smakuje, ale także ładnie wygląda dlatego z pewnością będzie pięknie się prezentowała na świątecznym stole. U mnie na pewno pojawi się w menu ;) składniki na 1 porcję połowa pomarańczy 1 mandarynka 1 owoc sweetie mała cebulka czerwona(...)zasadzie potrzebujemy tylko 2-3 plastry) pestki słonecznika miodowy sos vinegret sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki oleju kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na plastry. sweetie obieramy i delikatnie dzielimy na segmenty, z mandarynką postępujemy tak samo. Owoce układamy na talerzu. Cebulkę kroimy w paseczki i układamy na owocach
noteskulinarnyfigawitaminowa! Koktajl owocowo - warzywny SKŁADNIKI: 1/2 awokado 1 pomarańcza 1 jabłko 1/2 łyżeczki startego imbiru 1/2 pęczka natki pietruszki 300 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki otrębów owsianych PRZYGOTOWANIE: Otręby owsiane zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy, aż wchłoną wodę. Awokado obieramy ze skórki. Pomarańcze obieramy ze skórki, najlepiej również z białej błonki i usuwamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdrobnione a w dzisiejszych czasach lepiej mieć kontrolę nad tym co się spożywa. Wracając do tematu w tym roku polecam pączki i oponki dodatkiem serka homogenizowanego oraz skórki z pomarańczy. Jak zawsze moje oponki nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, myślę, że w obu wersjach są smaczne. Składniki na 20 sztuk: 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka(...)serka homogenizowanego waniliowego 2 jajka 150 g masła 600 g mąki 2 pomarańcze Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Następnie dodajemy wszystkie składniki i ścieramy skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i dostawiamy do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta wycinamy pączki lub oponki. Następnie według uznania albo smażymy albo je pieczemy (około 25 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś proponuję Ci niecodzienną sałatę. Bomba smaków i kolorów. Biały, aromatyczny kurczak, sałata zielona niczym wiosenna trawa, pomarańcza świecąca słońcem i czerwień żurawiny. A wszystko to na jednym talerzu :) Jak zrobić takie cudo? Potrzebujesz : pierś z kurczaka awokado pomarańczę żurawinę jogurt naturalny mix sałat Pierś solimy, pieprzymy, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy w całości na patelni, co kilka(...)minut obracając na drugą stronę. Kroimy w kostkę. A teraz już z górki. Wykładamy sałatę, pokrojone awokado, kurczaka, pomarańczę, żurawinę. Polewamy jogurtem naturalnym. I VOILA ! :) Smacznego :) PS. Zajrzyj też po przepis na inną sałatę TUTAJ
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 350 g wieprzowiny 2 ząbki czosnku sól, pieprz ok 100 ml białego półwytrawnego wina Sos: sok z dwóch pomarańczy 2-3 łyżeczki konfitury morelowej kilka suszonych moreli Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki, lekko rozklepać i przyprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Sok z pomarańczy wlać do garnuszka, dodać konfitury i drobno posiekane suszone morele. Trzymać(...)stron na mocny złoty kolor (do momentu kiedy mięso samo odlepi się od patelni - nie rwać go). Podlać odrobiną wina, redukować. Do mięsa dodać odrobinę soku z pomarańczy i morel. Kiedy ładnie oblepi nam mięso i sos będzie odpowiedniej gęstości jest gotowe............... Ja podałam z..... Tutaj Smacznego
Gaździnka warzycoś było perfekcyjne nie należy oszczędzać dlatego też przyprawy muszą być różnorodne: cynamon, anyż, gałka muszkatałowa, imbir, goździki, kardamon i kolendra to nasz zestaw. Dodamy miód i sok z pomarańczy i grzaniec będzie idealny! Polecam pod kołdrę! Na 1 piwo Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 piwo typu jasny lager 2 łyżki miodu wielokwiatowego Sok z połowy pomarańczy Pół łyżeczki(...)firmy dary natury większe opakowania http://marketbio.pl/category/artykuly-spozywcze-przyprawy kupić raz a posłuży cały rok ) Przygotowanie: 1/ Do garnka przelewamy piwo, dodajemy miód, przyprawy i sok z pomarańczy i doprowadzamy do temperatury która jest tuż przed wrzeniem dokładnie mieszając składniki. 2/ Gorący grzaniec przelewamy do szklanki do piwa. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnacałości. Dlatego w ramach odkupienia robię jej sałatkę na szybko wymyśloną w mej głowie. Poszła z synkiem dziadków odwiedzić, więc jak wróci będzie surprise. Czego użyłem? -rukola -fileciki pomarańczy -oliwki zielone -zgniecione w moździerzu nerkowce -szalotka posiekana cienko w krążki -parmezan starty -jajko -starta mozzarella Komponujemy sałatkę. Rukolę układamy na talerzu, dodajemy wokół oliwki, pomarańczę, cebulę, tak by środek był(...)układamy dociskając delikatnie na małej butelce, by otrzymać odpowiedni kształt. Na środku układamy jajko pokrojone na ćwiartki i przykrywamy chipsem. Całość posypujemy nerkowcami i parmezanem. Sos. Sok z pomarańczy, z której zostały nam kawałki, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy i sól. Mieszamy i można polewać. Smacznie i prosto
BaRepasupieczeniu mogą być przechowywane przez nawet dwa tygodnie, pod warunkiem, że trzymane są w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (biszkopt należy owinąć w folię). Pomada z pomarańczy służy mi co roku do smarowania mazurków - zawsze dostaję ją w prezencie od pewnej zaprzyjaźnionej osoby, więc przestałam ją robić sama. W tym roku słoik był naprawdę duży, więc mogłam(...)końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy. Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie! Tort bez dekoracji, za to otulony najpiękniejszym zapachem bzów:) TORT
KUCHARNIAstylu al dente, co bardzo lubię. I kremowe od wolnego gotowania w mleku. Taka wariacja na temat popularnego ryżu na mleku. Persymona z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy to moje styczniowe odkrycie, które bardzo Wam polecam. Podobnie jak ten deser. Możecie zamknąć go w słoiczku i zabrać do pracy albo po prostu zjeść w domu po powrocie(...)wspaniale! Udekorować musem z persymony. M US Z PERSYMONY Z WODĄ POMARAŃCZOWĄ 2 duże owoce persymony lub 3-4 mniejsze miód do smaku 2-3 łyżeczki wody z pomarańczy łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny
KUCHARNIAKarmelizowane banany i pomarańcze Składniki: 2-3 szt.bananow 2 szt. pomarańcza 50 g masło 1/4szkl. cukier 2 łyżki moidu owoc granatu Na patelni rozpuścić masło z cukrem i miodem..2-3 banany i 2 pomarańcze,pokroić w plastry
w mojej kuchniSkładniki : 6 marchwi 4 jabłka 2 średnie łodygi selera naciowego plaster (1 cm) imbiru do smaku 1 pomarańcza Wykonanie Marchewki wymyć ,i gdy maja zdrową skórkę to nie obierać , pokroić w słupki na- części. Jabłka umyć i osuszyć, pokroić na cząstki Łodygi selera umyć ,a pomarańczę obrać Wyciskać sok naprzemiennie ,wkładając raz miękkie ,raz twarde składniki do wyciskarki. Zamiast pomarańczy
w mojej kuchniłyżki maki pszennej 4 łyżki cukru cukier wanilinowy 200 g miękkiego masła 2 żółtka dodatkowo 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie Owoce umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy
w mojej kuchniskładniki * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 200 g masła lub margaryny * 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 żółtka * 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy * 15 ml soku wyciśniętego z pomarańczy * kilka kropli aromatu pomarańczowego * szczypta soli Sposób wykonania Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka, szczyptę soli, skórkę(...)pomarańczy, aromat pomarańczowy, masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej żeby nie podsypywać już mąką i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Mix smakudoskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy kroimy(...)grube plastry. Pomarańcze obieramy, kroimy w grube plastry a następnie w kostkę. Paprykę i kurczaka myjemy i także kroimy w dużą kostkę. Jedną cytrynę kroimy w plastry. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wlewamy miód, wyciskamy sok z drugiej cytryny. Dodajemy pieprz, sól, paprykę, ocet. Mieszamy. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na m.in. pól godziny, a najlepiej na całą
Humanistka w kuchni