łyżki owsianki1 łyżka otrębów owsianych1/2 dużego jabłka zielonego1/2 banana 1 kiwigarść orzechów włoskich szczypta cynamonuszczypta soli1/2 szklanki wody2 łyżki mleka2 plastry suszonego mango Przygotowanie: Rozgrzewamy garnek. Wrzucamy płatki owsiane i chwilę je prażymy. Gdy poczujecie taki delikatny, orzechowy zapach, zalewamy je wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na średnim ogniu.W tym czasie obieramy i kroimy owoce w kostkę. Dorzucamy
Kitchens Alphabetczekolady 2 łyżeczki masła Dodatkowo: 180 ml śmietany 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie
Słodkie Przyjemnościwybywam, miejmy nadzieje, że zabawa będzie lepsza :D Aa, do tej pory jak zwykle x rzeczy mam do zrobienia, ale inaczej nudno by było, prawda? ;)Składniki:55g płatków owsianych + 70ml wrzątku1/4 szklanki mleka100g purre z dyni hokkaido(lub ze zwykłej bardzo gęstego)jajkocynamoncoś do osłodzeniaszypta sody oczyszczone j1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaPłatki zalewam wrzątkiem, solę i zostawiam na jakieś
More food, love and dreamsugotowałam na mojej ulubionej zielonej herbacie i tak powstała Herbacianka ;D ~ Cukiniowa owsianka gotowana na zielonej herbacie z siemieniem lnianym, gruszką, cynamonem, makiem, sezamem i tahini ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała cukinia (~200g) zielona herbata (u mnie ta) słodzidło + gruszka, cynamon, mak, sezam, tahini Zaparzamy kubek zielonej herbaty
Kuchenny Skrawek Niebadrugie bardzo godne polecenia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, ale nie tylko. Z podanych ilości wyszło mi ponad 30 ciasteczek, robiłam bardzo cienkie. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych bezglutenowych (u mnie 320g) - 200g miękkiego masła - 1 szklanka* mąk bezglutenowych (u mnie po 1/4 szklanki: mąki teff, owsianej, kukurydzianej i kokosowej) - 3/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 1 większe jajko(...)można pominąć) *szklanka 250ml W misie miksera ucieram masło z ksylitolem (lub cukrem, w zależności co dodajemy) i ksylitolem z wanilią na puch. Następnie dodaję jajko, mieszam. Partiami dosypuję płatki, oraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję
Smaczne Zdrowetylko te składniki, które lubię i nic mi potem nie będzie przeszkadzać w jedzeniu 😊 Domowa granola - przepis na kilkanaście porcji Do przygotowania granoli będziesz potrzebować: 60g sezamu, 150g płatków owsianych, 50g migdałów w słupkach, 50g słonecznika, 50g rodzynek, 50g suszonej żurawiny. 1. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu. 2. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. 3. Wymieszaj wszystkie ziarna
Z notatnika dietetykaśniadanie z powodzeniem Wam wyjdzie z większością owoców - nawet z mrożonymi kiedyś próbowałam. Pyszne, pyszne, pyszne. I na ciepło i na zimno. Składniki: 20-25 śliwek węgierek 6 łyżek płatków owsianych 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu szczypta cynamonu łyżka ziaren słonecznika tłuszcz do nasmarowania (np. olej rzepakowy) (przepis na 3 porcje) Masło rozpuszczamy
Kardamonovyteraz przepis na ok 12 pulpetów: 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 350 g mięsa mielonego z indyka 10 dag sera żółtego tartego 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 drobno posiekanej cebuli 2 łyżki płatków owsianych (ale nie trzeba) Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu 500 ml przecieru pomidorowego Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę
Gotowanie PatkiSkładniki: 1 szt. banana 2-3 łyżki płatków owsianych górskich (mogą być orkiszowe) 2 jajka olej kokosowy 1 szt. kiwi (mogą być dowolne owoce) 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy pokrojonego banana, płatki i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką masę. Smażymy z obu stron na rozgrzanej, małej ilości oleju kokosowego. Po usmażeniu podajemy
Prosto i Smacznie z Anetąorzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli Wam z dobrą energią zacząć dzień jeśli zjecie ją na śniadanie. Składniki (na duży słoik granoli): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały na pył) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/4 szklanki sezamu
Mango Papajawielka miłość. Uwielbiam je, za ich smak, chrupkość, za ich łatwość i szybkość przygotowania, oraz za składniki, które zawsze znajduję w kuchennej szafce i lodówce. 2 szklanki płatków owsianych 1 1/2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii, np. rodzynki, orzechy Wszystkie składniki połączyć
Jadło i czytadłoświetna przekąska, dobra do kawy i po przejażdżce rowerowej. Mama Stasia dopinguje Tatę do zdrowego stylu życia, przygotowując takie właśnie smakołyki. 45 min ok 20 sztuk Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500 1/2 kostki masła (ok. 100 g) 2 banany 2 jabłka polewa z miksu czekoladowego mielone migdały
Ania i Marcin gotująOwsianka z nektaryną, porzeczkami i mlekiem bananowym Składniki: - 100g płatków owsianych bio - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 1 dojrzała nektarynka - 2 łyżki czarnej porzeczki(...)łyżeczka suszonej żurawiny - 3 połówki orzechów pecan - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy - Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody - Owoce umyć, nektarynkę pokroić w kostkę - Do miski wlać mleko bananowe, wyłożyć płatki, posypać owocami. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaprzygotowana przez młodszą córkę jest właśnie z owocami i wygląda bardzo apetycznie. Owsianka z kiwi i bananem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) 1,5 szklanki mleka szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 banana 1 kiwi ew. cukier do smaku Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem
Kulinarne przygody Gatitytarce, po czym dorzucić różne płatki, ziarna i bakalie w proporcjach uzależnionych od tego, co się lubi i co się akurat ma w domu. Ja tym razem wrzuciłam: -płatki owsiane -pestki dyni -mieszankę prażonych ziaren od Ziarenkowo – po trochę z trzech mieszanek – Cynamonowy Raj, Słoneczne Pola oraz Euforia. -suszone śliwki Sante pokrojone w kawałeczki -orzechy włoskie rozkruszone na kawaleczki -troszke
Z Kuchni Do Kuchni