Pyszny, a zarazem prosty w wykonaniu. Jeden z niewielu serników, które można jeść jeszcze na ciepło - mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczy . Przepis na sernik znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki na klasyczny sernik: 1 kg twarogu z wiaderka 200 g masła 150 g cukru 4 duże jajka 50 g kaszy manny
My Culinary Artwłaściwe powinnam powiedzieć Warstwowy Mus Owocowy. Wielokolorowy, idealny na cieplejsze dni. Nie tylko świetnie smakuje, ale również dodaje energii. Mniam!" Składniki 2 plasterki melona 2 owoce kiwi duża pomarańcza 4 jabłka Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na małe kawałki - wrzucamy do rondelka i dusimy z dodatkiem 2-3 łyżek wody - odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, miksujemy na miazgę(...)kawałki i miksujemy za pomocą blendera jednolity na mus. Czynność powtarzamy z każdym z owoców. Do wysokiej szklanki przelewamy mus z melona, następnie ostrożnie nakładamy łyżką mus z kiwi, pomarańczy, a na końcu z jabłka - wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościbyło tatara, a tak w zasadzie to chyba nigdy, więc czemu nie. Zatem, użyłem: -łosoś wędzony -awokado -cytryna -pomarańcza -mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa -prażone nerkowce -sól, pieprz -oliwa -szalotka Łyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy. Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy
BaRepasSkładniki: pomarańcza 6 sztuk, woda 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, żelfix 2 łyżki pomarańcze obrać, skórki włożyć do naczynia i zalać zimną wodą moczyć skórki 2 dni i każdego dnia zmieniać wodę 4 razy - pozbywamy się spryskanych chemikalii ze skórki z tak wymoczonych skórek szybko się usunie białe albedo, usuwamy ostrym nożem
W Mojej Kuchni Lubięjelitowych oraz zmniejszają gorączkę. Na Bliskim Wschodzie, kwaśny napój pity w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych. -natka pietruszki- pęczek -cytryna -czerwony pieprz -pieprz czarny świeżo mielony -pikantna sól - vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka -oliwa z oliwek Monini -gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek - Piekło-Niebo od Ziarenkowo - cebula suszona platki od Skworcu Rybę natrzyj pikantną solą, oliwą(...)oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma. Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem. Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia! Tak przypawiona rybę, zawiń w papier
Z Kuchni Do KuchniCiasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki(...)piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Kulinarne przygody GatityZimno? ;-) Wreszcie ZIMA! Biała zima! Rozgrzej się w domku, przepysznym grzanym cydrem z pomarańczą i przyprawami! Uwielbiam takie smaki i takie grzańce! SKŁADNIKI: - 500 ml cydru - 1 pomarańcz - 100ml totino limetkowego (lub wermut) - anyż - laska cynamonu - 1 owoc jałowca - 3 słodziki lub cukier Wszystko podgrzewamy w rondelku. Płynu nie można zagotować! Musimy go wyłączyć tuż przed wrzeniem. Pychota
SMYKWKUCHNIlimonek (tylko zielona część) - 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki) - 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód
mojewypiekiinietylkoGRZANEGO WINA. /własna kompozycja;/ na 1l wina 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 pomarańcza 2 ziarna kardamonu 4-6 goździków 1 laska wanilii szczypta gałki muszkatołowej szczypta (lub kawałek) imbiru 2-3 ziarenka pieprzu (najlepiej zielonego) Mieszankę wrzucić do wina, zagotować. Pomarańcze sparzyć, pokroić w ósemki, dodać do całości. Podawać na gorąco! SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzygotowania: 1. Pomarańczę dokładnie myjemy - możemy te ż ją wyszorować. Owoc dowolnie kroimy w kawałki. 2. Do garnka wlewamy dowolną ilość wina, dodajemy odrobiną gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kilka go ździków i cukier waniliow y oraz kawałki pomarańc zy. 3. Ca łość podgrzewamy ,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłe wino przecedzamy i przelewamy do szklaneczek. 4. Pomarańcze nasączone winem
Kuchnia domowa Anitwarożkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą Surówka z kiszonych ogórków Surówka z marchewki na ostro Surówka z marchewki na słodko Surówka z marchewki i pomarańczy Surówka z marchewki z porem i jabłkiem Surówka z marchwi z żurawiną Surówka z młodej kapusty i marchewki Surówka
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4-5 garści plasterków suszonych jabłek, 2 garście plasterków suszonych gruszek, 1 garść suszonych śliwek, 1 garść suszonych moreli, 1/2 pomarańczy, kilka goździków, 1 laska cynamonu. Przygotowanie: Suszone owoce przepłukałam zimną wodą. Następnie zalałam je wodą i odstawiłam na całą noc. Na następny dzień dolałam wody, bo owoce troszkę jej wchłonęły:) Około 2 litrów wody dodałam(...)Dodałam goździki i korę cynamonu. Gotowałam ok. 30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania. Można dodać trochę cukru, jeśli lubicie trochę słodszy smak. Przelałam kompot do naczynia. Sparzonego pomarańcza pokroiłam w plasterki i udekorowałam nim kompot
Aga w kuchniwydrążeniu (czyli cała dynia o wadze ok. 1,4 kg) 6 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli 750 ml bulionu 2 łyżeczki cukru 1 pomarańcza pół cytryny pół łyżeczki słodkiej papryki sól pestki dyni 4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę . Imbir obieramy(...)rozpadać . Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku. Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy , by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć
Zakręcony Widelecwieniec z suszonymi owocami i przyprawami Składniki: wieniec suszone plastry jabłek, pomarańczy i mandarynek z obacz tutaj ziele angielskie liście laurowe suszone papryczki chilli przyprawę z kardamonem, pomarańczą i miętą klej kropelka szpilki Przygotowanie: Suszone owoce szpilkami wbijamy w wieniec Pomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem
Moja smaczna kuchniaWyjątkowo smaczne połączenie owoców. Na upalne dni idealne. Zero cukru, tylko owoce. Takie miksy lubię najbardziej :) Polecam! składniki 1 dojrzałe mango 1 banan sok z 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 300 g jogurtu naturalnego szczypta mielonego kardamonu przygotowanie Mango i banan pokrojone w kawałki wrzucić do wysokiego naczynia, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, kardamon i zmiksować blenderem
Stare Gary