mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok.13-15 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Gotowe ciastka odstawiam do wystudzenia i dopiero wówczas zdejmuję
Smaczne Zdrowebeszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty
Z miłości do słodkościłyżek, 175 g mąki, 275 gramów cukru drobnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, 100 gramów miękkiego masła, 3 jaja, Ponadto do posmarowania placka : dżem morelowy Sposób przygotowania : Do około 8 łyżek gorącej wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek ) Dodajemy resztę produktów
Pysznosci Babci Basinimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem , a na wierzch układamy odłożone dwie połówki brzoskwiń pokrojone w plasterki. UWAGA : tak jak każdy placek z kremem , najlepszy jest po dłuższym schodzeniu , czyli na następny dzień . Polecam Smacznego
Pysznosci Babci Basikawałki brzoskwiń. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st . C ( gdyby wierzch placka za bardzo się spiekał , należy przykryć go folią aluminiową, błyszczącą stroną do ciasta ) Przestudzony sernik lukrujemy : lukrem : puder cukier rozrobiony sokiem z brzoskwiń ( taka ilość , aby powstała gęsta polewa
Pysznosci Babci Basimiło, jeśli zostawisz komentarz. Nasz ulubiony sernik ! -Sernik na zimno kakaowo -cytrynowy. Robię go w tortownicy o średnicy 27 cm .Można również na blaszce . : Na podstawę placka potrzebne są ciastka PETIT BEURRE – 100 g (pół paczki długiej), Na wierzch owoce i 1 galaretka . Składniki na masę serową : 1 kg sera białego półtłustego, 0,5 kg cukru
Pysznosci Babci Basiproduktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary blaszki : 20 x 35 cm ) Potrzebne składniki : 4 jajka, szczypta soli
Pysznosci Babci Basikulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam łatwy w przygotowaniu , no i bardzo smaczny placek drożdżowy, Możemy go upiec z owocami i posypany kruszonką . Moje wymiary blaszki : 20 x 35 cm Potrzebne składniki (letnie lub temperatura pokojowa ): 1 kostka drożdży ( 100 g. ) 3/4 szklanki
Pysznosci Babci Basi