Jako drugie danie na romantyczną, walentynkową kolację proponuję ostrą polędwiczkę w ziołach prowansalskich. Polędwiczka smakuje pysznie, jest soczysta i czuć w niej zioła: bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, cząber, oregano, tymianek oraz miętę. Podałam ją z prostą surówką z miksem sałat, startą marchewką i pomidorkami koktajlowymi oraz z sosem vinegrette. Proste i smaczne danie, które nie wymaga od nas dużego wysiłku(...)Polecam i zapraszam serdecznie! OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH. Składniki: 500 g polędwiczki Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki bia łego wytrawnego wina 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny pieprz cayenne Sposób
Zakątek rozkoszy kulinarnychsuszona polędwiczka Zimowe suszenie mięsiw to już w moim domu tradycja, do której pragnę nakłonić jak najszersze grono osób. Wykonane w ten sposób wędliny mają nie tylko niezrównany smak ale też koszt ich wykonania jest naprawdę niewysoki w porównaniu ze sklepowymi delikatesami. składniki 3 sztuki wieprzowych polędwiczek razem o wadze jednego kilograma mieszanka peklująca(...)kilogram polędwiczek 20 g soli 1,5 g saletry 5 g cukru ( ja używam brązowego) 3 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku ewentualnie dodatkowo łyżka smalcu sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól
Miód i pieprzczerwcowym numerze Poradnika domowego były przepisy na polędwiczki, najbardziej zainteresowała mnie polędwiczka wieprzowa, trochę zmodyfikowałam i wypróbowałam. Po upieczeniu mięso jest delikatne i soczyste, rozpływa się w ustach. Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - olej - 3 łyżki masła - 1 cebula - 2 podsuszone kajzerki - 2 łyżki parmezanu - 3-4 łyżki musztardy - sól morska - pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa(...)Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, osuszamy nacieramy oliwą, grubo mielonym pieprzem, solą morską i drobno pokrojonym czosnkiem. Odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki. Na rozgrzaną patelnie kładziemy polędwiczki, obsmażamy i zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i łyżce oleju. Bułki kroimy w bardzo drobną kostkę albo mocno kruszymy. Mieszamy z parmezanem
Kulinarne życiePolędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi skórką pomarańczową i przyprawą do piernika można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać z sosem z sera camembert z tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki(...)pieprz Wykonanie Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na ok 1-2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy na grubość ok 5 mm. Oprószamy solą i pieprzem. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Śliwki mieszamy z jedną łyżeczką przyprawy do piernika, połową łyżeczki rozmarynu oraz startą skórką z jednej mandarynki lub z połowy pomarańczy. Polędwiczki z suszonymi
Pyza i SurówkaPolecam polędwiczki zapiekane z oscypkiem podane z konfiturą z żurawiny.Często to danie robię gdy wracam z urlopu z Zakopanego z dużym zapasem oscypków. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 1 serek typu oscypek Marynata: 3 łyżeczki marynaty staropolskiej 1 łyżeczka musztardy 80 ml. oleju Dodatkowo: konfitura z żurawiny Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy z ze sobą.Polędwiczkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy(...)dłonią, dodajemy do marynaty, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor z obydwu stron. Obsmażone polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, oscypka kroimy w plastry i układamy na każdym kawałku polędwiczki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekany do momentu aż oscypek się roztopi. Na każdą kawałek nakładamy niewielką ilość konfitury
Bajeczna Kuchniajadłam coś z szafranem i zaintrygował mnie jego smak. Bardzo specyficzny. Szafran to najdroższa przyprawa, uważana ze droższą niż złoto. Pozyskiwany jest z krokusów. Dzisiaj więc na bogato - polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa Sól Pieprz olej Sos 1 opakowanie szafranu Sól 4 łyżki białego rumu 50 ml śmietany 18% słodkiej 1 płaska łyżeczka(...)mąki ( do zagęszczenia sosu ) Wykonanie: Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobinką szafranu. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony ( aby zamknąć pory i nie wysuszyć polędwiczki ). Następnie podlewamy wodą, dodajemy resztę szafranu i rum. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczkę. Część wywaru odlewamy, łączymy
Smaki EwyPĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki. Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki. Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak
Słodko-Słony Świat Ilonywybierać - kanapka, czy coś na ciepło, zawsze wygra coś na ciepło. Wyjątkiem jest ta ogromniasta ciabata z soczystą polędwiczką, rukolą i żurawiną. Taka kanapa wystarczy dla 2-4 osób, w zależności od stopnia wygłodzenia;) Składniki 1 duża ciabata garść suszonej żurwiny rukola, wybrana sałata (ja użyłam lodowej) kilka suszonych pomidorów w oliwie 1 polędwiczka wieprzowa ocet balsamiczny oliwa(...)oliwek łyżeczka musztardy łyżka brązowego cukru ząbek czosnku sól Przygotowanie Z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru, musztardy i soli przygotować marynatę do polędwiczki. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku (ze skorupką - chodzi tylko o smak i aromat). Do marynaty włożyć polędwiczkę i włożyć do lodówki na godzinę (a najlepiej na kilka godzin). Polędwiczkę podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z każdej strony
Kulinarne Inspiracjepolędwiczek wieprzowych 10 g wędzonego boczku (w cieniutkich plastrach) Naturalna marynata do mięs Knorr 1 cebula 1 puszka ananasa w kawałkach 1/2 pęczka natki kolendry 1 łyżka miodu 1 szczypta pieprzu oliwa 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Polędwiczki wieprzowe w ananasie, to pyszny, nowy sposób na zaserwowanie tego mięsa. Dzięki temu, że polędwiczki są obtoczone wędzonym boczkiem zyskują chrupiącą(...)aromatyczną skórkę, a dzięki dodatkowi ananasa podsmażanego na maśle razem z cebulką, mają fantastycznie dopełniony smak. Polędwiczki umyć i oczyścić z włókien. Przełożyć je do głębokiego naczynia, posypać marynatą do mięs, polać oliwą i dokładnie obtoczyć mięso. Następnie polędwiczki owinąć plastrami wędzonego boczku, który na koniec należy spiąć wykałaczkami, żeby trzymały się na miejscu. Wstawić do lodówki na minimum
Świat Domowej KuchniPolędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym pieprzem. Taka próba przed świętami- szukam pomysłu na świąteczny obiad.W każdym razie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły??? SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda(...)śmietana słodka 30% 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili, vegeta ZALEWA: oliwę w oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej lub grillu, zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej
Kuchnia BeatyWiększość z nas już zaczyna planować co zaserwuje na świąteczny obiad. Dlatego dzisiaj chciałam polecić drobiowe polędwiczki z dodatkiem orzechów laskowych. Mięsko szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Do przygotowania dania użyłam orzechów laskowych firmy HELIO, która przesłała nam paczuszkę produktów do przetestowania. Polędwiczki drobiowe z orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 4 polędwiczki drobiowe(...)orzechów laskowych HELIO 70 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól ziołowa pieprz 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki myjemy i osuszamy. Do miseczki przelewamy olej, dodajemy przyprawę i sól ziołową do smaku, mieszamy. W marynacie układamy polędwiczki i odstawiamy na 1 godzinę. Orzechy laskowe siekamy drobniej, łączymy je z bułką tartą. Polędwiczki wyciągamy z marynaty
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki : 4 porcje 250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa, 1 cebula szalotka, ½ papryczki chili, sok z ½ limonki, ½ łyżeczki białego pieprzu, 2 duże ząbki czosnki, olej(...)świeżej bazylii, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 60 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który
Moniki SmakołykiPrzepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem. Przyprawa do nacierania polędwiczek: Składniki: ½ szklanki kakao w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki mielonych goździków 3 pełne strąki anyżu 1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy ½ łyżki czarnego pieprzu 2 łyżki soli koszernej 1 łyżka cukru pudru. Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie(...)wymieszać. Polędwica wieprzowa z kawą i kakao Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki oleju sól koszerna pieprz Przygotowanie: Rozgrzać grilla do temperatury około 200 stopni. Oczyścić ruszty i natrzeć oliwą. W międzyczasie przygotować polędwiczki. Przy pomocy ostrego noża zdjąć z niej tkankę tłuszczową. Polędwiczki natrzeć dokładnie wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Polędwiczki grillujemy najlepiej metodą pośrednią przez około 20-30 minut
naRuszciePolędwiczki z grilla w pysznej marynacie Soczyste i delikatne mięsko wieprzowe idealnie sprawdza się pieczone na ruszcie. Polędwiczki smaży się krótko, na mocno rozgrzanym grillu, co sprawia, że mięso pozostaje kruche i przepyszne. A dzięki marynacie nabiera smaku i aromatu. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki musztardy (u mnie sarepska) 2 ząbki czosnku(...)cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich *** Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Rozbite
Blog z ApetytemPolędwiczki z indyka i sałatka grecka to zdrowy i zarazem smaczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Oczywiście pamiętajcie, że przepisów na sałatkę grecką jest tak dużo jak kucharzy. Mam nadzieję, że dziś ten przepis Was zainspiruje. Przepis na polędwiczke po indyjsku Składniki 250g polędwiczki z indyka oliwa z oliwek oregano sól pieprz szczypta kurkumy Składniki na sałatkę grecką miks(...)sałat – 200g 14 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonego ogórka 10 oliwek 150g fety pieprz zioła do sałatek oliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki Polędwiczki z indyka Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki, marynujemy w oliwie z dodatkiem ziół, soli, kurkumy i pieprzu. Następnie smażymy na suchej patelni. Sałatka grecka – przepis Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na połówki. Ogórka obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!