Dzisiaj propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki duszone z młodymi warzywami. POLĘDWICZKI Z MŁODĄ MARCHEWKA I SZALOTKĄ Składniki: 1 duża polędwica wieprzowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz dodatkowo: 8-10 szalotek 1/2 opakowania młodych marchewek (ok.200 g) odrobina tymianku do smaku opcjonalnie 1 łyżka mąki+1/3 szkl wody Przygotowanie: Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy
Bon appetit mon amiekuchni stawiam na prostotę i szybkość wykonania ;) Jeśli Wy też ten przepis na pewno Wam się spodoba :) Składniki: polędwiczka wieprzowa ok 400g 2 łyżki klarowanego masła (lub masło zwykłe + oliwa z oliwek) kilka listków szałwii (ja miałam wcześniej zmiksowaną, zamrożoną z oliwą z oliwek) garść czerwonego pieprzu (możemy go wcześniej potraktować tłuczkiem) sól, świeżo mielony pieprz 2-3 ząbki czosnku(...)Polędwiczkę płuczemy w zimnej wodzie i czyścimy z błonek. Kroimy na medaliony, obtaczamy w pieprzu i przyprawach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku i smażymy wieprzowinę po kilka minut z każdej strony
Cytryna&Co.wrzucać nowe przepisy, więc dodam kilka. Obiecane na facebooku kiełbaski angielskie i wcześniej wspomniane "gotowce-zamrażaki" też w końcu doczekają się własnego wpisu. Tymczasem podaję przepis na polędwiczki wołowe z frytkami z batatami (coś pysznego!), którymi już chwaliłam się na naszej facebookowej tablicy. To pyszny zestaw, który nie wymaga dużych nakładów pracy. Bataty w ostro-słodkim połączeniu(...)też użyć oliwy w sprayu) pół łyżeczki cynamonu (mniej więcej) odrobina soli Bataty kroimy na frytki, spryskujemy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w maksymalnej temperaturze około 15-20 minut. Polędwiczki: pół kilograma polędwicy wołowej garść suszonego czosnku w płatkach (może być też świeży - ja działałam na szybko) pokruszone suszone chilli, peperoncino lub inna ostra papryka chlust sosu sojowego (ja używam
Cytryna&Co.pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron dobrze się mrozi Szukając sałatek do menu(...)zrobić w sobotni wieczór. My uważamy, że warto poświęcić kilka godzin w weekend, żeby prze tydzień nie stać w garach. Oto jakich składników użyliśmy: Lista zakupowa Mięso/wędliny Polędwiczka z indyka 2x 8,5 zł Piersi z kurczaka 2x 4 zł Rostbef 9,5 zł Polędwica wołowa 16,5 zł Chorizo 5 zł Owoce morza Krewetki
Niedzielny kucharzPyszny i prosty przepis na sos koperkowy na ciepło do mięs i ryby na śmietanie. Idealny i szybki sos koperkowy do pulpetów, łososia, polędwiczek wieprzowych lub do potrawki z kurczaka albo indyka. Sos koperkowy z tego przepisu jest delikatny i kremowy. Zamiast mleka użyłam rosołu, dzięki czemu sos koperkowy jest tak lekki - można doprawić go posiekanym czosnkiem lub chrzanem(...)około 1 minucie zdejmujemy z ognia. Na tym etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest wiele. Smacznego :) Sos koperkowy
Moja Książka Kucharskakolację i dużo zdrowsze niż takie ze sklepu. Ja zrobiłam moje w wersji bez glutenu. Możecie jednak użyć mąki pszennej. Wybór pozostawiam Wam. Polecam Składniki: 400 g polędwiczek z piersi kurczaka sól, pieprz do oprószenia 3/4 szkl mleka 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 3 szkl płatków kukurydzianych Przygotowanie: Polędwiczki
słodkie i nie tylko historie kulinarnePolędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny i super szybki pomysł na obiad. Rozpływająca się w ustach polędwiczka wieprzowa i kremowy sos śmietanowo musztardowy. Banalne wykonanie a smak.. cudowny! - 20 minut szykowania i 20 minut smażenia - prosty i pyszny pomysł na obiad - do podania z kaszą, ryżem, makaronem
AniaGotuje.plcheddar duża garść popcornu pikantnego Helio łyżka masła klarowanego/oleju sól Dressing: 5 łyżek oliwy oleju łyżeczki musztardy dijon łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny sól Na początku rozpoczynamy od polędwiczki. Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku. Następnie mięso obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy mięso i smażymy(...)czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-35 minut. Później upieczoną polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Zimną kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki kroimy na połówki lub w ćwiartki, natomiast ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki na dressing dokładnie
PatiGotujemięsko i do tego aromatyczny ser i mięciutkie gruszki-polecam na co dzień i od święta-pychotka..... Przepis znalazłam na stronie- pieguskowakuchnia.pl -na którą serdecznie zapraszam Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 gruszki 120 g sera pleśniowego 3 łyżki masła oregano sól, pieprz 150 ml śmietanki 30% sznurek do związania Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy(...)rondla wrzucamy resztę masła,podsmażamy na nim odrobinę mięsko,przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 min,po tym czasie wyjmujemy polędwiczki a do rondla dolewamy śmietankę wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut ,żeby powstał lekko gęsty sosik.Zdejmujemy z mięska sznurki ,kroimy w plastry i podajemy z sosikiem,u mnie jeszcze
Swojskie jedzonkokoniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku(...)połysk i aksamitną konsystencję. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym
Moja Książka Kucharskaostatnio jeden z naszych ulubionych szybkich obiadów, i nieważne jaki mam mięso, czy piersi, kotlety czy polędwiczkę, każde się nada. Wystarczą suszone pomidory, śmietana i mamy pyszny obiad. A zaczęło się od tej polędwiczki . Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikupieczona na chrupko. Kurczak w cytrusach Pieczony kurczak w cytrusach – pachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. To danie nie tylko wspaniale wygląda na talerzu, ale tak też smakuje. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej O tej polędwiczce w marynacie z musztardy nie trzeba wiele pisać. Wystarczy na nią spojrzeć, żeby wiedzieć, że jest pyszna! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej
Niedzielny kucharzupieczona na chrupko. KURCZAK W CYTRUSACH Pieczony kurczak w cytrusach – pachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. To danie nie tylko wspaniale wygląda na talerzu, ale tak też smakuje. POLĘDWICZKA W GLAZURZE Z MUSZTARDY FRANCUSKIEJ O tej polędwiczce w marynacie z musztardy nie trzeba wiele pisać. Wystarczy na nią spojrzeć, żeby wiedzieć, że jest pyszna! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej
Niedzielny kucharzDzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby(...)osól Author: Cooking for Emily Ingredients CIASTO 300 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli FARSZ 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości) 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny sól, pieprz POZA TYM 1 żółtko 1 łyżka mleka Instructions Z mąki ( z dodatkiem
Cooking for Emily