bułeczki maślane, słodkie( u mnie z czekoladą) 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka nasion chia 500 g śmietany kremówki 1 szklanka granoli czekoladowej, przepis na granolę tutaj: ( może być dowolna, jaką lubimy) Domowa granola czekoladowa z mascarpone i malinami 500 g owoców rozmrożonych( u mnie maliny, jagody + świeże nasiona granatu) 2-4 łyżki miodu, prawdziwego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki(...)owoców ( w wersji dla dorosłych można skropić alkoholem, np rumem). Jogurt grecki mieszamy z nasionami chia i 2 łyżkami miodu ( można nie dosładzać, jeżeli chcemy mniej słodki) Jogurtem polewamy warstwę z granolą. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i szprycą do tortów dekorujemy wierzch deseru. Dodatkowo posypujemy nasionami granatu i świeżymi owocami lub mrożonymi. Wstawiamy do schłodzenia
gotuj ze mnąlaktozy. To coś idealnego dla tych, którzy uwielbiają czekoladowe przysmaki ( też należę do tej grupy). Pyszne i szybkie ciasto z ciecierzycy oraz kakao, które nadaje czekoladowy smak. Zdrowe, czekoladowe oraz smakowite, cóż chcieć więcej? Składniki - 400 gram ciecierzycy - 4 łyżki kakao - 4 łyżki cukru kokosowego - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki mleka roślinnego lub bez laktozy Wykonanie(...)wcześniej przygotowanej formy - u mnie była to średniej wielkości prostokątna blacha - i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Polewa - 40 gram daktyli namoczonych wcześniej - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - odrobina mleka W garnuszku roztapiamy olej oraz czekoladę. Zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle
Health-Fit-Lifetaką sytuację! Dziś mam dla Was przepis na super, ekspresowe ciasto ! Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami nie tylko smakuje obłędnie, ale i tak samo wygląda. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( miseczka/ salaterka o średnicy 12 cm ) CIASTO: * mąka – 6 łyżek * cukier(...)mieszamy, wlewamy do miseczki żaroodpornej. Wkładamy na najwyższą moc! mikrofalówki na 6 minut. GLASAŻ / GLASAGE: Śmietanę z masłem zagotowujemy, zalewamy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. CAŁOŚĆ: Polewą oblewamy przygotowane ciasto ( ściany lekko wierzch ) i obsypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! UWAGA! CIASTO NADAJE SIĘ TYLKO DO PRZYRZĄDZENIA PRZED SAMYM PODANIEM. Później dość szybko wysycha
Ostra na Słodkopowolutku wdrażać się w świąteczną tematykę postanowiłam połączyć najlepsze zimowe smaki ze sobą czyli czekoladę i przyprawę korzenną z pomarańczą. Patrzcie co z tego wyszło. Zapraszam na Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą! Składniki: 200 g margaryny 200 g cukru 3 jaja 340 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 55 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego(...)formy keksowej (podwójnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez koło 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po przestudzeniu dekorować cukrem pudrem, lub polewą kakaową/czekoladową. Smacznego
Słodkie Przyjemnościklimatach walentynkowych jeszcze trzymają nas truskawki w połączeniu z pysznymi kremami. Dlatego postanowiłyśmy zrobić w naszej ocenie dość prostą a przy tym nawet wegańską tartę czekoladową. Wygląda pięknie, letnio a do tego jest równie lekka w smaku 😍 Składniki (śr: 20 cm): Spód - 90g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg) - 90g skrobi ziemniaczanej - 90g mąki kukurydzianej(...)napoju roślinnego lub wody Krem -stała część z puszki mleka kokosowego -ksylitol -40g oleju kokosowego -150g kremu czekoladowego (u nas np. wegańska Rawnella) -łyżka gorzkiego kakao -1/3 łyżeczki soli Dodatkowo -truskawki lub inne ulubione owoce -krem czekoladowy SPÓD 1. Skrobię, mąki i proszek wymieszaj razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzej w garnuszku
Candy Pandassię na każdą okazję. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. cukru szczypta soli 1/2 szkl. mąki 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli. Jak będą puszyste to dodać cukier i nadal ubijać. Potem dodać żółtka i lekko wymieszać, a na końcu(...)ubita dodać serki waniliowe i cukier waniliowy i lekko wymieszać, a na koniec zimną galaretkę ale jeszcze płynną i wymieszać i wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki. Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 100ml śmietany 30% Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wszystko wymieszać i rozprowadzić na cieście. Autor
Wasze PrzepisyCiasto kokosowe jesrt wyjatkowo smaczne, ciemny biszkopt i masa kokosowa na wierzchu. Idealne na słodką przekąske. SKŁADNIKI : 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej
Kulinarne Fantazje Marioliamatorów mocno czekoladowych słodkości:) Sernik jest wilgotny,pyszny, mocno czekoladowy. Polecam ! Składniki: spód: 1 szkl mąki 1/2 paczki masła 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao Z podanych składników zagnieść ciasto ,wylepić nim dno tortownicy i podpiec przez 10 min w 200 st C. masa: 750 g twarogu 3 -krotnie zmielonego 4 jaja 350 ml śmietany kremówki 1 szkl cukru trzcinowego(...)rozpuszczoną czekoladę i na końcu ubitą z cukrem śmietanę. Wylać całość na podpieczony spód, piec ok 50 min w 180 st ( na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą). Polewa: 1/2 szkl cukru trzcinowego, 100 ml kremówki, - ubić i wylać na ciasto Całość schłodzić
Z MarcepanemCiasto fale Dunaju jest bardzo znane i lubiane. Jest złożone z dwóch warstw ciasta i owoców, do tego krem i czekolada. Pyszne połączenie, polecam.
Kulinarne Fantazje Mariolidzieciństwa. Moja mama piekła taki na naprawdę wyjątkowe okazje. Tym razem przygotowałam zupełnie inną, ale nawiązującą do tamtych smaków, serową wersję tortu: ciemny biszkopt przełożony kremem cytrusowym i czekoladowym, polany czekoladą z bakaliami. Bardzo wykwintnie i elegancko! Serowa wersja torcika jest równie pyszna i dużo lżejsza niż tradycyjna, maślana. Zainspirowałam się tutaj , ale zrobiłam po swojemu. Spodobał(...)cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g masła ponadto: sok z całej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy łyżka kakao 1/2 kieliszka spirytusu 75 g posiekanej czekolady polewa: 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka garść posiekanych bakalii Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać
6nieboDzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec(...)serka mascarpone 1 śmietan-fix 12-15 michałków w białej czekoladzie Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy do ubitej serek mascarpone. Na koniec wrzucamy pokruszone michałki:) POLEWA: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki cukru kryształu 4 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny (rozpuszcz ona w 1/4 szklanki wody) POLEWA: Margarynę rozpuszczamy
Moje Słodkie Piekiełkosię ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach Mus czekoladowo-owsiany: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu 70g płatków owsianych Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż czekolada się roztopi, a masa będzie gęsta(...)Dolewamy wodę (uwaga! pryska!) Gotujemy ok. 1 minutę na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę, nadal gotujemy (ok. 4 minuty). Dodajemy masło i sól. Ściągamy z gazu gdy masło się roztopi. Polewamy gotową tartę. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
CzarnawisienkaSkładniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 łyżki mleka 5 jaj łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao łyżka jogurtu naturalnego 200 gram sera twarogowego chudego aromat waniliowy 5
Mango PapajaKojarzycie takie batoniki? Zrobione z popularnych kuleczek czekoladowych Nesquik i oblane białą czekoladą... chyba każdy uczeń zabierał takie do szkoły! Teraz możecie przygotować takie pyszności w domu. Bez masła, konserwantów i sztucznych dodatków. Gwarantuję, że nie tylko dzieci będą zachwycone! Składniki: 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej* 2 łyżeczki kakao 1 miarka odżywki białkowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka(...)Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić. Gdy batoniki stwardnieją wyjąć je na deskę i pokroić na kawałki. Mleko w proszku lub odżywkę wymieszać z rozpuszczonym olejem kokosowym. Batoniki zanurzać w polewie i odkładać na talerz. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Wartości odżywcze: 759 kcal** (6 batoników po 126 kcal) B: 37 g T: 60 g W: 20 g *tzw dmuchana kasza jaglana
Chocolate Muffin BlogDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Kawę zaparzamy wcześniej i odstawiamy do ostudzenia lub od razu rozpuszczamy kawę rozpuszczalną
Ciastkozercymielonych orzechów (u mnie włoskie) 50 g mielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie(...)kształt za pomocą formy do czekoladek. Po wyjęciu z lodówki obtaczamy nasze trufle w różnych posypkach, ewentualnie rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej (z dodatkiem łyżki oleju) i polewamy nią trufle
Domowa Cookierenka Agi