oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedawno pokazywałam wam tę polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim. Dzisiaj to samo danie prezentuje w innej odsłonie, bardziej lunchowej czy jako kolacje albo przekąskę dla gości. Zapraszam na jej niecodzienną odsłonę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDobra, niech Wam będzie" i wypełniłam. Dokładnie 4 pity. Zostały przyjęte bez problemów i cieszę się, że nie dostanę zwrotu. ;) Składniki na 4 porcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka
Pełny talerzDzisiaj propozycja na coś co od dawna chciałam zrobić, ale jakoś nigdy się nie składało. W końcu zrobiłam, mianowicie polędwiczkę w cieście francuskim. Danie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrzeba opłukać i osuszyć. Obtoczyć w przyprawach (zioła prowansalskie, majeranek, kolendra, rozmaryn i inne, w zależności jakie lubimy). Przyprawione mięso wkładamy do pończochy i wieszamy na ciepłym kaloryferze. Suszymy: polędwiczkę - 2 dni łopatkę i schab - 3 dni SMACZNEGO
tojestpyszne.blogspot.comDziś prezentuję prosty, smaczny przepis na szybki weekendowy obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldmieszamy z łyżką mąki, dodajemy do cebuli z kurkami. Dusimy kilka minut. 5. Koper drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Wykładamy na talerze polędwiczki i polewamy sosem. Bon a petit
Kuchnia Pełna PasjiWidziałam ostatnio przepis na skrzydełka w Coca-Coli i pomyślałam...ciekawe...Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis i zamiast skrzydełek dałam polędwiczki wieprzowe. Wyszły rewelacyjne! Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki : około 1 kg 20 dag karczku polędwiczka wieprzowa około 35 dag czosnek, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, papryka mielona słodka majeranek, sól słoneczna - do polędwiczki, szałwia suszona. imbir świeży około 2 cm wino czerwone wytrawne Przygotowanie : Polędwiczkę posypałam solą słoneczną, zawinęłam w papier do pieczenia ( taki jak do ciasta) i zamroziłam do dnia następnego Umyty karczek posypałam
Proste PotrawySkładniki: 500 g polędwiczki wieprzowej sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry szklanka jogurtu greckiego łyżka mąki kukurydzianej pół łyżeczki curry pół łyżeczki świeżego startego imbiru 2 torebki ryżu Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam(...)olej i wrzuciłam masło. Usmażyłam plastry polędwiczki na złoto z obu stron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem
Kulinarny Pamiętnikokazał się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie(...)zbyt wiele pracy i mógł nas obsłużyć z należną uwagą. Po otrzymaniu dań nie mogłam się powstrzymać od ich próbowania. Spróbowałam zarówno swojego dania, jak i dania mojego ukochanego. Polędwiczki były dobrze usmażone, były delikatne i bardzo smaczne - świetnie doprawione i aromatyczne. Dodatek sosu z Gorgonzoli oraz kalafiora romanescu był bardzo na miejscu. Te dodatki skradły moje serce (i podniebienie
Emcia PichciSezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek 1 cebula 200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około
Moje Kuchenne RewelacjePolędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso i naprawdę niewiele trzeba aby przygotować prosty a zarazem bardzo smaczny np. niedzielny obiad a z sosem kurkowy i młodymi ziemniaczkami zachwycą niejedno podniebienie. Składniki : 400 gr polędwicy wieprzowej pieprz troszeczkę oliwy tymianek 2 łyżki masła Przygotowanie : Polędwicę kroję w ok 3 cm kawałki po czym delikatnie każdy kawałek ugniatam ręką - nie uderzać -polędwica(...)jest bardzo delikatna i ugniatanie wystarczy. Każdy z talarków skrapiam oliwą i posypuję pieprzem i tymiankiem. Odstawiam na 15-20 minut. W między czasie na patelni roztapiam masło. Polędwiczki wrzucam na patelnię gdy jest dobrze rozgrzana i na spokojnym ogniu po ok 4-5 minut z każdej strony. Rada : Polędwiczki są bardzo delikatnym mięsem i nie powinny być
Mechanik w kuchnipieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż tradycyjne..ja robiłam z polędwiczki wieprzowej, ale można użyć również schabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta proszku do pieczenia(...)Wodzisław sól, pieprz, wegeta Polędwiczki pokroić na plastry i lekko rozbić .Mąkę wymieszać z jakiem , przyprawami i wodą.Wody dodać tyle , aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany.Mięso maczać w przygotowanym cieście i smażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzeniePrzygotowujemy marynatę z w/w składników, mięso marynujemy około 6 godzin (w lodówce), pieczemy w temp 180 stopni C przez około 50 minut. Delikatność i kruchość polędwiczek, w przepysznej glazurze z marynaty. Polecam
SMYKWKUCHNI