rodzynki, to jestem pewna, że ta granola stanie się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś śniadaniowy, bardzo prosty napój. Brzoskwiniowe smoothie od Patyski urzekło mnie tym, że nie zawiera cukru. Mimo to koktajl jest naturalnie bardzo słodki, a dzięki płatkom owsianym dostarczy nam energii i błonnika. Dodatkowo zawiera borówki zbawiennie wpływające na nasze oczy. Przygotowywałam go na śniadanie już kilka razy – dodatek lodu sprawia, że brzoskwiniowe smoothie przyjemnie orzeźwia w upalne dni. Można(...)termosu i zabrać ze sobą w drogę – na wycieczkę, do szkoły, do pracy czy na uczelnię. Składniki: 3 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżki borówek amerykańskich 1 łyżka płatków owsianych (lub otrąb) 5-6 kostek lodu opcjonalnie: kilka łyżek zimnej wody listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brzoskwinie obieramy ze skórki, a borówki dokładnie myjemy. Do blendera wrzucamy
Poezja smakumamy ochotę, ja zdecydowałam sie na morele, śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i jabłko. Ale już mam pomysły na kolejne smaki :) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) 2 szklanki płatków owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu (można więcej) 1 duże jabłko 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki orzechów włoskich / nerkowca/ pecan/ lub innych ulubionych 1/3 szklanki rodzynek 8 suszonych moreli(...)śliwek 1/4 łyżeczki cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy przesiekać. Morele i śliwki pokroić w dość drobną kostkę. W misce umieścić płatki, rodzynki, morele, śliwki, orzechy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Dodać miód, jabłko oraz jajka i całość dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układać kulki
DefinicjaSmakupyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):) Składniki : Spód: 1 szklanka daktyli ( ok jedna mała paczka) 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych) ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie) 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1/2 szklanki dmuchanego ryżu Nadzienie : 1 puszka mleczka kokosowego
zdrowa vege kuchniadużo wapnia, cynku i kwasów tłuszczowych omega 3 ( mają ich znacznie więcej niż łosoś) dlatego warto włączyć je do codziennej diety :) Składniki : Na 16 ciasteczek -2,5 szklanki płatków owsianych - 10 płaskich łyżek nasion chia - 1/2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych) - 2-3 czubate łyżki miodu - 2-3 łyżki oleju kokosowego ( może też być inny roślinny
zdrowa vege kuchniasernik, równie smaczny i równie uzależniający jak wymienione wyżej przepisy. Na co czekacie? Do dzieła Przepis na formę z odpinaną obręczą o średnicy 24cm. Składniki na spód: – 145g płatków owsianych (bezglutenowych) – 50g gorzkiej czekolady – 3 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na masę serową: – 1kg twarogu półtłustego, 3-krotnie mielonego, o temp. pokojowej(...)200g świeżych lub suszonych daktyli – 80ml mleka – 1 łyżka oleju kokosowego – szczypta soli Dodatkowo: 2-3 garści popcornu SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Płatki lekko mielimy na mąkę. W rondelku roztapiamy czekoladę i masło orzechowe, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy i tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy. Wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką. Pieczemy 10 minut
Be Fit Be Strongwięc z pełną odpowiedzialnością napisać gorąco polecam! Składniki: 4 łyżki tahini 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie) 2 łyżki oleju np. rzepakowego, słonecznikowego 3 szklanki z czubkiem płatków owsianych 3/4 szklanki migdałów (obranych) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrąb owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu dowolne owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny(...)rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna być jednolita. Mogą pozostać niewielkie kryształki cukru. Rozpuszczą się w piekarniku. Odstawić na bok. W misce wymieszać pozostałe składniki (płatki, migdały, sezam, otręby, siemię, cynamon). Zalać słodką miksturą. Dokładnie wymieszać. Mieszankę rozłożyć płasko na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut. W czasie pieczenia granolę kilka razy
Pełny talerzjajka już zmiksowane, patelnia nagrzana, a okazuje się, że w domu nie ma mąki :) Składniki 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych … Czytaj dalej Kryzysowy omlet
czarrna od kuchniwięcej po sklepowy baton typu musli nie sięgnie . Bo czyż nie jest fajnie zjeść coś naprawdę dobrego i nie mieć wyrzutów sumienia? :-) Składniki na 30 szt.: 250 g płatków owsianych górskich 200 g mąki razowej (np. orkiszowej) 100 g cukru trzcinowego 200 g zimnego masła 100 g suszonej żurawiny 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1 duże jajko(...)pozostawić do nasiąknięcia na ok. 20 min. Jest to dość ważny punkt przepisu - zabieg ten zapobiega późniejszemu przypalaniu się owoców w trakcie pieczenia. W dużej misce połączyć mąkę, płatki, sodę i cukier. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów. Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki
maniapieczeniaCook time 20 min Total time 40 min Jesienna, szarlotkowa granola - z jabłkami, cynamonem i orzechami Author: Cooking for Emily Ingredients 3 jabłka ⅓ szklanki wody 3 szklanki płatków owsianych ⅔ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek 6 łyżek syropu klonowego (albo z agawy) 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany) Instructions Jabłka obrać, pokroić
Cooking for Emilyfani sezamu lub tym podobnych smaków będą zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy zostaną skuszeni do kuchni tym zapachem :) GRANOLA POTRÓJNIE SEZAMOWA przepis autorski // ok. 300g (średni słoik) granoli ~215g płatków owsianych górskich ~50g mąki sezamowej (mąka sezamowa to zmielony i odtłuszczony sezam, więc jest trochę inna niż po prostu zmielony sezam w domowych warunkach, ale ostatecznie można wykorzystać tę opcję(...)miodu (u mnie gryczany, który kupiłam TUTAJ ) ~2 czubate łyżki cukru trzcinowego ~2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie macie może być rzepakowy) ~100ml mleka sojowego W jednej misce mieszamy: płatki, mąkę sezamową i sezam oraz cukier. W drugiej misce mieszamy miód (jeśli ma stałą/gęstą konsystencję należy go rozpuścić), tahini i olej. Dodajemy zawartość drugiej miski do pierwszej
chili & sugarSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była
prawdziwe jedzenieSzaleństwo! Dzisiaj robimy bułki pszenne z płatkami owsianymi na patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-) Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą(...)łyżeczki cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki ciepłej wody Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Składniki na ciasto główne: - 300 g mąki pszennej - 100 g mąki pełnoziarnistej - 100 g płatków owsianych błyskawicznych - 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania - 4 g soli - w/w zaczyn Wymieszaj dłońmi składniki stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto ( co najmniej 15 minut) Uformuj kulę, ułóż
SMYKWKUCHNISyte i smaczne ciasteczka bez dodatku cukru. Gwarantem słodkości są tutaj banany i miód - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1 jajko - 2 mocno dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych górskich - 2 łyżki tahini naturalnego - 1/2 szklanki nasion chia - 3 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Do miski daję banany, a następnie
WielopokoleniowoTakie ciasteczka to bardzo zdrowa i wartościowa przekąska 1/2 szkl. mielonych migdałów 1/2 szkl. mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suszonej żurawiny 10 szt suszonych daktyli 2 ły ż ki jagód goji 125 g masła 3 łyżki miodu Daktyle pokroić na kawałki. Do miski wsypać sypkie składniki i wymieszać. Masło roztopić
Kolorowa kuchnia Elki