ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub polędwicę. Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy(...)już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji. Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny. Schab dojrzewający (schab surowy suszony): 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka wędzonej papryki Kotanyi 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą gaza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChoć za oknem jeszcze śniegu nie ma, to wszędzie czuć zbliżającą się wielkimi krokami świąteczną atmosferę. Sklepy wypełnione są ozdobami, na krakowskim rynku z drewnianych budek
Ostra na Słodkobyłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno(...)Wygląda efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych
Ugotowane pozamiataneŚwięta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici
Kulinarne przygody Gatityśrodku. Jeśli macie mniejszą polędwiczkę odpowiednio skróćcie czas pieczenia, a jeśli planujecie upiec kilka polędwiczek na raz wydłużcie go o około 5 minut. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 500 g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego WIŚNIOWY SOS BALSAMICO 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek 3 łyżki miodu(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną foremkę. Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy. Dokładnie, z każdej strony obsmażamy polędwicę (około 8 minut). Gdy dobrze się zrumieni(ale nie przypali), przekładamy ją do gorącej formy i wstawiamy na około 22 minuty do piekarnika. Patelni nie myjemy. Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę. Kroimy
cool and mintywieprzowa w sosie cytrusowym z morelami i daktylami oraz mango i kolendrą. Orientalne danie, kilkuetapowe, ale proste i bardzo smaczne, z nutką słodkości i ostrością chili. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa 200g ryżu 1 mango świeża kolendra 1 limonka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina(...)cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty kolor, a następnie dajemy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut po upieczeniu wyciągamy na talerz i po 5 minutach kroimy na plastry
zobacz ich smakPolędwiczka wieprzowa tym razem w autorskim wykonaniu. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż 45 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa 50 gr startego żółtego sera 50 gr startego zmrożonego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki woreczek ryżu 1 średnia gruszka 2 łyżki miodu pieprz, sól Przygotowanie : Oczyszczoną z błonek polędwiczkę nacinamy wzdłuż jednocześnie ją rozwijając tworząc duży płat. Doprawiam odrobiną(...)między czasie przygotowujemy ryż oraz miodowe skwarki z gruszki - gruszkę kroimy w niedużą kosteczkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach miodu do uzyskania leciutko złotego koloru. Upieczoną polędwicę wyjmujemy z piekarnika i na 3-4 minuty zawijamy w folię aluminiową aby mięso odpoczęło. Na talerzu podajemy ryż z gruszką oraz dokładamy pokrojoną w ok 2 cm plastry polędwiczkę
Mechanik w kuchnitylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica Wellingtona, ale, trzeba to powiedzieć głośno, nie jest to też potrawa trywialna. Kto robił w życiu pulpety nie raz i nie dwa, ale nigdy nie robił pulpetów szwedzkich to przekona się(...)tego, co zrobiliśmy w oparciu o oryginalny przepis z serwisu Saveur.com . Trzy rzeczy, jak się wydaje, są kluczowe w szwedzkich pulpetach: trzeba je robić z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, zamiast bułki tartej dodaje się do nich chleb (bez skórek) namoczony, uwaga, w śmietanie (my użyliśmy śmietany 0 proc.) no i na koniec zawiesisty sos, zrobiony na zasmażce, dla której
Niedzielny kucharzświnki puławskiej gdyż jest ono produktem regionalnym w którym na pewno zakochają się podniebienia zarówno Polaków jak i obcokrajowców! W części praktycznej zaprezentowano nam cztery nowoczesne metody obróbki mięsa wieprzowego gotowanie w niskich temperaturach metoda sous vide metoda inercji cieplnej regeneracja Mieliśmy także okazję spróbować (MNIAM) mięs przygotowanych według tych metod i porównać je. Pan Adam wytłumaczył nam na czym(...)zupełnie nowego wymiaru - jego skórka idealnie przylegała do mięsa i co istotne - była chrupiąca (skórka schabowego z mięsa przemysłowego nie będzie taka gdyż zawiera ono zbyt dużo wody). A polędwica zrobiona metodą sous vide była tak miękka, że dała się jeść łyżeczką bo traktowanie jej nawet najtępszym nożem było by profanacją!!! (polędwica sous vide to ta różowiutka wyżej) Sosy jakie
sierotka maRysia w kuchniorientalnym, a efekt jest taki, że następnego razu doczekać się wprost nie mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały(...)samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam
Kuchnia po mojemuStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smakuje idealnie. Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy . To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa, pęczek zielonych szparagów, kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości), duży pasternak, olej rzepakowy, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem. Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso. Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej
Moniki Smakołykiprzepisy na bezmięsne różności, więc dziś podaję Wam propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i długiego czasu przygotowania. Składniki : polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego kminku szczypta(...)ciepłej wody, dodać przyprawy i ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Podgrzewać całość do stopienia się sera i uzyskania pasującej nam konsystencji sosu (po odparowaniu wody). Na patelnię dodać kawałki polędwicy. Krótko je podgrzewać. Chodzi tylko o to, by zyskały wysoką temperaturę. Dłuższe trzymanie na patelni spowoduje ich gumowatą konsystencję. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Propozycja podania
Weekendy w domu i ogrodzieboczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu(...)porozmawiać przy stole, oraz udzielić indywidualnych wywiadów na temat blogów, kuchni i gotowania. Podczas gdy nasza trójka udzielała wywiadów i lansowała się mój Piotrek działał jeszcze w kuchni przygotowując polędwicę smażoną na maśle z tymiankiem, oraz smażył placki ziemniaczane i pilnował żeby żeberka do placków apetycznie się przypiekły. Warsztaty wg mnie były bardzo udane, kto miał być niech żałuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię