ilość, u mnie były to cztery. Z każdego kawałka uformuj kulę. Dla ułatwienia pracy przełóż od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek. Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj
greenscarfUwielbiam łączyć składniki. Kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentów. Dlatego, gdy któregoś dnia nie mogłam się zdecydować czy przygotować czekoladowy deser czy pożywne placuszki… postanowiłam
Słodkie okruszkiPancakes, ulubione placki śniadanowe krajów anglosaskich bardzo przypomninają polskie racuchy. Z tego powodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bulionu) i dokładnie mieszamy. Krok 2 Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy 7- 8 cm. Krok 3 Z mięsa formujemy kuleczki, po czym nakładamy na krążki z ciasta. Zawijamy ciasto do góry tak, aby powstał „czubek
Kuchnia Bazyliimieszamy z mąką orkiszową oraz solą. Dodajemy miękkie masło i rozgniatamy palcami. Następnie wlewamy gorącą wodę i przy pomocy np. łyżki wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy najpierw długie wąskie prostokąty a następnie trójkąty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia
Domowy Smak Jedzeniadosłodzić. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki. Ja użyłam tej po nutelli, jak zwykle. Na każdy placek nałóż na środek ok 1 łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Uważaj, by nie dostał się tam farsz. Mi nie zawsze to wyszło, za szczęście nie rozklejały się. Możesz brzegi
Anioszek w kuchnigodz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Każdy kawałek rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Dzielę go na 8 części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła. Ja użyłam z mirabelek, ale można użyć jakie bądź, a następnie
Radość kipiąca uśmiechem.Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około 1-1,5 cm. Nałożyć nadzienie i wzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennaLubicie placuszki? Ja i moi bliscy wprost za nimi przepadamy. Zwłaszcza najmłodsi zajadają się nimi ze smakiem. Dlatego tak często na moim stole goszczą najróżniejsze wersje placków. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i puszyste placuszki na kefirze. Idealne śniadanie dla małych i dużych łasuchów. Spróbujcie. Takie placuszki na kefirze są niezwykle proste w wykonaniu, puszyste, a co najważniejsze
Słodkie okruszkiZapraszam Was na przepis na pyszne placuszki. Idealne na śniadanie, proste w przygotowaniu, do tego w lekko odchudzonej wersji. Takie serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe (light), to
Słodkie okruszkiciasto się połączy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cisto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnie i rozwałkować na placek grubości 0,5 centymetra. Formę do tarty z luźnym spodem wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, przyciąć na brzegach i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Następnie wyłożyć
Codzienne Gotowaniesobą. Na drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia i przeniesienia. Zerknijcie, spróbujcie, a potem kombinujcie sami
GRUBY WAŁEKwszędzie jest pyszny a aromat jabłek, cynamonu i wanilii to połączenie takie że kusi oj kusi. W taki oto sposób dołączyłam do wydarzenia Ciasto na niedzielę - Jabłecznik . Taki placek to 40 - 45 minut roboty by potem delektować się przepysznym ciastem, zapraszam zatem na znakomity deser. Jabłecznik z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesprawą jabłek, dzięki którym nabiera wyjątkowej soczystości. Idealnym dodatkiem, współgrającym ze smakiem ciasta, jest cynamonowa kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!! Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką: na standardową blachę z piekarnika (o głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE: 150 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży
Rozpustne gotowaniegdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę
Kolorowy Przepisownik