placki - 22990 przepisów (strona:904/1533)

Rogaliki maślane 256

Wyrobione włożyć do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W rondelku roztopić 25 gram masła. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką na okrągły placek grubość około pół centymetra. Wysmarować ciasto roztopionym masłem. Kroić w trójkąty i zwijać w rogaliki zaczynając od szerszego końca trójkąta. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką

Czerwony Gupik
Szarlotka jabłkowo-ananasowa 165

rondelka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałej części dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko i rozkłócić. Dolać do wrzącego syropu i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciągle mieszając. Wyciągną placek z piekarnika, wyłożyć budyń i posypać rozkruszonym pozostałym ciastem. Zapiekać jeszcze przez ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta na wierzchu. marcelina

Czerwony Gupik
Napoleonka 182

syropu malinowego Ciasto francuskie podzielić na dwie części i upiec obie w temperaturze 200C.  Ciasto w czasie pieczenia "urośnie". Powstałą pierzynkę należy przekłuć jeszcze w czasie pieczenia. Placki ostudzić. Można też skorzystać z porady w oryginalnym przepisie :) Białka ubić na sztywno w dużej misce lub garnku. Zagotować wodę dodając cukier puder. Utworzy się gęsty syrop. Dodać syrop malinowy

Czerwony Gupik
Placek ze śliwkami 206

prawda to jeszcze nie sezon na śliwki, ale ten placek można wykorzystać do dowolnych owoców. Ja miałam takie z kompotów, ze słoików. Idealnie się nadał, w dodatku nie wymaga użycia miksera. Wykorzystałam ten  przepis  zmniejszając proporcje. Ciasto jest przez to niskie i czuć w nim wyraźnie owoce. Blaszka 21x20cm. 100 gram masła 3 jajka 1 3/4 szklanki

Czerwony Gupik
Bułki śniadaniowe III 134

podwojenia swojej objętości.  Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ostry nóż  i ręce obsypać mąką, ciasto podzielić na 4 części i uformować bułki: każdą część ułożyć jak mały placek, złożyć boki do środka, a następnie kłaść na blaszce łączeniem w dół. Można posmarować roztopionym masłem lub jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C

Czerwony Gupik
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 174

miski. W tym czasie pokrój cebulę, paprykę i pomidory w drobną kostkę - dodaj do kurczaka i wymieszaj. Składniki na ciasto wymieszaj mikserem dodając płaską łyżeczkę ziół - smaż (na cienkie placki) z obu stron tak, aby się lekko zarumieniły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naleśniki napełnij farszem i zwiń w ruloniki - ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym i posyp

Alutka-Gotuje
Pancakes z owocami 131

łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy na małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasto marchewkowe, bezglutenowe czyli Słodki Czwartek odc.111 217

książki Dominiki  Wójciak "Ziarno". Znalazłam tam pomysł na pieczona owsiankę z marchewka w roli głównej, ponieważ mi zależało na cieście przepis zmodyfikowałam.  Powstał ciekawy, mocno wilgotny placek. Synciowi bardzo smakował, mi również choć jak na mój gust za bardzo wyczuwalna była w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza z patelni w 15 minut 478

Składniki na wierzch (dowolnie) np. 5 pieczarek 1/3 cebuli Kabanos 15 dag mozzarella ketchup Przyprawy: Oregano, bazylia, sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować na placek wielkości dużej patelni. Pieczarki, cebulę i kabanosa pokroić. Ja zawsze podsmażam delikatnie pieczarki i cebulę z przyprawami. Ciasto smażyć na patelni około 3 minuty, następnie odwrócić, posmarować ketchupem, ułożyć

Tradycyjna Kuchnia
Rogaliki drożdżowe z nutellą 184

Następnie dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, jajko, masło oraz mleko. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając do środka tworząc rogalik. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy

Tagebuch po polsku
Makaron ze szpinakiem 184

blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać  lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić  na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie

Moje domowe kucharzenie
Kuleczki ziemniaczane z serem 484

ciasto  nie jest dość kleiste dodajemy jeszcze mąkę (wszystko zależy od ziemniaków).  Ser kroimy w kostkę   ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek, w środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut

Niezły Młynek
Domowe Hamburgery 178

będzie za bardzo się kleić dodajemy jeszcze trochę, ale nie za dużo ). Wszystko razem zagniatamy. Mięso dzielimy na 5 porcji i formujemy z nich płaskie ale nie za cienkie placki i obtaczamy je lekko w bułce tartej. U mnie jest akurat 6 ale proszę się tym nie sugerować ;) Pamiętajmy aby nie przesadzić z bułką tartą ponieważ chcemy czuć mięso

W Moim Magicznym Domu
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 142

Dzisiaj podam fajny przepis na ciasto drożdżowe z papierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do niego nadają. Placek jak u mojej babci, wprawdzie dawniej takie ciasta jadano często. Z przepisu wychodzi duża blaszka od piekarnika

Kulinarne Fantazje Marioli
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 317

posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części i rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż

karmelowy