polędwiczka - 2778 przepisów (strona:21/186)

Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki 191

Poniższy przepis otrzymaliśmy od Tojki w ramach konkursu "Ugotuj to i..... wygraj granitowy garnek". Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku to idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a zależy nam na przygotowaniu czegoś wyjątkowego. Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 2 pomidory  200 - 250 g sera mozzarella 1 ogórek kiszony(...)rozmaryn - pół płaskiej łyżeczki, pieprz i sól do smaku Przygotowanie marynaty  Do miseczki włożyć tymianek, sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlać oliwę – wymieszać. Przygotowanie polędwiczek Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki. Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku mięsa układamy paseczek ogórka, paseczek papryki i paseczek cebulki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki wieprzowe w cydrze 168

Polędwiczki wieprzowe to jedno z tych mięs, które można przygotować na setki różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny :) Moją ulubioną wersją są polędwiczki duszone w cydrze, z dużą ilością cebuli i rodzynkami oraz nutą rozmarynu. Na pewno świetnie sprawdzą się jako danie główne na świątecznym obiedzie. Wystarczy podać do nich kaszę lub ziemniaki i ulubioną surówkę.  SKŁADNIKI(...)porcje) 500g polędwiczek wieprzowych 2 duże cebule 1/2 szklanki rodzynek 2 gałązki rozmarynu 150ml cydru 1 łyżka masła świeżozmielony pieprz sól morska oliwa z oliwek lub olej rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczki dokładnie myjemu i osuszamy. Nacieramy polędwiczki oliwą, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzwawmy oliwę z oliwek i obsmażamy polędwiczki z obu stron aż zmienią kolor i mięso będzie

DefinicjaSmaku
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 153

się pod kocem i czytanie bajek. Nawet do kuchni było jakoś "nie po drodze". Pojawiłam się tam tylko na chwilę, żeby przygotować szybki obiad. To taka jesienno-zimowa wersja polędwiczki wieprzowej. Zdjęcie podpatrzyłam gdzieś w gazecie i do niego ułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało(...)może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde jabłka (najlepiej lekko kwaskowate

Pełny talerz
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 180

Kolejny przepis na roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo  tutaj  ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy(...)przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  składniki ( 4 porcje) 1 polędwiczka ok 500 g pasta z rukoli: 125 g rukoli 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów) 2 łyżki tartego parmezanu farsz: 6 pomidorów suszonych (z oliwy) 50 g żółtego sera ( użyłam cheddara

Stare Gary
Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu 227

Delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie, a dookoła nich makaronowy warkocz. Całość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka   Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1,5 łyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła(...)szklanki białego wytrawnego wina makaron „Czarniecki gniazdko 2″ (kilka gniazdek) 200 g śmietany kremówki 30 % 100 g słodkiej śmietanki 18 % sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Polędwiczkę oczyścić z błonki, umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2,5 – 3 cm). Natrzeć łyżką rozgniecionego czerwonego pieprzu i solą. Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć polędwiczki

Oryginalny smak
Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 349

sałatka zawsze wzbudza entuzjazm gości, gdyż smak grillowanych polędwiczek z kurczaka zawiniętych w surową wędzoną ogonówkę lub boczek wszystkim przypada do gustu. Musicie spróbować tego połączenia, bo warto! Najważniejszym składnikiem tej sałatki są zawijaski z kurczaka i zielony dressing. Można też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka(...)kurczaka i zielonym dressingiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek z piersi z kurczaka 10 plasterków surowej wędzonej ogonówki pieprz do smaku pomidorki koktajlowe dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki musztardy zielonej Maille (szczypiorek, pietruszka, bazylia) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka soku z limonki PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki z piersi kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczki wieprzowe pieczone z pieczarkami i suszonym pomidorem 60

Polędwiczki są jednym z moich ulubionych mięs. Delikatne i jak zawsze pyszne Co potrzeba: 1 kg polędwiczek wieprzowych, 500 g pieczarek, 200 g śmietanki 30%, 50 g masła, Sól Co potrzeba na marynatę: 8 łyżek oleju, 1 pełna łyżeczka oregano, 1 pełna łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki, 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w drobne paski Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Polędwiczki płuczemy, osączamy z wody, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, rozpłaszczamy z dwóch stron ręką, przekładamy do marynaty. Mieszamy, żeby mięso dokładnie się nią pokryło. Zostawiamy na 1 godzinę. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plastry, przekładamy do miseczki

Bułka z Chlebem
Kruche polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym 68

Kruche polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym Szybki i niezwykle smaczny obiad. Soczyste, delikatne i idealnie kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo kaszą i ulubioną surówką. Polecam!     Składniki: ok 600g polędwiczek wieprzowych – 2 średnie sztuki przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka 2 cebule 2 łyżki octu balsamicznego(...)łyżki miodu 3 łyżki musztardy 250ml wody 1 łyżeczka mąki – opcjonalnie olej do smażenia 1 łyżka posiekanej zieleniny (np. pietruszka, szczypiorek, koperek)       *** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry *** *** Pokrojone mięso oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz

Blog z Apetytem
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym 187

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym Kruche i soczyste mięsko duszone w aromatycznym oraz pysznie kremowym sosie. Szybki i nietrudny w wykonaniu obiadek. Takie polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo z kluskami. Pyszotka!     Składniki: 2 nieduże polędwiczki wieprzowe garść suszonych grzybów + 1/2 szklanki wrzącej wody 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (jeśli lubimy mniej(...)łyżeczka mąki Sól i pieprz olej do smażenia 1 łyżka siekanej natki pietruszki       *** Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny *** *** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz

Blog z Apetytem
Pieczone polędwiczki wieprzowe inaczej 85

Pieczone polędwiczki wieprzowe podaję na różne sposoby, z sosem grzybowym i ziemniakami lub kaszą. Najczęściej jednak grilluję szaszłyki i podaję je wtedy z ryżem lub świeżo upieczonym chlebem. Jesienią jednak królują polędwiczki z makaronem i pysznym sosem serowym. Taki obiad jest pyszny i niesamowicie syty. Sos serowy gotują bardzo często. Pasuje on nie tylko do mięsa ale również(...)makaronie wymieszanym z sosem. Osobiście lubię sos wymieszany z makaronem. Makaron fajnie przechodzi sosem i pięknie dzieli się na talerzu. Oczywiście mowa o makaronie ugotowanym al dente, wtedy polędwiczki z makaronem będą naprawdę przepyszne! Polędwiczki z makaronem w sosie serowym 4 porcje Składniki: 700 g polędwicy wieprzowej sól i czarny pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 łyżki masła

codojedzenia
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami 84

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami  Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Polędwiczki duszone w warzywach są delikatne, mięciutkie i pyszne, a poza tym przygotowuje się je w kilka chwil. Zobaczcie przygotowanie polędwicy krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube(...)Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko oprószyć plastry mięsa przyprawami, krótko obsmażyć i tak samo krótko poddusić. Pamiętajcie, by nie trzymać ich za długo na ogniu, bo zrobią się twarde i gumowe. Najważniejsze, by dodać polędwicę do warzyw wtedy, kiedy warzywa będą prawie gotowe - wtedy całość dusimy razem dosłownie kilka minut, jarzyny

Lekcje w kuchni
Wiosenny obiad jednogarnkowy – polędwiczki duszone w warzywach :) 70

Wiosenny obiad jednogarnkowy – polędwiczki duszone w warzywach Smaczne, szybkie i niskokaloryczne danie. Delikatne mięsko wieprzowe duszone z młodą kapustką, pomidorami, cebulką i papryką, to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.       Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula 1 młoda kapusta 1 czerwona papryka 2 pomidory 1/4 szklanki bulionu lub wody pół pęczka koperku(...)Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia       *** Polędwiczkę kroimy w grube plastry *** *** Mięso rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy ręką. Obsypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut *** *** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym

Blog z Apetytem