białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt 9 dużych białek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki(...)masę z galaretkami. Ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem, dobrze docinąć aby się przykleił. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Ciasto dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi
Monia miesza i gotujełyżeczka cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady Do przełożenia piernika: 1 słoiczek powideł śliwkowych 400 g masy marcepanowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do dużego garnka włożyć masło(...)nabierze wilgoci. Na 1-2 dni przed podaniem ciasta piernik staropolski z marcepanem i powidłami odwinąć, odciąć nierówne boki, przekroić na 3 części. Każdą z nich polać przestudzoną polewą czekoladową – aby ją przygotować śmietankę kremówkę wlać do garnka, lekko ją podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić z ognia i dodać pokruszoną gorzką czekoladę, wymieszać, aby składniki się rozpuściły. Piernik
niecodziennikparycukru (trzcinowy lub biały) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki mleka szczypta soli 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: powidła śliwkowe lub dżem do przełożenia upieczonego piernika polewa czekoladowa orzechy, bakalie lub posypki do dekoracji Przepis na domową przyprawę do piernika Jak zrobić piernik dojrzewający? Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest szczególnie skomplikowane, chociaż wymaga cierpliwości. Całe zadanie można podzielić(...)solidną porcją powideł. Owiń pierniki papierem, a następnie obciąż je delikatnie np. przy pomocy książki lub deski i odstaw do lodówki na 2-3 dni. Gotowy piernik oblej polewą czekoladową i udekoruj posypką, orzechami lub suszonymi owocami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Uszka wigilijne Schab ze śliwką Lukier do pierników Śledzie w śmietanie Makowa fantazja Ryba po grecku
okolicepalnika.plpierniczki bez nadzienia . Są tak pyszne, że obronią się też w takiej wersji. Niezależnie jednak czy będziecie dodatkowo nadziewać pierniki, czy nie, polecam Wam polać je lukrem lub polewą czekoladową . Dzięki temu pierniczki zyskają na smaku i będą dłużej puszyste i mięciutkie. Sprawdź też inne przepisy na świąteczne wypieki : Norweskie bułeczki cynamonowe Drożdżówki z makiem Świąteczne ciasto czekoladowe ze śliwkami(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 7-9 minut. Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta. Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową. Rady Przepis ze strony Moje Wypieki Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie
Na-talerzu.pldrobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 200 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy(...)dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na serniki na blogu: Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik
mojewypiekiinietylkoDodajemy żółtka i czekoladę, dokładnie mieszamy. Wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Pieczemy w temp. 170 stopni prze ok. 35-45 min. Ciasto czekoladowe najpiękniej prezentuje się z czekoladową polewą. Oto prosty przepis zawierający składniki, które na pewno macie w swoim domu . 100 g masła 40 g cukru (ok. 4 łyżek) 45 ml mleka(...)łyżek) 30 g kakao (3 łyżki) Przeczytaj: jak zrobić polewę czekoladową? Tort bez cukru Składniki: 150 g mąki 100 g daktyli 30 g kakao 2 duże dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 400 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 4 łyżeczki erytrolu owoce do dekoracji – porzeczki, borówki Wykonanie: Daktyle namaczamy
Rozdomowionaszczypta soli Warstwa serowa: 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty) 1/2 kostki (100 g) miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 100 ml śmietanki 30% wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Seromakowca: Mak wsypać do rondelka, zalać wrzącą(...)lekko podgrzać (nie zagotować). Następnie dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Kubek zdjąć z ognia, lekko ostudzić i jeszcze lekko płynną polewą czekoladową posmarować ostudzony seromakowiec. Polecam wypróbować przepis na makowiec japoński . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Seromakowiec pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciłyżeczki soli - 3 jaja Krem waniliowy: - 10g mąki pszennej - 30g mąki ziemniaczanej - 50g cukru - 150g śmietanki 36% - 150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości(...)złożone eklerki posypałem zmielonymi orzechami i gotowe Spostrzeżenia: 1. Czas dopieczenia ciasta (czyli te drugie 30 min.) trzeba uzależnić od posiadanego piekarnika – mnie wystarczyło 20 min. 2. Polewa czekoladowa musi być dość gęsta gdyż inaczej będzie spływać a także wsiąkać w ciasto 3. Warto zrobić więcej bo strasznie szybko znikają
Kuchenne Wariacjepołączenia składników. Złożenie ciasta: Na jednym z blatów jabłkowo orzechowych rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem na którym rozprowadzamy resztę kremu kawowego i przykrywamy drugim blatem jabłkowym. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru 1 łyżka masła 100ml mleka Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy
Cynamonowe szczęściedodatek w wypiekach z kakao powoduje, że zyskują one głębszy, intensywnie czekoladowy smak. Babeczki kakaowe z kawą mogą być wzbogacone o kawałeczki posiekanej czekolady lub orzechy, na przykład włoskie. Zawsze smakują dobrze! Takie muffinki nie są bardzo słodkie, dlatego po upieczeniu możecie je polukrować albo oblać czekoladową polewą. To idealne babeczki do kawy i herbaty. Smacznego:) Babeczki kakaowe(...)łyżeczki kawy), 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej, 2 czubate łyżki kakao, 2 jajka, opcjonalnie łyżeczka cynamonu, opcjonalnie polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder (babeczki nie są bardzo słodkie) Babeczki kakaowe z kawą, przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i proszek. W drugim naczyniu połączyć trzepaczką olej
Lekcje w kuchniKokosowiec to prawdziwa gratka i uczta dla podniebienia dla wszystkich fanów kokosa. Pyszne ciasto przełożone masą z wiórkami kokosowymi i polane czekoladową polewą. Przygotowanie ciasta jest proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. To ciasto kokosowe to nie tylko propozycja na święta, to również super deser na spotkanie ze znajomymi, rodzinną uroczystość, czy do popołudniowej, niedzielnej kawki. Składniki(...)polewę 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wody lub mleka Polewa – jak przygotować Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Ale bardzo ważne jest aby ich nie zagotować. Kokosowiec – wykończenie ciasta Upieczone ciasto kroimy na pół. Na jednej części układamy masę kokosową i przykrywamy drugą. Na wierzch ciasta polewamy polewę czekoladową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie wyłączamy palnik, odkrywamy garnek i zostawiamy formę w wodzie na 10 minut. Wyciągamy z garnka, wyjmujemy babkę przykładając płaski talerz i odwracając formę do góry dnem. Gotową babkę polewamy czekoladową polewą. Autor przepisu: Kasia Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyjuż jest następny.... To ciasto piekłam w zeszłym tygodniu, ale dopiero zebrałam się, żeby dodać przepis. Miękki i wilgotny murzynek z dodatkiem orzechów laskowych, oblany polewą czekoladową. Polewa to tylko śmietanką i czekolada w tych samych ilościach. Odkąd ją odkryłam została moją ulubioną. Robi się szybko, łatwo i zawsze się udaje. Składniki
Agusiowe smakołykiproszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 2 duże dojrzałe-miękkie banany 1 pełna łyżka ciemnego kakao 2 łyżki proszku budyniowego czekoladowego Dodatkowo; Czekoladowa polewa 3 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło o temperaturze pokojowej włożyć do dużej miski, wsypać cukier i utrzeć mikserem na jasny puch. Wbijać(...)miksera wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy, wyrównać piec 1 godzinę w temp 180*c na grzaniu góra- dół Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto udekorować polewą czekoladową, posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonczęści po wyjęciu z formy? Nie ma problemu! Składamy ciasto tak, jakby to była układanka, łącząc różne kawałki z odrobiną śmietanki, nutelli lub dżemu. Teraz ciasto polewamy czekoladową polewą. Artykuł Co zrobić gdy ciasto się nie uda? pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchnidzień. Chociaż rzadko starcza na ta długo . Zachwyca swoją prostotą. Zarówno sposób przygotowania nie jest bardzo skomplikowany, jak i jego wygląd. Upieczone ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewę można udekorować według uznania lub nie dekorować w ogóle, też jest pyszne. Przepis znajdziesz poniżej, w formacie łatwym do druku Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię(...)grzałka góra- dół). Pozostaw do ostygnięcia. Możesz schłodzić w lodówce. Ciasto makowe posyp cukrem pudrem, lub wylej czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Czekoladę możesz posypać płatkami migdałów, kokosem itp. Polewa Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Zalej śmietanką i podgrzej w mikrofalówce przez o 30s. Po tym czasie wyjmij i mieszaj intensywnie, tak aby jak największa część czekolady się rozpuściła. Podgrzej
SmartBake.plpiekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową. Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. rodzynkami. Ja rodzynki dałam
Kocham Czekoladęczęści każdy tak ok, 7-8 cm. Czekoladę łamiemy na kawałki przekładamy wraz z mlekiem i masłem do garnka i podgrzewamy do momentu aż się składniki rozpuszczą. Polewą czekoladową polewamy każdą roladkę i wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Smacznego
Andzia Pichcisoli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka mleka ok. 300 g mieszanki bakalii (gotowej lub dowolnie skomponowanej) skórka starta z 1 cytryny lub 1 pomarańczy do dekoracji: czekoladowa polewa lub lukier Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe!). Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i odstawiamy(...)zależności od piekarnika. Rada! W połowie pieczenia można naciąć ciasto wzdłuż na głębokość około 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Po upieczeniu ciasto dowolnie dekorujemy – lukrem lub polewą czekoladową. Jeśli brzegi ciasta zbyt się spieką (u mnie tak było, bo piekłam na raz kilka wypieków, wystarczy je cieniutko przyciąć i dopiero udekorować wypiek). Smacznego
Słodkie okruszkiczubata łyżka kawy rozpuszczalnej +50ml wrzątku 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru szczypta soli 100ml śmietany 12% polewa: 100 g czekolady deserowej + 50 g masła i 50 ml mleka. Mleko z masłem podgrzewamy, dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. do posypania płatki migdałowe Robimy! Masło i czekoladę rozpuszczamy(...)śmietanę i resztę mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki – tak do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i polewamy czekoladową polewą oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 2 2 Shares
Latosiowydomżółtek 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła (w temperaturze pokojowej) 12 – 14 łyżek cukru 3 łyżki nutelli 1 łyżka adwokatu Dodatkowo: czekoladowa polewa Helio kolorowe bratki Średnica tortownicy 26 cm. Najpierw robimy biszkopt dokładnie według TEGO przepisu . Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy(...)smarujemy jasną masą (tu również około 1/3 zostawiamy do dekoracji). Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Boki tortu smarujemy ciemną masą i ładnie wyrównujemy, a później górę pokrywamy jasną masą. Polewę czekoladową rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy nią górę tortu. Na koniec ozdabiamy świeżymi kwiatkami bratków. Tort pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zastygnięcia. Smacznego Artykuł Tort z kokosową
PatiGotujeSkładniki : 25 dkg margaryny lub masła 25 dkg cukru 5 jajek 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 dkg bakalii cukier puder lub czekoladowa polewa do dekoracji Sposób wykonania : M iękką margarynę utrzyj na puszystą masę , dodając cukier dalej ucieraj. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając do momentu aż masa zbieleje i będzie(...)patyczek jest po wyjęciu z ciasta jest suchy to znak, że ciasto jest już upieczone. Cisto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. C iasto jest kruche, soczyste i doskonale smakuje. Polecam ! :) Ciasto wyrównaj łyżką Moje ciacho już upieczone :) Ciasto jest kruche i soczyste
Przepisy i porady kulinarnepolałam czekoladową polewą. KRUCHY SPÓD: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka mleka w proszku 2 budynie waniliowe 1 szklanka śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady
https:KKuchniaMniamblenderem. Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta. Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia. Po wystudzeniu ciasto pokroiłam na 3 części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą
https:KKuchniaMniamalbo kaszy kukurydzianej 3 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 1 kieliszek mocnego alkoholu cukier waniliowy (albo aromat waniliowy) sok z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)stopni C (grzałka góra-dół) na około 50 minut (w oryginale 220 stopni i 40-45 minut). Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów na podkarpackie ciasta i inne specjały zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzPyszny sernik pieczony na cieście kruchym z jabłkami z 1,5 kg twarogu. Pyszne połączenie jabłek, kruchego ciasta, skórki pomarańczowej, oraz polewy czekoladowej polewy. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 36 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaapianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować strużkami polewy czekoladowej. Polewa: 1/8 kostki margaryny 2 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżeczka kakao Wszystkie składniki umieścić w niewielkim naczyniu. Ogrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania
Praktyczna plWiśnie i czekolada to jedno z tych połączeń idealnych, którym naprawdę trudno się oprzeć. Na stronie MC znalazłam przepis na wspaniałe, wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami i czekoladową polewą. Jest bardzo aromatyczne, w smaku zbliżone do brownie, a wiśnie doskonale komponują się ze smakiem czekolady. Jeśli więc lubicie takie połączenia, to bardzo Wam to ciasto polecam. składniki: 1 1/2 szklanki(...)wyjęciu z piekarnika odstawiam do przestygnięcia na około 10-15 minut. Następnie ciasto odwracam (do góry dnem) i zdejmuję papier do pieczenia. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ciasto dekoruję polewą czekoladową - masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
babka w formiejeden z blatów biszkoptu orzechowego. Wykładamy na niego połowę masy cappuccino. Następnie dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową. Rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch dajemy drugi blat orzechowy. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa: około 80 g masła 160g kwaśnej śmietany 18% 1/2 szkl. drobnego cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia
Smaki Na Talerzuczęści. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem. Dekoracja: Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyniepalonej zmielonej na mąkę lub, po prostu, gotowej mąki gryczanej, 2 łyżki masła kokosowego, 100 ml wody, 1/3 szklanki ksylitolu. Nadzienie: 6 lasek rabarbaru, 1/3 szklanki cukru kokosowego. Polewa czekoladowa z TEGO przepisu. Wykonanie : Suche składniki na ciasto mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła kokosowego i zalewamy wodą. Wyrabiamy ciasto, którym następnie wylepiamy foremki na babeczki (u mnie(...)Wykładamy kawałki rabarbaru na ciasto (spód babeczek). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika nakładamy na wierzch babeczek czekoladową polewę. Piszę "nakładamy", bo polewa wyszła mi gęsta. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki na 12 dużych muffinek: puszka 320 g (po odsączeniu) fasoli czerwonej 3 jajka 2 łyżki oleju kokosowego 1 banan 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Osuszamy i blendujemy razem ze wszystkimi składnikami(...)ponieważ ciasto jest dość rzadkie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Muffinki polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z wodą, miodem i kakao
Życie zaczyna się w kuchniWszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami
Życie zaczyna się w kuchnisię rozpuści. Wystudzone ciasto pokroić na kromki, smarować ciepłą masą i układać na przemian jasne i ciemne. Gotowe ciasto posmarować z wierzchu pozostałą masą. Na koniec polać polewą czekoladową. Polewa: 100 g. margaryny 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka szczypta mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku, cały czas mieszając. Kiedy lekko przestygnie polać ciasto
Agusiowe smakołykiekspresowe ciacho przygotujecie bez pieczenia. Fakt, że trzeba trochę je „podgotować”, ale na tym się kończy. Jest pyszne. Pod delikatną czekoladową polewą kryje się kruche ciasteczko. Serce to ugotowana kasza manna z dodatkiem kakao, która wprost rozpływa się w ustach. Taki budń!!!! Skusicie się na kawałek? Muszę Was ostrzec – na jednym może się nie skończyć! Do przygotowania(...)mieszajcie. W tym czasie wyłóżcie blachę do pieczenia papierem i ciasteczkami. Na ciasteczkowym spodzie umieśćcie masę z kaszy manny i na wierzchu znowu ułóżcie ciasteczka. Wierzch możecie polac polewą czekoladową, bitą śmietaną czy czymś innym na co macie ochotę : ) Najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieekspresowe ciacho przygotujecie bez pieczenia. Fakt, że trzeba trochę je „podgotować”, ale na tym się kończy. Jest pyszne. Pod delikatną czekoladową polewą kryje się kruche ciasteczko. Serce to ugotowana kasza mana z dodatkiem kakao, która wprost rozpływa się w ustach. Taki budń!!!! Skusicie się na kawałek? Muszę Was ostrzec – na jednym może się nie skończyć! Do przygotowania(...)mieszajcie. W tym czasie wyłóżcie blachę do pieczenia papierem i ciasteczkami. Na ciasteczkowym spodzie umieśćcie masę z kaszy manny i na wierzchu znowu ułóżcie ciasteczka. Wierzch możecie polac polewą czekoladową, bitą śmietaną czy czymś innym na co macie ochotę : ) Najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1/2 litra mleka - 5 żółtek - 150 g cukru kryształu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 250 g masła - 2 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka polewa - 1/2 szklanki cukru pudru - 125 g margaryny - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Na początek przygotowujemy pierwszy placek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie(...)miksujemy całość. Pierwszy placek przekrawamy na pół. Na jedną połowę wykładamy połowę masy budyniowej, na to placek orzechowy, następnie druga połowa masy oraz drugą część placka ciemnego. Wierzch polewamy czekoladową polewą ( wszystkie składniki polewy mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż margaryna się rozpuści
Zainspirowana w kuchniformuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao Całość zagotuj w rondlu i dobrze wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Oblej obficie trufle czekoladową polewą. POSYPKA: - 1 opakowanie DECORADA karmel Delecta Trufle posyp obficie posypką o smaku karmel Delecta. PRZEPIS
SMYKWKUCHNIkostka masła 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru pudru 1 olejek o smaku migdałowym Mleko w proszku według potrzeby... czyli zdecydowanie nie pełne 500 gram Polewa czekoladowa Wykonanie: Ucieramy w misce masło z margaryna dodając cukier puder oraz cały olejek. Następnie wsypujemy porcjami mleko w proszku. Dajemy tyle mleka aż uznamy ,że da się formować z masy(...)odpowiedni. Ja daję około 400 gram. Kiedy uznamy już ,że taka konsystencja nam odpowiada , oczywiście formujemy kuleczki :) Oczywiście kulki możemy dekorować dowolnie jak chcemy. Uniwersalna zawsze jest czekoladowa polewa. Można się spotkać ,że kulki albo jak kto woli bombki z mleka są podawane na wafelkach ;) Ja tego jednak nie robię ponieważ bez wafelków szybciej lądują w buzi
W Moim Magicznym Domupiekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową. Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. rodzynkami. Ja rodzynki dałam
Kocham Czekoladęmleka (na wolnym ogniu bądź też na parze). Na spód daję ciasto z bakaliami, smaruję połową masy, przykrywam ciastem kakaowy, smaruję pozostałą masą, przykrywam warstwą z makiem i polewam czekoladową polewą. Ciasto gotowe :-) SMACZNEGO! :-) * * * Przy okazji zapraszam wszystkich serdecznie na ROZDANIE KOSMETYCZNE , w którym do wygrania są 3 zestawy kosmetyków
WielopokoleniowoFormę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. ( u mnie tortownica 26cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Polewa; ok. pół tabliczki czekolady 1 łyżka masłą 2 łyżki mleka Do garnka wkłądamy masło, czekolade i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połaczenia
Radość kipiąca uśmiechem.czekamy aż podrośnie Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy
Wypisz Wymalujucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 2 łyżki wody, 4-5 łyżek śmietany 18%, Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia
Cynamonowe szczęściekostka masła 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru pudru 1 olejek o smaku migdałowym Mleko w proszku według potrzeby... czyli zdecydowanie nie pełne 500 gram Polewa czekoladowa Wykonanie: Ucieramy w misce masło z margaryna dodając cukier puder oraz cały olejek. Następnie wsypujemy porcjami mleko w proszku. Dajemy tyle mleka aż uznamy ,że da się formować z masy(...)odpowiedni. Ja daję około 400 gram. Kiedy uznamy już ,że taka konsystencja nam odpowiada , oczywiście formujemy kuleczki :) Oczywiście kulki możemy dekorować dowolnie jak chcemy. Uniwersalna zawsze jest czekoladowa polewa. Można się spotkać ,że kulki albo jak kto woli bombki z mleka są podawane na wafelkach ;) Ja tego jednak nie robię ponieważ bez wafelków szybciej lądują w buzi
W Moim Magicznym Domuostudzenia. Margarynę ucieramy na puch dodając wystudzone mleko oraz mleko w proszku mieszając krem aż uzyuska jednolitą masę Polewa : Ciasto przekładamy masą a na górę polewamy czekoladową polewę , którą uzyskamy roztapiając czekoladę z 6 łyżkami mleka
W Moim Magicznym DomuPiernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek. Oblany czekoladową polewą. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :) Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :) Do zobaczenia tuż(...)Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować polewą. Smacznego :) Polewa czekoladowa - połamaną czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Przepis dodaję do akcji: Zapraszam - https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Domowa cukiernia Ewykrem kinder bueno , teraz mam nieskrywaną przyjemność podzielić się z Wami przepisem na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego kremu. Jest przepyszne! Puszysty biszkopt, przełożony obłędnym kremem kinder bueno, udekorowany czekoladową polewą i kawałkami wafelek. Zakochacie się w tym smaku :) Polecam! Składniki na biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki(...)Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyłyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami. Tortownicę(...)kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową. Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta. Smacznego
Taste Therapykremem i słodką,czekoladową polewą. Składniki: CIASTO 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorzkiego kakao 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 l śmietany kremówki 30 proc. 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy PONCZ 0,5 szklanki herbaty sok z połowy cytryny 0,5 szklanki cukru 3 łyżki rumu/aromat rumowy POLEWA 160g margaryny(...)lodówki. Pozostało jeszcze sporządzenie polewy. W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao. Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy
potrawyregionalneKiedy moja córcia je zobaczyła, poprosiła, żebyśmy je przygotowały. robiłyśmy, chociaż nie do końca takie jak w oryginalnym przepisie. Zamiast ciasteczek na spodzie, u nas jest czekoladowa polewa. Plus nasze są tylko malinowe i to bez pestek(...)wszyscy pestki lubią. Spokojnie można je przygotować w pudełku, ale trzeba wtedy miksować je podczas mrożenia, lub użyć maszynę do lodów. Lody można oczywiście jeść bez polewy czekoladowej. Składniki (na ok. 10 sztuk): 200 g mleka skondensowanego bez cukru 250 g malin 250 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru trzcinowego czekolada
Sto kolorów kuchnicukier wanilinowy 8 g 4 łyżeczki kawy zbożowej (np. Inka) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli garść świeżych truskawek cukier puder lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę(...)obsypanej mąką formy (u mnie duża keksówka, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy czekoladową polewą lub posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego Przepis bierze udział w zabawie
Słodkie okruszki