żeby nie było grudek dodajemy do wywaru , chwilę gotujemy , przyprawiamy solą i pieprzem. Osobno gotujemy jajka na twardo i ziemniaki . Ugotowane ziemniaki podajemy z jajkami i polewamy sosem koperkowym
Smakowite Daniaciemniały .Rybę obieramy z ości i dzielimy na niewielkie kawałki . Cebulę kroimy w kostkę i solimy. Wszystkie składniki mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem , dodajemy natkę pietruszki i polewamy oliwą z oliwek . warianty zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby
Smakowite Daniamniejsze kawałki . Ogórka nie obieramy tylko kroimy w ukośne plasterki . Rzodkiewki szatkujemy w talarki . Cebulę siekamy dość grubo . W salaterce układamy luźno wszystkie składniki polewamy sosem z cytryny i oliwy , przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy delikatnie i posypujemy natką pietruszki
Smakowite Daniatłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast jabłek można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce można posypać kruszonką
Smakowite Daniakilka kropli oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Kapustę pekińską szatkujemy , dodajemy pokrojony w kostkę ser feta , pomidory i czerwoną cebulę . Wszystko mieszamy przyozdabiamy połówkami czarnych oliwek , polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Daniawrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Bułkę tartą mieszamy z cukrem waniliowym i delikatnie rumienimy na maśle. Tak przyrumienioną gorącą bułką polewamy gotowe kulki z serem i brzoskwinią. Deser podajemy na ciepło
Smakowite Daniasól i pieprz przepis Odsączamy kukurydzę i fasolę , łączymy razem . Dodajemy pokrojony w plasterki ogórek , w połówki czarne oliwki , pokrojoną w kostkę mozzarellę i cebulę . Całość mieszamy polewamy oliwą z oliwek i odrobioną octu balsamicznego , doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite DaniaZagęszczamy sos 1 łyżką mąki zmieszaną z odrobiną zimnej wody i wywarem, całość mieszamy, chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny . Filety z kurczaka układamy na szpinaku, polewamy odrobiną sosu
Smakowite Daniakonserwowego 250 g majonezu sól i pieprz przepis Wszystkie ugotowane warzywa, jajka, jabłko i ogórki kiszone kroimy w kostkę, dodajemy groszek . Solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy majonezem i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki
Smakowite Daniabardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody, topimy masło, połamaną czekoladę, dodajemy do niej kakao, śmietankę i 1 łyżkę cukier. Podgrzewamy , dobrze mieszamy, każdy naleśnik polewamy sosem czekoladowym
Smakowite Daniadowolnej wędliny 15 dag zielonych oliwek 20 dag pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek sól i pieprz przepis Pomidory i oliwki kroimy na połówki,wędlinę w kostkę.Wszystko polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie odsączamy go i mieszamy z pomidorami oliwkami i wędliną. Doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Daniaprzepis Kapustę opłukujemy w zimnej wodzie, odsączamy i drobno szatkujemy. Marchew i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszam, polewamy, oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
Smakowite Daniaobieramy z osłonek i gotujemy . Bagietkę rozcinamy wzdłuż na pół z jednej strony i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku. Gorącą parówkę owijamy plasterkiem sera, wkładamy do bagietki, dodajemy sałatkę i polewamy keczupem
Smakowite Daniadobrze rozcieramy mikserem, dodając po trochu masę mleczno-jajeczną.Wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny od czasu do czasu mieszamy. Przed podaniem posypujemy lody startą czekoladą i polewamy konfiturą z wiśni
Smakowite Daniaprzypaliło . Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok, dodajemy do stopionego masła całość dosładzamy miodem i mieszamy . W naczyniu żaroodpornym ( natłuszczonym) układamy skrzydła z indyka i polewamy masłem z miodem, sokiem z pomarańczy i startą skórką . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min w temp 200 st.C. Gotowe skrzydła dekorujemy plastrami pomarańczy, podajemy z ryżem
Smakowite Dania