schabie do kanapek. Przyrządziłam go w musztardzie Dijon i ziołach prowansalskich. Efekt był fantastyczny, więc kiedy szykowałam mięso na zraziki indycze i udało mi się wykroić z fileta kształtną polędwiczkę postanowiłam powtórzyć procedurę. W końcu zawsze warto jest mieć dla Synuszaka coś bez konserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować również do indyka(...)jednego z najzdrowszych gatunków mięs. Wynik testu pozytywny. Kolejne mięsko na świąteczną wędlinkę godne polecenia. Polędwiczka indycza jest dużo bardziej delikatna, miękka i krucha, więc jeśli macie pod swoją opieką małe paszcze z delikatnymi ząbkami lub te starsze i bezzębne ;) to pierś z indyka w musztardzie jest przepisem w sam raz dla Was Opisu procedury przyrządzania nie będę powtarzać. Zainteresowanych
Kuchnia po mojemuPrzynajmniej raz w tygodniu musimy zjeść makaron:P Tym razem z dodatkiem musztardy SKŁADNIKI: makaron kokardki 500 g polędwiczek z kurczaka 200g pieczarek 4 łyżki musztardy (w sumie najlepsza byłaby francuska z ziarnami gorczycy) 400ml śmietany 18% zielony groszek z puszki cebula sól, pieprz, lubczyk, parmezan Oczyszczone i pokrojone polędwiczki z kurczaka marynujemy przez około 30 minut
MarciochaKucharzyczosnkiem. Dodać oliwę i zamarynować oczyszczoną polędwice, dobrze wklepując przyprawy. Pozostawić w lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień. Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę. Upieczona polędwiczkę pokroić w paski. Całość polać sosem własnym z polędwicy. Oooooo znów Pan Robert na ekranie :P Niesamowicie pyszne
MarciochaKucharzyCoś ostatnio nie mam czasu gotować. Zalatana jestem po pracy, a nawet jeśli od razu wracam do domu, to tylko na chwilę. dlatego proponuje szybkie danie: Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem SKŁADNIKI: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 brokuł 2 jajka jogurt naturalny feta czosnek sól, pieprz, papryka słodka, chili, oregano, kminek, goździki, cynamon, kolendra, oliwa Kurczaka
MarciochaKucharzyświecie. Miękkie, soczyste dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. W towarzystwie gęstego sosu pomidorowego i pieczarek. Całość posypana dużą ilością świeżej bazylii. Pychota! Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: - 1 polędwiczkę wieprzową (ok 300-400 g) (oczywiście możecie zastąpić kurczakiem) - 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 jajko - domowy koncentrat pomidorowy - koncentrat ze słoiczka - świeże zioła - sól, pieprz do smaku(...)Polędwiczkę umyć, wykroić wszelkie tłuszczyki, błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować mięso z kaszą jaglaną, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę, z której będą formowane pulpeciki. Kulki podsmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po chwili zalać koncentratem pomidorowym. Wkroić pieczarki i przyprawić. Gotować ok 30-40 minut na małym ogniu. Podawać gorące posypane świeżą bazylią
Szybko Tanio Smacznierosta i szybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego(...)jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych), 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki (można zastąpić musztardą), skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie), suszony tymianek i oregano, jajko, sól i pieprz do smaku, olej d smażenia. Przygotowanie: Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami, przyklepać dłonią (można odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQostatnio nie mam szczęścia do kupowania mięs. I po tylko jednym dniu spędzonym w lodówce i jeszcze bardzo długim terminie przydatności nie zdecydowałem się go zjeść. Składniki : 200 g polędwiczek wieprzowych 1/2 batata natka pietruszki Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona kmin rzymski imbir czosnek granulowany chili jalapeno kruszone Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy
Parowar FacetaPolędwiczki wieprzowe duszone z zieloną fasolką szparagową i pieczarkami. Składniki: polędwica wieprzowa 300 g fasolki szparagowej 200 g pieczarek 2 cebule przyprawy olej Polędwiczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Mięso przekładamy na deskę i kroimy na kawałki. W tym czasie na patelni obsmażamy poszatkowaną cebulę i pieczarki, dodajemy fasolkę i mięso
prawdziwe jedzeniegorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek 10 pomidorków koktajlowych(...)sera żółtego 3 jajka 1 śmietana 18% (u mnie słodka, ale może być kwaśna) oliwa z oliwek 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: makaron ugotować al dente polędwiczki, nakłuć, pokroić na cienkie paski, zamarynować(oliwa z oliwek + ulubione przyprawy) , zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze
Kuchnia BeatyPesto alla Genovese .... kochamy je! Na tym talerzu są nasze ulubione smaki. Służy również jako przykład jak można wyorzysta ć rybę z puszki, w tym wypadku były to polędwiczki z łososia znanej Wam dobrze firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany(...)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: makaron spaghetti Bucatini 2 puszki polędwiczek z łososia w oleju z pesto Super Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek pieprz
Blondynka Gotujeopakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki smażymy na oliwie, dolewamy odrobinę soku z mandarynek oraz dorzucamy kilka mandarynek makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki Smacznego
Luźna Kuchniaczosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki
Luźna Kuchniakurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami(...)bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego 3 szt., polędwiczkę na krążki), lekko rozbijamy rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc) pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż woda odparuje solimy i pieprzymy zamarynowane mięso kładziemy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym
Kuchnia BeatyZawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren pieprzu
Kuchnia Beatylubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką(...)minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię Można zostawić ugotowane... ... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami ). Można zjeść solo, podsmażone Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com