duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych), 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki (można zastąpić musztardą), skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie), suszony tymianek i oregano, jajko, sól i pieprz do smaku, olej d smażenia. Przygotowanie: Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami, przyklepać dłonią
SzczyptaSmaQśliwkowy na bazie czerwonego wina … danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami. Bardzo spektakularne a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (najlepiej grubsze) morele suszone szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do grzanego wina) 4 łyzki powideł śliwkowych skórka otarta z jednej mandarynki lub połowy pomarańczy sól, pieprz(...)wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5 min. Polędwiczki myjemy i osuszamy. Drewnianą łyżką (tą częścią do trzymania) lub długim wąkim nożem robimy dziurkę w środku każdej polędwicy (wzdłuż). Starajcie się nie przebić jej na wylot, ale jak się nie uda to nic się nie stanie. Do tak powstałej „kieszonki” wkładamy odsączone z wody morele. Najłatwiej
Kulinarna Patilogiarzepakowego, oleju ryżowego, bezsmakowego oleju kokosowego, wieprzowego, gęsiego albo kaczego smalcu. Tłuszczu nie powinno być dużo, ma dawać tylko lekki poślizg na patelni – mięso musi się stykać z jej powierzchnią żeby móc się zrumienić. Steki wykładamy na gorącą patelnię z rozgrzanym tłuszczem i zaczynamy smażenie na średnim ogniu. Rostbef, antrykot i polędwica o grubości
Karo in the Kitchenzimno na kanapki. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy, 1łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko WYKONANIE Musztardę mieszamy z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia polędwicę obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. Owijamy
słodki bratekSzukałam dziś inspiracji na obiadek, chciałam użyć polędwiczki, bo to chude i smaczne mięso. Skończyło się na roladkach z ulubionymi dodatkami. Polecam są nie tylko smaczne
Kuchnia Beatyrobimy pyszny sos z polędwiczką wieprzową:). 200g makaronu penne 300g polędwiczki 300g leśnych grzybów, np. podgrzybków 1 cebula 200 ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz olej ser cheddar do posypania 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w cienkie plastry polędwicę wraz z pokrojoną cebulą. Smażymy
Szefowa kuchninich pyszną kolację. Składniki: polędwiczka wieprzowa (400g) 3-4 plastry wędzonego boczku 3 dymki 3 ząbki czosnku papryczka chilli mała cukinia lub pół dużej oliwa z oliwek puszka tomate frito (lub innego przecieru pomidorowego) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pimienton, czubrica Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy, pokrojony w drobne paski boczek. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w niewielkie
Cytryna&Co.TOPINKU (42 zł) Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem
karmelowyprzepis na polędwicę i szynkę z indyka z szynkowara . Serdecznie Was zachęcam do przygotowania takiej wędliny, poczytajcie jakie to proste ! Poradzi sobie tutaj nawet początkująca pani lub pan domu. Pamiętajcie tylko, żeby nie przekraczać temperatury parzenia mięsa ! Ziołowa szynka z szynkowara Czas przygotowania: 5 dób Składniki: ok 1500 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki
Kulinarne przygody Gatityniedzielny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa ok 600g 2 łyżki miodu łyżka musztardy łyżka keczupu 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz świeżo zmielony Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka
Smakołyki Asicebula 500 g polędwiczki wieprzowej 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 7 łyżek oliwy 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól 300 g fasolki szparagowej Polędwiczkę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, Przekładamy do worka. Oliwę, musztardę i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i przelewamy do worka z polędwicą, dokładnie mieszamy i wkładamy na kilka
Moje-pitraszeniepolędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety tańszych olejów roślinnych i margaryn. Ale o tym napiszę osobno, bo człowiek całe życie się uczy! Składniki: • szynka wieprzowa
To co kochammielonym 4. Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii i szynki 11. kotlety z kurczakiem i cukinii . 12. placki z cukinii i polędwicy sopockiej 13. Placki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswojego ciała i to do niego się dostosowywać. W związku z tym, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, gdyż jest on po prostu boski! Składniki: – 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) – 250ml wody – 100ml białego, wytrawnego wina – 100ml śmietanki 30% – 60g suszonych pomidorów w oleju – pół pęczka natki pietruszki – 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka oleju spod pomidorów – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1/3-1/2 pieprzu cayenne – sól, pieprz Suszone pomidory kroimy w kawałeczki i wraz z winem zagotowujemy w rondelku, odstawiamy. Polędwicę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący, układamy plastry mięsa i chwilę
Be Fit Be Strongśmietanowe i polędwicę. Co z tego, że tuczą. Lubię i już. Poza tym, że lubię węglowodany, uwielbiam świeże zioła. Mam nadzieję, że jak wrócę do domu, nie okaże się, że M. zabił to, co wyhodowałam na parapecie... ;) To danie ma przyjemnie delikatny, imbirowy smak. Sos jest aksamitny. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Och... PASKI POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH W SOSIE ŚMIETANOWYM
Życie zamknięte w smaku