Nie raz już podkreślałam, że mam słabość do placuszków. Dlatego dziś dzielę się z Wami kolejnym przepisem. Delikatnie malinowe puszyste placuszki jogurtowe z ziarenkami, to idealna
Słodkie okruszkikostkę. Następnie dodać wszystkie warzywa do ciasta, ser, wędlinę i szczypiorek. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wazową nalewać ciasto tak aby powstał placek na całą patelnię. Smażyć z obu stron na rumiano. Polewać ketchupem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąsztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i suche składniki, łączymy delikatnie. Wylewamy na blaszkę (24x38cm), pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem: Z mleka i budyniów gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodając cukier puder, następnie dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao. Wódkę mieszamy z ½ szkl. wody, tak przygotowanym
słodki bratekskoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy" wydawnictwa Buchmann) Na ciast o 400g szklanki mąki 2 jajka 125ml letniego mleka 150g cukru 125 ml oleju
les mirabellesolej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut). Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem
Bon appetit mon amiebywa z daniami z długą historią przepisu jest wiele wersji. Mój pochodzi z książki "Kuchnia Rosyjska", która ma ponad 30 lat. Rosyjskie syrniki to proste i szybkie placki z twarogu z niewielkim dodatkiem innych składników. Je się je z kwaśną śmietaną, z cukrem pudrem, ale można też dodać wiele innych składników
Milion Smakówblat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek. Na jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy
Rozpustne gotowaniedodałam kakao, które sprawiło, że placuchy były mocno czekoladowe. Mogę chyba pokusić się o napisanie, że wyszły smaczniejsze od swoich poprzedników! Puszyste i mięciutkie, delikatne i lekkie. Gotowe już placki polałam musem owocowym przygotowanym ze zmiksowanych owoców leśnych i porzeczek . Było pysznie! Składniki: 15 g mąki kokosowej 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko
Zdrowie na języku :Płyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce,tworząc kręgi. Ciasto pieczemy ok 40-45 min w 180 st C. Studzimy,przekrawamy na 2 placki (spód ma być cieńszy). Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy
Niespełnione zdolności kulinarnezrobione jest z kokosa, w tym także mąki kokosowej :D Częste zastosowanie znajduje ona u mnie we wszelkich placuszkach, omletach, naleśnikach. Dziś prezentuję Wam bardzo prosty przepis na placki kokosowe z dodatkiem mąki owsianej. Są całkowicie bezglutenowe, beztłuszczowe i bezcukrowe ! Przyjemnie kruche, wilgotne w środku, lekko puszyste. Z jogurtem, owocem i ziarnami kakao smakują po prostu pysznie! :) Składniki
Zdrowie na języku :Pdwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek. Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około
Poezja Smaków - blog kulinarnycałe. Moja druga propozycja to gallete z pesto bazyliowym i pomidorami . Pokrójcie ją w domu na trójkąty i takie porcje zapakujcie do pojemnika. Placuszki z marchewki Te pulchniutkie marchewkowe placki przypominają konsystencją racuszki. Można wziąć je w łapkę i zajadać. Myślę, że spodobają się dzieciom. Desery Tu oczywiście proponuję Wam moje crumble z rabarbarem i truskawkami z ostatniego wpisu
Chilli Czosnek i OliwaKarkówka w marynacie Soczysta polędwica Leczo Fasolka po bretońsku Placek po węgiersku Udka z kurczaka Udziec z indyka Bigos
NA MOIM TALERZUilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę
Ostra na Słodkostopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi zlepiając ich brzegi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około
Smakowite Dania