Mięciutkie ciasto smakiem przypominające murzynka , ale to co najlepsze to masa kokosowa, która według mnie smakuje tak samo jak ta z batonika Bounty. SKŁADNIKI (forma 20x
RAROSSAChocolate muffins with pear Składniki. 5 małych gruszek 1.5 szklanki wody 1 laska wanilii 200 g cukru 4 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej 90 g
Kulinarny karnet ChristopheraKolejne ciasto siostry Anastazji warte wypróbowania. Czekoladowe z pyszną wkładką orzechową. Idealne na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Krem wychodzi trochę płynny, ale po schłodzeniu ciasta w lodówce masa robi się twarda, także się nie martwcie. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt: jajka 7 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 140 g, kakao 50 g, nasączenie : kawa(...)Krem: mleko 500 ml, cukier 200 g, żółtka 5 szt, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, cukier waniliowy 16 g, Masło 250 g, Polewa: śmietanka 30% 100ml, czekolada mleczna 50 g, czekolada gorzka 50 g, Dodatkowo: płatki migdałowe 1 garść, Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
kulinarne odsłony patiJedną warstwę ciasta położyć na dnie formy. Skropić ponczem z amaretto. Ja połączyłam amaretto z sokiem wiśniowym ale Wy możecie z wodą. Na bokach postawić ciasteczka i wlać masę czekoladową. Teraz czas na drugą warstwę ciasta. Trzeba tylko lekko ją ściąć z boków, żeby się zmieściła do formy. Ponownie skropić ją ponczem. Wstawić do lodówki na godzinę. Masa wiśniowo(...)wlać do masy wiśniowej. Wstawić do lodówki i czekać aż zacznie gęstnieć. Trzeba być czujnym Gęstniejącą masę wylać na biszkopt i wstawić ponownie do lodówki na kolejną godzinę. Przygotowanie polewę – cukier, kakao wymieszać ze śmietaną i wodą. Lekko podgrzewać i mieszać. Masa musi być gładka. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, wymieszać. Dodać do gorącej gładkiej masy. Wymieszać, już
Kuchnia Pokoleńzajadanie się lodami może odbić się na naszej sylwetce. Dlatego przygotowałam dla Was propozycję na pyszne lody bez śmietany! Tutaj przygotowywałam kremowe lody . Mój dzisiejszy pomysł to podwójnie czekoladowe lody bez dodatku białego cukru i glutenu! Skusisz się? Wartości odżywcze na 100 g: 293 kcal w tym: B: 12 g; W: 8 g; T: 22,7 g. Składniki(...)masę przelewamy do foremek do lodów i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Kiedy lody będą dobrze zmrożone przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia . Następnie bardzo delikatnie polewamy nią nasze lody. Ponownie chowamy do zamrażalnika. Lody naprawdę idealnie chłodzą w upalne dni. W smaku dość mocno czuć czekoladę. Smacznego
Health-Fit-LifeIdealne ciasto dla miłośników czekolady :) jest delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem soczystych wiśni po prostu rozpływa się w ustach :D a plus tego wszystkiego jest taki, że przygotowuje się go naprawdę szybko ;) Składniki (blaszka 21x21 cm) ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao szklanka mleka 2 jajka 1/3 szklanki(...)jajka, wymieszaj. Na końcu wsyp wydrylowane wiśnie i ponownie wymieszaj. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 1 godzinę w 180*C (do "suchego patyczka"). Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru W rondelku zagotować śmietanę z cukrem. Zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę. Odczekać 1 minutę
Kulinarna (nie)codziennośćciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha. Składniki: 350 gram ciasteczek digestive (ja użyłam czekoladowych herbatników i też jest pycha!) 125 gram masła 3 średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej(...)coś w stylu mokrego piasku. Układamy masę ciasteczkową na blaszce, uciskamy łyżką lub dłonią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie banany kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy z masą krówkową. Wyciągamy spód z lodówki, nakładamy masę krówkową z bananami i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą
Mango PapajaAromatyczna kostka piernikowa pełna przypraw korzennych, to ciasto które warto upiec na święta. Smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam. SKŁADNIKI : 4 szklanki
Kulinarne Fantazje MarioliWeekend minął mi w towarzystwie piwa - kulinarnie oczywiście :) Był kurczak pieczony z piwem , piwo zostało to upiekłam bułeczki , piwo w butelce jeszcze się nie skończyło
Kocham..lubię..gotuję..Babeczki bananowe z czekoladą to słodkie czekoladowe babeczki o smaku bananowym polane gorzką czekoladą. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju 2 jajka 100 g cukru 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe(...)wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać je kokosem. Krok po kroku: 1. Zmiksować banany z cukrem, jajkami i olejem 2. Wymieszać pozostałe produkty 3. Połączyć
KuchniaWeDwoje.plpieczenie, lub z jakiegoś powodu nie chcesz robić wyszukanych ciast świątecznych, to polecam świąteczny piernik last minute, który jest mięciutki, pachnący, przepyszny i szybki w przygotowaniu. Udekorowany ganache czekoladowym i posiekanymi orzechami. Jak zrobić taki piernik na szybko krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , to będziesz na bieżąco(...)temp. pokojowej (1 szkl.) olej roślinny (1 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) przyprawa do piernika (1 łyżka) soda (1 łyżeczka) dżem wiśniowy lub powidła śliwkowe (1 łyżka) Polewa i dekoracja: czekolada gorzka (100 g) śmietanka kremówka 30 % (100 ml.) orzechy włoskie posiekane (garść) Potrzebne gadżety: mikser szpatułka papier do pieczenia miarka kuchenna waga kuchenna keksówka 32x11x7
RITA food channelpewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam że teraz będę go robić częściej. Jest zdrowy, naturalny a przy tym przepyszny i szybki w wykonaniu. Może też służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko(...)patelnię. Mieszamy, gotując jeszcze 2-3 min. Jeśli kisiel jest za rzadki, dodajemy jeszcze z 1/2 łyżeczki skrobii rozmieszanej w kapce wody. Kisiel gotowy! Ja podałam go z budyniem czekoladowym bo to ulubione zestawienie Jaśka ale można zjeść też bez niczego lub z innym deserem. Pyyycha. Polecam. Mam nadzieję, że teraz żadne przeziębienie nas nie dopadnie. W zimie planuję robić
Mama z miastaKostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych(...)szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka 50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier
Blog z Apetytem