowotorcikoworabarbaru lubimy także kompot. A że lubię też pokombinować dodałam pomarańczę i wyszło pysznie. Spróbujcie. Składniki: 0,5 kg rabarbar 1 szt pomarańcza do smaku cukier 3 l woda Przygotowanie: Zagotować wodę. Następnie dodać do niej pokrojony w kawałki rabarbar oraz wcześniej sparzoną i wyszorowaną szczoteczką pomarańczę pokrojoną w plasterki razem z skórką. Dodać około 5 łyżek
Ala piecze i gotujemożna je również rozdrobnić zawijając w czystą ściereczkę i ubijając np. wałkiem). Kolejno do rozdrobnionych bez dodajemy jogurt, skórki i sok z cytrusów, aromat oraz sok z pomarańczy. Przekładamy do 4 silikonowych foremek do muffinek lub 4 mniejszych filiżanek. Zamrażamy od 1-1,5h w temp. od -18*C do -20*C. W tym czasie bitą śmietanę
Symfonia Smakówmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru
Przysmaki Karolkimaślanki naturalnej 200g truskawek 1 mały banan (100g) 1 mała pomarańcza (150g) sok z 1 cytryny (2 razy po 1/2 cytryny) Maślankę schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Truskawki umyć, odszypułkować. Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i skropić sokiem z połówki cytryny aby nie sczerniał. Pomarańcze obrać ze skóry i błonek (w miarę możliwości dokładnie
Grunt to przepis!łyżki masła ok 12o ml śmietany kremówki szczypta soli Pokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku) Dodatkowo: kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakao skórka otarta z 2 pomarańczy kawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach) Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać masło , śmietanę i sól. Rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzić Wsypać biszkopt , tyle
Malinowa KawiarenkaŻeby nie utrudniać sobie pracy obok ułożyłam ziemniaki i warzywa. Czas : 1 godzina Składniki: 4 kawałki z łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje) 1/4 cytryny 1/2 pomarańczy 1 listek Kafiru szczypta soli szczypta(...)pieprzu mielonego 2 łyżki masła 2 duże ziemniaki 1 marchewka liście pora do wyścielenia garnka do gotowania na parze 1 duży pomidor natka lubczyku Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli. Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut. Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki. Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować
Buniabaje w kuchniSzybki pomysł na deser. Orzeźwiający,zimny. Idealny na te upały. Bardzo tani,nie wymaga wiele pracy ani wyszukanych składników. Składniki : * pomarańcza * cukier puder Przygotowanie : Wykroić cząstki pomarańczy.Wycisnąć sok. Zblendować z cukrem pudrem.Zamrozić do konsystencji jaką lubimy
Magiczne Życie Martyciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Blondynka Gotujedusić ok. 10 minut. (w razie potrzeby doleać wody). Na koniec dodać tahini, syrop z agawy i masło orzechowego. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości kaszy. Podawać z pomarańczami i bananem na ciepło. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.commiękki i delikatny w smaku torcik. Składniki: - 10 białek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżki kakao - 1 pomarańcza (skórka otarta) Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno i powoli dodajemy mąkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Połowę masy przelewamy do formy a do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową przelewamy na białą
Zainspirowana w kuchnikwaśne, 1 kg jabłka słodkie, 2 szt pomarańcza, 1 szt cytryna, do smaku cynamom, do smaku gałka muszkatołowa mielona 2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała