skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Krem piernikowy z suszonymi śliwkami 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru) 2) 10 suszonych śliwek 3) 100 g miękkiego masła 4) 270 g mascarpone(...)herbaty o smaku grzańca Szyszki do dekoracji : 1) masa cukrowa 2) płatki czekoladowe typu chocapic Sposób przygotowania: 1. Biszkopt 1) Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z przyprawą do pierników przesiewamy przez sitko. 2) Białka ze szczyptą soli ubijamy
Na kulinarnym poligoniejednak takie ciasto kusiło od dłuższego czasu. Postanowiłam więc teraz skorzystać z okazji i zrobić ciasto w tym stylu. Nie zrobiłam jednak tradycyjnego jasnego chlebka, a zdecydowałam się na czekoladowy z piernikową nutą i kawałkami gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło mega! Jest bardzo wilgotne i aromatyczne, ma wspaniałą konsystencję, nie jest suche i zapychające, a wręcz rozpływa się w ustach(...)1szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki sody spożywczej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 3 łyżeczki gorzkiego kakao ok. 40g gorzkiej czekolady Polewa: 2 łyżki mleka 70g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na to ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam
Waniliowe Improwizacjewody gazowej 210 ml mleka 3 g drożdży suchych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 1 łyżka cukru szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g masła POLEWA: 200 g gorzkiej czekolady 200 g słodkiej śmietanki 30% wiórki kokoswe posypka kolorowa Przygotowujemy gofry:Wodę gazowaną mieszamy z mlekiem, wanilią, żółtkami, cukrem oraz solą. Mąkę przesiać z drożdżami(...)składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę łamiemy ma mniejsze części, wkładamy do ciepłej śmietanki i delikatnie mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy do wystudzenia. Upieczone gofry kroimy
Kuchnia w oparachkuchnią, a dziś gdy tylko nadarza się okazja to sama przybiega, pytając co będziemy robić. Przeglądając jedną z pierwszych książek, którą dostałam od męża wpadłam na przepis na czekoladowe jeże. Od razu stwierdziłam, że nie mogę przepuścić okazji i zrobić je razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń(...)laskowych 100 g gorzkiej czekolady 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: kilka łyżek cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego/kawowego 3 łyżki kakao Do dekoracji: 1 łyżka rodzynek/suszonej żurawiny 50 migdałów pokrojonych w słupki Wykonanie: 1. Masło ucieramy
vaniliowoczekoladowaJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników(...)szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka
pink envelopeDzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając
Powiedz dietom nieSwojego czasu w kulinarnej blogosferze panowała moda na mus lub krem czekoladowy z awokado. Ja postanowiłam pójść nieco dalej i zrobić lody z awokado. Wyszło zaskakująco, nie spodziewałam się że z owocu, który pozornie smakuje lepiej w wersji wytrawnej, może powstać tak dobry deser. Jak łatwo zauważyć, te lody w składzie mają same zdrowe składniki, a mimo to nie odstają(...)sztuki) 1 szklanka mleka 1,5% 2 dojrzałe (!) sztuki awokado 2-3 łyżki syropu z agawy (zamiennie miód, ksylitol, stewia) 3 łyżki kakao wanilia/cukier z prawdziwą wanilią Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka pistacji (lub innych ulubionych orzechów) Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wlewamy do foremek. Górę polewamy roztopioną w mikrofali
Powiedz dietom niepewnością zrobicie furorę podczas swojego przyjęcia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta oraz inne przepisy na ciasta . Składniki: 450 g suchego ciasta (biszkopt, babka, czekoladowe, ucierane) 100 g Nutelli 150 g serka mascarpone 1 łyżka oleju 200 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała) Kolorowe posypki do ozdobienia Słomki lub patyczki do lodów Sposób przygotowania: Na początku(...)zamrażalniku przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kulki i nadziewamy na patyczki lub słomki. W takiej postaci ponownie odstawiamy je do zamrażalnika na czas przygotowywania polewy. Następnie czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej w misce. W kolejnym kroku schłodzone lizaki zanurzamy kolejno w rozpuszczonej czekoladzie. Za każdym razem musimy chwilę odczekać, aż nadmiar czekolady spłynie. Następnie dekorujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKostka Ferrero Rocher Bardzo eleganckie i wprost przepyszne orzechowo-czekoladowe ciasto o smaku znanych pralinek. Kostka Ferrero Rocher, która zaskakuje zarówno wspaniałym smakiem jak i ciekawym wyglądem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Polecam! Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 35x22cm. Składniki na ciasto: 8 jajek 180g cukru 120g mąki pszennej 40g kakao 200g mielonych orzechów(...)gorzkiej czekolady Składniki na masę śmietankową: 400ml śmietany kremówki 36% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix (lub 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody) Polewa: 100g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny – do nasączenia *** W misce umieszczamy
Blog z Apetytemcieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam je w Karnawale i na Tłusty Czwartek! Składniki(...)szczypta soli 1l oleju do smażenia Nadzienie: 1 op. budyniu bananowego bez cukru 1 i 3/4 szklanki mleka 1 kieliszek wódki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy
Kuchnia MagdaLenyCIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Aby było bardziej świąteczne i też mniej słodkie przygotowałam je w wersji '' lżejszej". Wszyscy byli zadowoleni i wszystkim smakował. Od razu poprawił się nastrój. Żurawina lekko kwaskowa idealnie zgrała się z czekoladą. Ciasto dzięki temu jest wilgotne, mokre i ciężkie z chrupiącą skórką oblaną czekoladą. Palce lizać(...)swojej domowej roboty ) ok. 250-300 g. erytrol 4 łyżki miód 3 łyżki sól 1 szczypta jaja 3 szt. mąka 150 g. proszek do pieczenia 1 łyżeczka Polewa olej kokosowy 3 łyżki erytrol 1 łyżka miód 1 łyżka kakao 2-3 łyżki ewentualnie mleko 1-2 łyżki Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić
Kuchnia Paulettesjeść ze skórką. Żadnego obierania – wystarczy upiec w piekarniku i zmiksować, żeby uzyskać puree doskonałe do ciast czy zup. Ponieważ uwielbiam ciasta warzywne, musiała przyjść pora na dyniowe. Czekoladowe ciasta warzywne smakują każdemu. Korzenne to kolejny krok – zobacz czy ci posmakują i czy staniesz się prawdziwym fanem ciast warzywnych. Ciasto dyniowe z tego przepisu jest jeszcze z whisky(...)pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli łyżeczka świeżej lub kupnej skórki pomarańczowej po pół łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i kurkumy 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich Polewa: pół puszki kajmaku szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki whisky połówki orzechów włoskich do dekoracji 2 figi do dekoracji Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky Upieczoną
Ugotowane pozamiatanePierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało to cudeńko.. Składniki; 10 dkg cukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych
Anioły w kuchniPrzepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że
CookYourselfjest dla diabetyków, dzieci, osób z chorobami onkologicznymi, odchudzających się oraz stosujących dietę ketogeniczną, w której węglowodany nie są wskazane. Ciasto brownie z tego przepisu wychodzi wilgotne i bardzo czekoladowe. Struktura ciasta jest delikatna, przyjemna w jedzeniu i nieklejąca. Brownie , jest umiarkowanie słodkie i pomimo swojej wilgotności świetnie się kroi. Liczba porcji: 16 Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie Forma(...)łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (30 g) 6 łyżek środka słodzącego, u mnie erytrytol 10 sztuk daktyli suszonych Polewa do fit brownie: 100 g gorzkiej czekolady, u mnie ketolada na erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki
Kuchcik gotujechoć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany. A oto wuzetka w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt(...)śmietan-fixy 32g cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kilka łyżek frużeliny wiśniowej (może być też dżem wiśniowy) ok. 200ml zaparzonej i posłodzonej kawy rozpuszczalnej Polewa: 100g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości
Waniliowe Improwizacjelekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady, razem z masłem i mąką i wszystko miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy ciasto. Po ostudzeniu ostrym nożem robimy nacięcie w kształcie koła, zostawiając od brzegu(...)Mieszamy delikatnie śliwki, śmietanę oraz pokruszone ciasto ze środka. Napełniamy tą masą wnętrze ciasta. Przykrywamy uprzedni wyjętym krążkiem ciasta. Rozpuszczamy pozostałą czekoladę razem z jedną łyżką kawy. Smarujemy polewą ciasto. Czekamy aż ciasto przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą
Smaczny zeszytdeser polecam w 100% Brownie...to idealny deser na kolacje we dwoje. Lekko chrupiący na zewnątrz, wilgotny w środku, rozpływający się w ustach i mocno czekoladowy...💗 Takim deserem z pewnością traficie do serca ukochanej osoby. Czekolada to niesamowity afrodyzjak, po którym mamy większą ochotę na seks oraz mamy lepsze samopoczucie. Płatki migdałowe(...)Szczęśliwych walentynek! Składniki na 1 porcje: ciasto: czekolada mleczna 100 g, masło 50 g, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 50 g, mleko 2 łyżki, dodatkowo: płatki migdałowe 2 łyżki, borówki 10 szt, Sposób przygotowania: Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy z masłem
kulinarne odsłony patiprostu spełnienie moich muffinowych marzeń Są idealnie miękkie, wilgotne w środku, czekolada w środku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki(...)gorzkiej czekolady (1- 1 i 1/2 tabliczki) - posiekanej drobno 60 gram migdałów w płatkach (troszkę odłożyć do ozdoby) 400 gram cukinii startej na grubych oczkach i dobrze odciśniętej polewa: pół tabliczki czekolady kilka łyżek mleka olejek rumowy Do dzieła!!! Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Mieszamy suche i mokre
sierotka maRysia w kuchni