polewa - 11092 przepisów (strona:443/740)

Tortilla z kurczakiem i guacamole 361

widelcem. Dodajemy 20 ml oleju z ziołami, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz, drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i wciskamy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Na koniec polewamy niewielką ilością oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Smakowity Blog Kulinarny
Tuńczyk w sosie teriyaki 162

ogniu kilkanaście minut, aż trochę zgęstnieje Świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy steki. Następnie rozgrzewamy patelnie grillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura). Tak przygotowanego tuńczyka podałam z ryżem i pieczonymi warzywami. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 307

wrzącej wody, a po 1 minucie dorzucamy cukinię. Odcedzamy po 20s. Warzywa przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą. Warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem z pulpecikami. Smacznego

Kolizje Smaków
SAŁATKA BROKUŁOWA Z JAJEM 1292

osolonej wodzie. Pomidorki przekrawamy na połówki. Na talerzu układamy połówki jajek,  pomiędzy układamy różyczki brokuła oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy prażonymi  pestkami słonecznika, oprószamy przyprawami, polewamy sosem czosnkowym. Jeśli lubimy  do sałatki możemy też dodać ugotowanego al dente kalafiora

Z Majeczką w kuchni
Currywurst - niemiecki fast food 459

rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut. 3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.  4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Biszkopt z makiem 194

zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 254

dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao,  na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego :) P.S Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym na samym wierzchu, oblana czekoladą

Luźna Kuchnia
Kolorowe i lekkie wiosenne menu! 200

łyżeczki miodu lipowego 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli morskiej, ziołowej Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy rukolę, układamy ćwiartki rzodkiewek i jajka, pokrojoną w kostkę paprykę i różyczki brokuła, polewamy dressingiem i posypujemy natką z pietruszki. Składniki do przygotowania dressingu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy, aż wszystkie się ze sobą połączą i powstanie delikatna emulsja

Moja smaczna kuchnia
Bliny drożdżowe po Wileńsku 209

przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście od tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym żółtkiem. Na talerz wykładamy jajka, kiełbaskę i skwarki, polewamy wytopionym tłuszczem. Dekorujemy na górze jajka dużym kleksem śmietany. Bliny zwijmy, przekrawamy na pół, i jemy maczając w śmietanie, zagryzając kiełbaską i jajkami.  Kto raz zasmakuje ten nie uwolni się

Gosia gotuje
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 157

wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać do 2/3 ich wysokości. Pieczemy ciastka w 180 st.C ok 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i każdą babeczkę nasączamy 1-2 łyżeczkami polewy. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem. 190

kozim serem. To coś dla Was jeżeli lubicie sycące rustykalne dania. Podpatrzone z kuchni francuskiej, bo francuscy górale lubują się w różnego rodzaju racklette czy tartiflette czyli ziemniakach polewanych roztopionym serem. Nic tak nie syci na długie zimowe wieczory w górach. Dla spokoju sumienia można dorzucić sałatkę z rukoli. Rukola i ziemniaki gotowane w mundurkach świetnie komponują się razem. Rustykanie

MODA NA BIO
MAKOWIEC Z JABŁKAMI 350

pianę białka. Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut. Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem. Smacznego! A jeśli i Wy lubicie ciasta z makiem to zaglądnijcie jeszcze do tych przepisów

Ostra na Słodko
Babka pomarańczowa 160

babkę. Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładam z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą do momentu, aż powstanie gęsty lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję owocami kandyzowanymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek bakaliowy 305

jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Sałatka z kurczakiem grillowanym i garanatem. 350

kroimy w półkrążki, pomidorki w ćwiartki, wkładamy na sałatę, kurczaka kroimy w dużą kostkę lub paski, układamy na warzywach następnie jajka kroimy na ćwiartki, dodajemy do sałatki, posypujemy szczypiorkiem, polewamy sosem, posypujemy granatem i gotowe

Kuchnia Beaty