placki - 22990 przepisów (strona:902/1533)

Metrowiec 225

utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto. Polewa:  Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić

Malinowo w kuchni
murzynek z bitą śmietaną 440

równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Kotleciki z tuńczyka i ziemniaków 203

Kolejny przepis z cyklu “nic się nie zmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku.   1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka

Kucharzyca
"Usta Adama" 302

Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastem.  Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym. KREM: Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej mąki, cukry i wymieszać żółtka. Wlać na gotujące się mleko, ugotować jak klasyczny budyń. Wystudzić, przykrywając

Cakes By Kejt
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 203

pyszność powstała przypadkowo, a teraz powtarzana jest regularnie.  Kiedyś chciałam upiec ciasteczka i z pośpiechu zamiast masła - użyłam margaryny. W tym przypadku - zamiast ciastek miałabym roztopiony placek... W porę zauważyłam swój błąd i ratując sytuację dodałam kilka składników, a później wraz z rodziną zajadaliśmy się czekoladowym deserem. Do dziś nie mam pojęcia jak "to" nazwać: ciasto, deser

Di gotuje
Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone 253

obsypana kaszą manną). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół tworząc dwa placki pomiędzy, które nakładamy krem. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy

Słodkie okruszki
Przepis na pyszne faworki na jogurcie 237

łyżką, potem wyrobić ręką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk (ewentualnie dosypać odrobinę mąki pszennej). Odstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i wałkujemy cienki placek. Kroimy długie paski, które potem dzielimy na mniejsze. Robimy w każdym prostokącie nacięcie i przeciągamy przez nie jeden z końców ciasta formując kształt faworka. Wrzucamy na gorący olej. Smażymy

Słodkie okruszki
Przepis podstawowy na naleśniki 320

jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z domowym dżemem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Międzynarodowy Dzień Pizzy (La giornata internazionale della pizza) - 09.02 179

związku z pizzą..." mówiła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się, kochaj" i zgadzam się z nią w zupełności. Jak nie kochać pizzy, jej smaku, zapachu? A to tylko placek ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, ziołami i dodatkami. Na sam jej widok prawie każdy staję sie głodny i ma wielka ochotę skosztować chociaż kawałeczek. Jest popularna na całym świecie

La grande e la piccola cuoca
Kotleciki z ziemniaków i jabłek (Polpette di patate) 205

Kotleciki wyglądem przypominają pancake ale smakiem placki ziemniaczane. Moje kotleciki s ą  bardzo delikatne w smaku. Można wyczuć smak jabłka, który  idealnie komponuje si ę  z ziemniakiem i tymiankiem. Kotleciki podałam  z  jabłkami cieniutko pokrojonymi i usmażonymi na masełku

La grande e la piccola cuoca
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 224

Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę) zostawiając około

Oryginalny smak
Orzechowiec z masłem orzechowym 227

wypróbować, ponieważ ja zawsze robiłam orzechowca z masą kajmakową, która jest bardziej słodka. W przepisie nie było podane ile miodu, więc dałam trzy łyżki, tak jak do swojego orzechowca. Placki miodowe wyszły mi miękkie co mnie zaskoczyło, ponieważ ciasto miodowe zazwyczaj wychodzi twardsze. Kolor ciasta różnił się z oryginałem , może autorka dodała coś jeszcze, ale nie było tego

talerz przyjemności
Karpatka z kremem budyniowym 216

budyń. Nakryć ugotowany budyń folią spożywczą, tak aby go dotykała.  Wystudzić. W misce zmiksować masło na gładko i stopniowo miksując dodawać łyżką ugotowany budyń. Krem wyłożyć na jeden placek i przyłożyć drugim. Posypać wierzch cukrem pudrem. karpatka

O kuchni z uczuciem
Bezglutenowe placuszki jaglane 209

dodać mleka/wody.  Smażyć na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.  Uwaga! To chyba jakaś niepisana zasada, ale pierwsza partia placuszków przeważnie nie wychodzi tak ładnie, jak wychodzić powinna. Placki (chyba ze względu na mocno rozgrzany tłuszcz) łatwo się rozpadają i przypalają. Ale tylko na początku! Na jeden niewielki placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta.  Smażyć

Kuchnia Ellie
Pierogi z żółtym serem+ film 279

stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi zlepiając ich brzegi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około

Smakowite Dania