polewa - 11092 przepisów (strona:465/740)

Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym 175

odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Nasze czekoladki wypełniamy nadzieniem i tym razem wstawiamy do zamrażalki aby nadzienie zgęstniało (można do lodówki tylko dłużej to potrwa). Małą łyżeczką nabieramy czekoladę i polewamy na nadzienie, ale trzeba to robić delikatnie. Jeśli nasza czekolada nie pokryje dokładnie nadzienia możemy sobie pomóc pędzelkiem i delikatnie rozprowadzić czekoladę. Trzeba zwrócić uwagę aby nadzienie nie było

Amatorka kuchenna
Pancakes z miodem 196

rozsmarowywałam na powierzchni przed każdym wyłożeniem kolejnej porcji - u mnie 3 sztuki na jeden raz) i łyżką nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia Gotowe polewać miodem ew. nałożyć na nie dżem czy owoce, albo posypać z wierzchu  cukrem pudrem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kebab z opiekacza do sandwichy 392

tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolun Rozgrzewamy opiekacz do sandwichy, układamy po jednym kebabie jak najbliżej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 182

doprowadzamy do zagotowania Zdejmujemy z ognia Łączymy żółtka ze śmietaną... ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogale marcińskie 169

zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder z mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły do lukru. U mnie - i orzechy i migdały :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine warzywny 165

woda się skrapla i czy warzywa nie przywierają Po upływie 2h - 2,5h tajiny wyjmujemy, zdejmujemy komin i zjadamy :) Naczynia myjemy po całkowitym wystudzeniu Podałam z sosem tzatziki , którym polewałam warzywa. Pycha! Tak lekkie danie można podać nie tylko na obiad, ale również na kolację. Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 188

następnie wlewałam płyn porcjami i nadal mieszałam ciasto. Chodzi jednak o to, aby ciasto w całości wchłonęło płyn. W pewnym momencie ciasto zacznie się lepić do dłoni. Wówczas należy polewać od czasu do czasu ręce olejem, nigdy nie dodawać mąki. Jeśli będziemy dodawać mąkę, ciasto zrobi się bardzo ciężkie i nie urośnie. Natomiast przy dodawaniu oleju na dłonie, ciasto będzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka ziemniaczana z wędliną 217

stopni Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować) Następnie układamy warstwami najpierw ziemniaki, potem boczek, cebulę, szynkę, marchew, kiełbasę, ziemniaki - polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie naczynia). Naczynie przykrywamy Wkładamy do piecyka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka brokułowo-kalafiorowa 211

mniejsze kawałki Jajka również gotujemy i dzielimy na ćwiartki Dymkę kroimy w całości na cieniutkie plasterki Pomidorki kroimy w ćwiartki Warzywa układamy na talerzu w dowolny sposób, doprawiamy i polewamy oliwą z oliwek Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SERNIK Z RICOTTY W MALINACH 203

foremki. Maliny wsypujecie do małego rondla, a rondel stawiacie na małym ogniu. Wsypujecie łyżkę cukru i gotujecie je, od czasu do czasu mieszając ok. 15-20 min. Po ostudzeniu polewacie nim sernik i posypujecie płatkami migdałowymi. Jedząc, myślicie o ubraniach, których dawno nie mieliście na sobie

GRUBY WAŁEK
Polędwiczki w boczku 153

boczku smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i owijamy nim kawałki polędwiczek. Spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Mąkę przesmażamy z masłem, rozprowadzamy mlekiem, dodajemy pieprz i polewamy polędwiczki. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Tradycyjna sałatka Cezar 393

żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli wlewać cieniutką strużką oliwę cały czas mieszając ubijaczką). Gotowy sos należy przyprawić solą (delikatnie, bo anchois jest słone) i pieprzem. Sałatę polewamy dressingiem. Mieszamy. Posypujemy tartym parmezanem (na tarce lub w plasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem. Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem

Poezja smaku
Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym 179

minut z każdej strony. 2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam. 3. Przygotowane gruszki układam na talerzu, polewam sosem piernikowym. Podaję na ciepło

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z jarmużu z quinoa z parowaru 241

pojemnika na ryż i dokładamy na 2 poziom parowaru na 5 minut przed końcem pracy urządzenia. Ser kozi kroimy w kostkę. Gdy urządzenie się wyłączy jarmuż przekładamy na talerz, polewamy olejem z cytryną i bazylią i kładziemy na niego buraczki i kozi ser. Quinoa przełożyłem tym razem w foremkę o kształcie serduszka i położyłem obok sałatki. Czekam na wasze komentarze

Parowar Faceta
torcik z truskawkami na dobry początek 144

gęsta wrzucamy uprażone na suchej patelni migdały i delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami

noteskulinarnyfiga