Ciasto marchewkowe (Fit) 226natłuszczamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut do tzw „suchego patyczka”w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się upiecze, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy polewę: w misce ubijamy serek kremowy wraz z dwoma łyżkami miodu, aż nabiorą kremowej konsystencji. Smarujemy zimne ciasto, a z wierzchu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kolizje Smaków
Klasyczna babka kresowa 248Piec babkę około 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z foremki. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu
maniapieczenia
Drobiowa galaretka 212pietruszki i groszek. Zostawiamy ok. 2 cm od góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy octem lub skraplamy cytryną
Aga w kuchni
Baba drożdżowa 181przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gdy babka przestygnie, polewamy ją lukrem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni
Ajerkoniak - domowy likier jajeczny 467przygotowaniu i jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;) Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru
Smakowity Blog Kulinarny
Babka pomarańczowo serowa 172czas pieczenia ok. 70 minut, po 60 minutach należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest już sucha wewnątrz, ewentualnie wydłużyć czas aż będzie dobrze wypieczona. Gotową wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy migdałami lub skórką pomarańczową
Apetyczna babeczka
Panettone - włoskie dobro narodowe 209łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła
Gotowanie i blogowanie
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 539zmięknie. Na suchej podgrzanej patelni lekko podsmażamy tortille z obydwu stron. Każdy placek zwijamy w rożek, układamy liść salaty lodowej, następnie warzywa z patelni i kurczaka. Dekorujemy pomidorkami. Polewamy remuladą lub sosem czosnkowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą 440plastry, układamy na sałacie. Kiełbasę obieramy z osłonki i również kroimy w plastry, podsmażamy ją na złoty kolor z obu stron. Następnie układamy ją na sałacie. Gotową sałatkę polewamy sosem. Smacznego
Passion of Cooking
Śledzie w sosie musztardowym 157oleju i kroimy w małe kawałki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc. Smacznego
Taste Therapy
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 225kroję w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę i boczek w paski. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, przekładam do niego mięso wraz z marynatą oraz pozostałe składniki. Mieszam. Z wierzchu polewam miejscami keczupem. Wkładam do zimnego piekarnika, piekę przez ok. 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia odkrywam pokrywkę aby mięsko się ładnie zrumieniło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród
Naleśniki z bananem i czekoladą 191można podgrzać. Przed podaniem na połowie naleśnika rozprowadzamy krem bananowy i układamy kilka plasterków banana, posypujemy prażonymi migdałami. Składamy na pół, a następnie na ćwierć. Układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym i posypujemy prażonymi migdałami
Smakowity Blog Kulinarny
Wiosenna sałatka z kaparami, polędwicą i camembertem. 201pietruszkę, koperek,pokrojoną w paseczki lub kostkę polędwicę,ser camembert, paprykę i ogórka.Pomidorki przecinamy na pół. Wszystko ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem polewamy remulada, lub dowolnym sosem majonezowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 190przesianego cukru pudru powoli dodajemy sok z cytryny i mieszamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gotowym lukrem polewamy babę Zapraszam to obejrzenia fotorelacji z warsztatów
Niezły Młynek
Roladki schabowe ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 528cienko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30 minut. Podajmy z ulubionymi dodatkami - np. pieczone ziemniaczki+sałata. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacje