polewa - 11092 przepisów (strona:469/740)

Jak zrobić papierową tubkę do dekoracji ciast. 137

jednej strony robimy szpic tubki ( zwijamy ciasno ). Gotową tubkę możemy okleić taśmą samoprzylepną lub zszyć zszywaczem aby nam się nie zdeformowała, nie odwinęła. Następnie tubkę napełniamy np. kremem,polewą itp. zaginamy górne rogi do środka, aby nam się nie wylewała zawartość. Dziubek tubki obcinamy nożyczkami na dowolnej wysokości, w zależności jaką chcemy uzyskać średnicę otworu. Możemy też włożyć do tubki

Przepisy i porady kulinarne
Bób gotowany z masełkiem. 118

Składniki : 50 dkg młodego zielonego bobu 10 dkg masła sól woda Sposób wykonania : Bób wsypujemy do osolonego wrzątku, gotujemy kilkanaście minut, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go, polewamy ciepłym  roztopionym masłem i  mieszamy. Podajemy gorący na czystych talerzykach. Jemy go za pomocą widelca. Tak przygotowany smakuje wyśmienicie i jest zdrowy

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 247

winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem. Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka

Z Majeczką w kuchni
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 220

masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza te wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako polewy. Z tego połączenia wyszło nam wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ

Nerds Kitchen
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 212

zrobimy z tego tradycyjne pierogi czy w innym kształcie to już należy do nas. Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru wody. Polewam rozpuszczonym masłem posypuje tymiankiem i skraplam sokiem z limonki. Gotowe proste a smak w swej prostocie i połączeniu smaku niech rozbudza naszą wyobraźnie :) Jestem tą szczęściara, że moje walentynki obchodzę

Basia w kuchni
Makaron z papryką, brokułem, serem korycińskim w sosie śmietanowym 205

obgotowane w osolonej wodzie ok. 2-3 minutki). Po ok. 10 minutach zalewamy całość kremówką i gotujemy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem, suszonymi pomidorami i bazylią. Makaron polewamy gorącym sosem i układamy na nim plasterki sera korycińskiego. Smacznego

Aga w kuchni
Hummus 190

aksamitnej konsystencji. Miksujemy hummus do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem. Przekładamy hummus do miski, posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Resztę hummusu przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 209

każdy placek położyłam po dwa plasterki sera żółtego. Następnie na każdą tortillę przypadła garść mix'u sałat. Na to nakładamy mięso, wychodzi po 100 g na jedną tortillę. Polewamy naszym sosem do środka tortilli. Posypujemy wiórkami sera mozarella, posiekaną papryczkę chilli, zielone oliwki( mogą być w całości), pokrojone w paski jaja i pomidory, oraz pokrojoną w talarki cebulę. Na koniec

ClauditteMissCooking
Ciasto Gorące Serce 376

kąpieli wodnej z kakao oraz mlekiem. Lekko przestudzić i polać gotowe ciasto. Ozdobić truskawkami. Smacznego! :) * tylko nie wyrzucajcie resztek wykrojonego ciasta, można wykorzystać je np. jako kruszonkę na polewę- zamiast zdobić truskawkami- albo zrobić bajaderki. ** aromat truskawkowy ciężko jest dostępny w sklepach więc można zamienić na inny np. rumowy

Kraina Miodem Płynąca
Schab z quinoa z parowaru 204

pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  kardamon mielony  imbir czosnek w płatkach  Schab myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, kardamonem mielony, imbirem i posypujemy na wierzchu płatkami czosnku. Odstawiamy

Parowar Faceta
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 201

połowę każdego naleśnika wylewaj parę łyżek gorącego sosu składaj naleśnik natychmiast, póki jest on gorący, aby ser połączył się delikatnie -z sosem wierzch złożonego naleśnika polewaj obficie sosem Danie udekoruj zieloną pietruszką. Serwuj z kawałkami suszonych pomidorów w zalewie olejowej lub świeżymi pomidorkami np. koktajlowymi. Podsmaż cebulę z łodygami pietruszki,  dodaj seler

Szybko Szybkowar
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 177

rzeczy i – co gorsza – szybko skończyć… Wiemy, wiemy… Też tego nie lubimy. Zdejmujecie go z ognia i przygotowujecie sobie blachę (jest w prawie każdym piekarniku). Polewacie ją oliwą, dzięki której pralina nie przywrze do blachy na zawsze. Potem wsypujecie orzechy i migdały do karmelu, mieszacie i przekładacie na blachę. Użyjcie łyżki, bo inaczej grozi Wam depilacja

GRUBY WAŁEK
Riskrem - prosty deser norweski 274

Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy mus. Zostawimy do stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce zimnego ryżu oraz cukier puder. Gotowe przekładamy do pucharków i polewamy lekko tężejącym sosem truskawkowym. Można podawać od razu do zjedzenia. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarte tatin 220

której mogę piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazdo nasienne, polewamy sokiem z cytryny (wtedy nie ściemnieją) i posypujemy połową szklanki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jabłka puszczą trochę soku, którego nie chcemy na patelni.  Na patelni rozgrzewamy masło

W kuchni wieczorem
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 179

zapałki). Dusić 5 minut, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze 5-10 minut. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć. Jajka zmiksować ze śmietaną i kozim serem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać polewę na tartę wypełnioną masą botwinkową. Wierzch obłożyć plasterkami koziego sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch zamieni się w rumianą skorupkę. * Julia Child, Moje życie

KUCHARNIA