Składniki: 600 g polędwicy wieprzowej 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 200 g śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie: Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić na grubsze plastry, lekko rozbić. Masło rozpuścić, obsmażyć mięso po 2 minuty z każdej strony, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną, dusić parę minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Gotowe
magiczna kuchnia KasiPyszny sposób na polędwicę wieprzową. Przepis powstał trochę z braku czasu i pomysłu na obiad. Miałam w lodówce pora, na którego nie miałam pomysłu i tak wymyśliłam sobie, ze dodam go do polędwiczki. W ten oto sposób powstał pyszny i aromatyczny obiad. Polędwiczkę podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 1 polędwiczka wieprzowa mały por 2 łyżki przyprawy suszone
Smakołyki Asismakami. Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki przyprawy grama sala, pęczek zielonej
Moniki Smakołykijest tutaj naszym sprzymierzeńcem - znacznie obniży nam dostępność żelaza! Produkty zwierzęce (żelazo hemowe najlepiej przyswajalne) Zawartość żelaza [mg/100 g] Jaja kurze 2,2 Wątroba 9,4 (drobiowa) 18,7 (wieprzowa) Polędwica wołowa 2,3 Pasztet, wątrobianka, pasztetowa, kiszka krwista 5,0-16,9 Żółtko jaja 7,2 Sardynka 1,4 Produkty roślinne (żelazo w nich zawarte jest gorzej przyswajane, zawierają
Powiedz dietom nieMięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem grubo zmielonym. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.Najlepiej na noc. Polędwiczkę przekrój pod
Pasje JolkiNasze małe wspomnienia z wakacji. Zupa pełna smaku ,pożywna i szybka w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu ,kto lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól Przygotowanie
R'n'G Kitchengałązki tymianku 150 g bulionu warzywnego 150 g białego wytrawnego wina 3 łyżki Crème fraîche Medaliony: garść świeżej żurawiny 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 6-8 plastrów polędwicy wieprzowej o grubości 2 cm 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz 4 plastry sera brie wielkości medalionów 1 . Na patelni rozpuszczamy łyżką cukru i 2 łyżki wody, gotujemy
Kuchnia Prezydentowejosób 16 suszonych śliwek kalifornijskich 2 łyżki wody 4 - 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku) 600 g polędwicy wieprzowej (o temperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku 30 g masła 1 łyżka oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double sok wyciśnięty z połówki cytryny 1. Włożyć śliwki
Kuchnia PrezydentowejChaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej , a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną kuchnią węgierską i trochę „na słodko”. Ten ostatni efekt osiągnęliśmy dodając do szaszłyków bynajmniej nie kwaśne jabłko, a oprócz tego m.in. również tytułowe salami oraz wędzony boczek, które z natury dobrze komponują się
Kulinarna PokusaPolędwica wieprzowa to wyjątkowo kruche, soczyste i smaczne mięso. W związku z tym dość często pojawia się w mojej kuchni. Tym razem szybki i prosty przepis na smaczny obiad. Jeśli akurat szczypiorek jest niedostępny można zastąpić go cebulką
Milion SmakówDługi weekend przed nami, więc czas na grillowanie. Mam dla Was kilka pysznych propozycji. SKŁADNIKI: 2 średnie polędwice wieprzowe 6 łyżek oliwy z oliwek 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu pęczek drobno posiekanego koperku 10 dkg sera żółtego sól i pieprz do smaku WYKONANIE
Kuchnia Beatyjagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy
królestwo garówSkładniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej
KreatywnePinyświęta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje): - 1 polędwica wieprzowa (ok. 0,5 kg) - 2 łyżki oleju - łyżka masła - 2 łyżki kremowego serka śmietankowego lub gęstej śmietany (18 %) - łyżka musztardy delikatesowej - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek
Kuchnia Ellie