ciasto, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki lub wody. Przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na podobnej wielkości kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto
Moja smaczna kuchniasprzeczne z ideą sałatki zużywającej stare pieczywo. Aby być bliżej oryginałowi możecie wykorzystać suche wrapy czy inne flatbready. Ja zazwyczaj mam takie w szafce kuchennej - po otwarciu opakowania placki szybko robią się suche i kruche, idealne do tego przepisu. Ale jakikolwiek czerstwy chleb, pokrojony w kostkę, sprawdzi się równie dobrze. Zrobicie wtedy coś bardziej przypominającego włoską panzanellę . Klasyczny
Chilli Czosnek i Oliwadolewaj wody. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę wyrabiaj ręką. Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów. Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną
Kukuleczkiwyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki , robimy kulki po czym wałkujemy na "placki " i nakładamy ser i jagody składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut
Wypieki Renemieszamy z żółtkami i cukrem i olejkiem waniliowym Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki , robimy kulki po czym wałkujemy na "placki " i nakładamy ser i jagody składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
Wypieki Renerówno na przygotowanej formie i piec 40 min. Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru
Kubki smakuPasztecik brokułowy z sosem czosnkowym pojawia się na naszym stole regularnie, od lat. Jednak dopiero jemenicki placek lahuh wyeksponował głębię jego smaku. Od dzisiaj więc ten zielony pasztecik będzie pokazywał się w naszym domu tylko w towarzystwie “laluchów”, jak je nazwał mój brat 😉 Przepis na lahuh wpadł w moją przeglądarkę przypadkowo, jednak zaciekawił […] Artykuł huh, ale LAHUH
Wiszniówkaowocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek! ..z rabarbarem :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasobie pomyślałam, że po wielu pizzach, babeczkach i plackach czas na urozmaicenie mojego jadłospisu. Jedzenie fit jeszcze nikomu nie zaszkodziło a wręcz przeciwnie :) Tak szczerze to takie jedzenie zawsze kojarzyło mi się z wyrzeczeniami, z jedzeniem, które tak naprawdę albo nie ma smaku albo ma tak okropny, że nie da się tego jeść. Ale się myliłam, można zjeść smacznie
Kuchnia Vikimąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy
Radość kipiąca uśmiechem.mleka 65 g oleju maliny Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy na małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy
Kulinarne przygody Gatityfarszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką 8. Kotlety z kaszy gryczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9. Krupnik na gęsich pipkach 10. Kukurydziany deser z jogurtem
Tradycyjna KuchniaPrzepis na ciasto ucierane mam już o kilku lat, ale nie mam pojęcia, skąd. Ten placek z ciasta ucieranego jest modyfikacją tego najprostszego przepisu, zdrowszą i wydaje mi się, że dużo lepszą. Dawno nie robiłam pierwszej wersji, bo po kilku sukcesach miałam parę porażek i nieco się zraziłam. Jednak sezon na maliny i porzeczki dopiero się zaczyna, więc jeszcze
Anioszek w kuchnirozsądnych ilościach. Robiąc dżem zdałam się na swoją intuicję, wspomagając się mnóstwem rad z innych blogów. Jednak gdy w sobotę dostałam prawie 2 kilo rabarbaru, po zrobieniu pysznego placka pozostało pytanie: co z resztą? Przypomniała mi się reklama dżemów Łowicz, więc postanowiłam zrobić domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy. Na czysto truskawkowy zdecyduję się za rok. Oczywiście, na truskawkowo-rabarbarowy
Anioszek w kuchniminut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy marmoladą (1 łyżka, która pozostała). DODATKOWO 1 żółtko rozkłócone z odrobiną wody 1,2 łyżki cukru brązowego do oprószenia Przepis inspirowany pomysłem na placek ze śliwkami i masą serową zamieszczony w magazynie Apetyt nr 5/2015
WYSPA SZCZĘSLIWA