polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:374/582)

Tort czekoladowo - malinowy 1189

serka mascarpone, schłodzonego Nasączenie: 50 ml soku malinowego lub likieru malinowego 50 ml mocnej herbaty  Polewa: 100 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: dno wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować masłem(...)umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Na schłodzony tort wylać gęstniejącą polewę, pozwalając by spływała po bokach ( można najpierw łyżeczką wylewać polewę na krawędź tortu, by tworzyły się "sople", następnie resztę polewy rozprowadzić

Opowieści z piekarnika
Musowy torcik czekoladowy z żurawiną 73

zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i  dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ). Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodać wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Gotowy mus wylać na schłodzony spód(...)zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i  dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ). Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodać wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Gotowy mus wylać na żelkę żurawinową, dokładnie

Opowieści z piekarnika
MURZYNEK KAWOWY Z MIGDAŁAMI NA BĄBELKACH 178

1/2- 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła garść dropsów czekoladowych Wykonanie: W misce ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera aż zjaśnieją. Następnie dodajemy do nich porcjami wodę mineralną gazowaną, nie przerywając miksowania. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy. Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladą polewamy ostudzone ciasto i posypujemy dropsami czekoladowymi. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Babka czekoladowo - orzechowa 87

zwykłej formie silikonowej i gotuję w dużym garnku. Robiłam już wiele wersji smakowych babek gotowanych, a na tegoroczną Wielkanoc zdecydowałam się na babkę o smaku czekoladowo - orzechowym. Do ciasta dodałam krem czekoladowy do pieczywa i zmielone orzechy laskowe. Dodatkowo moją babkę polałam czekolada z orzeszkami arachidowymi. Babka zrobiła w święta furorę, więc serdecznie polecam ten przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)3/4szkl. cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1szkl. mąki pszennej tortowej 3/4szkl. mąki ziemniaczanej 0,5szkl. zmielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kremu czekoladowego do pieczywa typu Nutella szczypta soli Polewa: 100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi 20g czekolady gorzkiej 4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam

Waniliowe Improwizacje
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 185

zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę(...)kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Ciasto czekoladowe przekroić na pół w poziomie. Na paterze ułożyć połowę ciasta, wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny. Przykryć bezą, wyłożyć pozostały krem i frużelinę, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch polać polewą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezikami. Smacznego! W tle moje jadowicie żółte kwiatuszki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORT PRALINOWY 218

Wykonanie bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę wafelki czekoladowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20-25 min. Studzimy. Poncz: W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy. Wykonanie tortu: Biszkopt(...)wierzchu i na bokach tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy rurki waflowe i dekorujemy nim tort. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch tortu robiąc szlaczki. Wafelek czekoladowy kroimy w kostkę, dekorujemy nim wierzch tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki. P.S. Przepis mojego autorstwa z bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
"Cukiernia Lidla". Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki 158

każdego chętnego powinno wystarczyć. A warto ją mieć, jest ślicznie wydana. Mnóstwo rewelacyjnych zdjęć, a przepisy naprawdę dobre. Na początek wzięliśmy na warsztat czekoladową tartę. Jest wyśmienita. Gdy się ją gryzie czuć najpierw polewę z gorzkiej czekolady, potem słodki dżem, a na koniec znowu wkracza gorzki czekoladowy spód tarty. A w ustach wszystko łączy się w całość i genialnie komponuje

Marder&Marder Manufacture
Ferrero Rocher sernik na zimno 374

kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest(...)masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do masy czekoladowej. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszamy łyżką. Masę wykładamy na przygotowany spód.  Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy połamaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło i mleko. Miseczkę umieszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Ferrero Rocher sernik na zimno 374

kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest(...)masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do masy czekoladowej. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszamy łyżką. Masę wykładamy na przygotowany spód.  Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy połamaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło i mleko. Miseczkę umieszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki 839

zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki(...)Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę. Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie

https:KKuchniaMniam
Czekoladowy tort z Kinder Bueno 94

Bueno to prawdziwy, smakowy ewenement. Wszystko w nim jest czekoladowe – poczynając od jego biszkoptowej podstawy, przez kremowe przełożenie (kremem z białej czekolady), po otulającą go polewę i dekorację z uwielbianych, nie tylko przez dzieci, czekoladowych przysmaków. Jednak w trakcie jedzenia, nie czujemy czekoladowego przesytu, a wyjątkową harmonię smaków. Być może dlatego, że każdy z jego elementów reprezentuje inny rodzaj czekolady

Domowe Torty
Czekoladowy tort z Kinder Bueno 714

prawdziwy, smakowy ewenement. Wszystko w nim jest czekoladowe – poczynając od jego biszkoptowej podstawy, przez kremowe przełożenie (kremem z białej czekolady), po otulającą go polewę i dekorację z uwielbianych, nie tylko przez dzieci, czekoladowych przysmaków. Jednak w trakcie jedzenia, nie czujemy czekoladowego przesytu, a wyjątkową harmonię smaków. Być może […] Artykuł Czekoladowy tort z Kinder Bueno pochodzi z serwisu Domowe

Domowe Torty
Tort makowy z pomarańczą 140

Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny). Polewa: 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: czekoladowe kulki wiórki czekolady kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy Żelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao(...)kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady.  Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ten przepis bierze udział w akcji Olej Konwenanse z Olejem

Obiad gotowy
Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto 187

moich najśmielszych oczekiwaniach nie przypuszczałam, że może wyjść z tego prawdziwy sernik, tylko że bez sera. Ciasto wyszło właściwie nawet lepsze niż oryginał. Mokre i puszyste. Polewa zaś dopełnia całości, dodając nutę czekoladową. W zasadzie ten sukces zachęcił mnie do dalszego eksperymentowania w niedługiej przyszłości. W mojej głowie już tworzą się przeróżne wariacje na temat tego ciasta. Także szykujcie(...)szklanki mleka kokosowego 160 gram jogurtu kokosowego 6 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu lub cukru kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej 3 jaja 1 łyżka skórki z pomarańczy (u mnie suszona) Polewa 1/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka żelatyny płaska 2 łyżki karobu lub kakao 2 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania Ciasto Piekarnik nastawić na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza

Modern Cave Girl
Trójkolorowa babka na Wielkanoc. Trzy kolory – matcha, kurkuma, kakao 75

łyżeczka budyniu waniliowego w proszku 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku ŻÓŁTY LUKIER 100 g cukru pudru 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku około 10 ml soku z cytryny czekoladowe jajeczka do ozdoby Wykonanie BABKA Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier(...)minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy ostrożnie z foremki i studzimy na kratce. Wystudzone polewamy lukrem lub czekoladą, proponuję żółty lukier z kurkumą. ŻÓŁTY LUKIER Cukier puder mieszamy dokładnie z kurkumą, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy przestudzone ciasto. Babkę możemy udekorować czekoladowymi jajeczkami i startą czekoladą. Smacznego

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania