polędwica wieprzowa - 674 przepisów (strona:27/45)

Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 215

długi, wąski mięsień znajdujący się w tylnej części półtuszy wołowej i uważany jest za najbardziej wartościowy pod względem kulinarnym kawałek mięsa otrzymywany z krowy. Nie należy mylić polędwicy wołowej z polędwiczką wieprzową. Jest to mięsień, który za życia zwierzęcia wykonuje niewielką pracę, ma strukturę drobnoziarnistą, a co za tym idzie, jego mięso jest delikatne. Polędwica wołowa jest dosyć droga

W kuchni Katie
Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pieczonych buraczków 189

Składniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek

Luźna Kuchnia
Mięsko w pysznym sosie słodko-kwaśnym 181

gustu..ja dodałam najpierw mniej octu , a potem dodałam jeszcze ..tak samo z wodą, ilość wody zależy od tego, jaki chcemy otrzymać sos. około 50-60 dkg polędwicy lub innego mięsa wieprzowego 2 jajka przyprawa do gyrosa Galeo około 6 łyżek mąki kukurydzianej 1 cebula 2-3 łyżki suszu warzywnego 1 szkl.octu białego winnego  około 20 dkg cukru

Moje domowe kucharzenie
Gulasz a'la Strogonow 143

powiem Wam, że następnego dnia gulasz ten smakuje o wiele lepiej. Gulasz w oryginalnym przepisie jest robiony z wołowiny, ale można go również przygotować z mięsa wieprzowego.   Smacznego!!!   Składniki: 1kg polędwicy wołowej, 0,5 kg pieczarek, 4 duże cebule, 6 ogórków kiszonych, 1 słoik papryki konserwowej (250ml), 6 łyżek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki

Passion of Cooking
1551. Zrazy w panierce z chleba 151

takie zrazy powstał tak ot ..podczas robienia kotletów schabowych...zrobiłam tylko kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60 dkg mięsa wieprzowego[ schab, szynka lub polędwica] kilka łyżek mąki 2-3 jajka kilka kromek czerstwego chleba wegeta sól, pieprz  musztarda natka pietruszki [ miałam  mrożoną] kilka parówek Mięso pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem, oprószyć

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki 153

dodatkami, piec na grillu, smażyć na patelni grillowej lub piec w piekarniku..Moje z powodu niezbyt pięknej pogody były pieczone w piekarniku...po prostu pycha.. mięso wieprzowe (np. schab lub polędwica) olej z awokado macerata grillowa papryka czerwona,zielona, żółta pieczarki Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.Mięso pokroić w kawałki. Dodać olej i przyprawę do grilla.Dokładnie

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście 194

Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej

Blog z Apetytem
Polędwica z mintaja 140

młodej kapusty, do tego młode ziemniaki i świeży koperek. Mega ;) Składniki: 800 g polędwicy z mintaja sok z cytryny mąka kukurydziana 2 jajka bułka tarta smalec wieprzowy do smażenia olej sól, pieprz Przygotowanie: Polędwicę dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu

R'n'G Kitchen
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 181

powinny być mniej więcej tej samej wielkości czy grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy:  wołowina polędwica stek rostbef  wieprzowina karczek wieprzowy  żeberka jagnięce  pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia  łososia dorsza krewetki przegrzebki  ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce  Przed

AZgotuj!
Fondue – kolacja na wieczór we dwoje 176

nakrycia do stołu. Cała reszta „robi się” w trakcie kolacji. No, prawie. Składniki na dwie osoby: ok. pół kilo mięsa – oryginalnie jest to polędwica wołowa, może być również wieprzowa, lub inne mięso jakie lubimy – choć już nieco poza konwencją olej do smażenia warzywa – takie jak lubimy sosy – o tym za chwilę bagietka? sałata? czerwone

Patchwork
PODSUMOWANIE AKCJI "HISTORIA NA TALERZU" 179

Woolton Pie)Mirabelkowy blog- Brzoskwiniowa melbaPrzepisy Aleksandry- Brzoskwiniowa melba- Gateau Alexandra- Klasyczna Tarte Tatin- Victoria Sponge (Biszkopt królowej Wiktorii)Rodzinka od kuchni- Czarna Pavlova- Sałatka WaldorfRozkoszne smaki- Polędwica a'la Wellington- Polędwiczki wieprzowe św. BarbaryPrzy kubku kawy- Bawarka- Tort Sachera (Sachertorte)W pewnej kuchni na Wyspach...- Sałatka WaldorfZ kartoflanego pola- Amerykany- Babka a'la lody księcia Puecklera- Bagietki na poolish

Przepisy Aleksandry
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 177

kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki:1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,1/2 kg polędwicy wołowej,600g kurek,duża cebula,2 duże marchewki,puszka czerwonej fasoli,łyżeczka ostrej papryki,łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii,1/2 łyżeczki oregano,2 ząbki czosnku

Z miłości do słodkości
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 150

Polędwiczka wieprzowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym Polędwiczkę przygotować można na wiele sposobów. Smażyć, dusić, piec. Swojego czasu jadłam fantastyczną polędwiczkę pieczoną i na pewno kiedyś zamieszczę na takową tutaj przepis. Była niesamowicie miękka, niemalże jak masło. Zanim to jednak nastąpi mam dla Was przepis na polędwiczkę w sosie słodko(...)mięsem. W tym sosie pysznie smakuje kurczak, żeberka i wieprzowina. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania polędwicy w sosie słodko-kwaśnym. 50 dkg polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju słonecznikowego 25 dkg pieczarek 2 duże papryki 1 średniej wielkości cebula czerwona 3 ząbki czosnku 25 dkg cukinii 25 dkg marchwi 1 łyżka

mecooks
Polędwiczki w porach 513

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa polędwica wędzona 174

kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez(...)zalewy, robimy otwór na sznurek i pozostawiamy schab do osuszenia w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Jeśli mięso będziemy osuszać w temperaturze pokojowej, wystarczą 4 godziny. Polędwicę wędzimy ciepłym dymem w temperaturze 50-55 stopni przez 4 godziny. Po tym czasie podnosimy temperaturę w wędzarce i podpiekamy mięso w temperaturze 70 stopni przez 30 minut. Wtedy

Kulinarne przygody Gatity