Migdały w kolorowych chrupiących polewach dostałam od znajomego z Włoch - podobno rozdaje się je tam na ślubach jako upominek od państwa młodych dla gości - na szczęście. Ja wykorzystałam je do zrobienia wielkanocnych kurczaczków :) Kurczaczki z migdałów mogą stać się fajną dekoracją na tegoroczne mazurki czy wielkanocne babeczki. Jeśli jednak nie uda się Wam kupić migdałów z powodzeniem można je zastąpić
Ciastkozercyczosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli nie dodajemy suszonej mięty do marynaty, a mamy świeżą, to posypujemy schab porwanymi listkami. Jabłka kroimy na plasterki i obkładamy nimi mięso. Pieczemy
Zofianaziół prowansalskich Na talerzach układamy: sałatę, oliwki, pokrojone truskawki, i podzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem. Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis na ten chlebek już niedługo ukaże się w nowym numerze Małopolski Apetyt - Magazyn blogerów
Miksturownikrozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut
Aga w kuchniMazurek to kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. Najczęściej udekorowane polewami lub bakaliami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek z rozpuszczonymi krówkami - niebo w gębie! Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować
UgotowaćDzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i lekko wilgotną babkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru
Ugotowaćułożyć ugotowane filety z łososia. Następnie całość ozdobić przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i plasterkami marchewki. Co jakiś czas podlewać wywarem. Przygotowany półmisek wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje ponownie polewać wywarem z żelatyną. Dzięki temu, galaretka będzie równomiernie położona. Danie podawać dopiero wtedy, gdy cała galaretka stężeje. Warto dodać, że galaretka musi pokryć wszystkie warzywa i filety z łososia
UgotowaćSkładniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!) 1 marchewka 1 pietruszka 1 mała cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w grube dzwonki oraz przyprawić sola i pieprzem. Wstawić
Ugotowaćtrochę warzyw z sosu i posiekaną pietruszkę Zginam na pół i na drugą połówkę również nakładam trochę mięsa i warzyw z sosu Przygotowaną tortillę składam, formułując trójkąt; całe danie polewam odrobiną sosu i dekoruję zieloną pietruszką
Ugotowaćzrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut. Gdy sos się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem
W poszukiwaniu inspiracjiPrzyprawy : pieprz ziołowy czosnek granulowany oregano pieprz czarny Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Po czym kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej kawałki kurczaka. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem i oregano. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy, następnie posypujemy nią mięso i odstawiamy
Parowar Facetaszklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje
noteskulinarnyfigaUgotowaną komosę wykładamy na talerz, na niej układamy cieciorkę Bonduelle, pokrojone pomidorki i oliwki. Całość posypujemy sezamem i natką pietruszki. Z oliwy, octu, soli i pieprzu robimy dressing, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcjach
Zawsze głodna!stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :) *By otrzymać kąpiel wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy wodą na gazie. Kiedy woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała lustra wody
Kolizje Smakównatłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Drugą część ciasta połączyć z kakao, wyłożyć na jasne ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Obsypać cukrem pudrem lub oblać polewą
Praktyczna pl