placki - 22990 przepisów (strona:642/1533)

Domowe racuchy 108

sito i wyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko, ale może być bez i odstawiam na chwilę jeszcze do wyrośnięcia. Smażę na oleju gorącym po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią

Wasze Przepisy
Babka ziemniaczana 117

szklanki kaszy manny 80 g mąki 1-2 cebule 1 jajo sól,pieprz,majeranek kilka plasterków boczku Ziemniaki z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach,tak jak na placki ziemniaczane.Dodajemy jajo,kaszkę mannę,mąkę i przyprawy.Dokładnie mieszamy.Do natłuszczonej formy-u mnie mała tortownica,na spód układamy plasterki boczku.Następnie wylewamy masę ziemniaczaną.Na wierzch też układamy boczek.Pieczemy

Przepisy mojej mamy
Tort biszkoptowy z galaretką truskawkową i musem czekoladowym 116

była za gorąca.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Mieszamy dokładnie z pianą z białek. Na pierwszy biszkopt wykładamy  tężejącą masę  truskawkową .Przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy masę czekoladową i nakładamy ostatni placek. Wierzch i zdobienie; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dekorujemy wierzch i boki torta.Schładzamy w lodówce. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Ucierane orzechowo rabarbarowe 104

czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości pokrojonych krążków. Pomimo tego placek jest przepyszny. Wstydliwie niewysoki, ale bardzo aromatyczny, smaczny. Prosty wypiek, idealny na działkę. Mam nadzieje, że to nie tylko moja opinia. Przekonam się jutro. Przepis natomiast już dziś. Składniki

Kronika Piekarnika
Placek poduszkowiec z owocami 112

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie owoców, poprzez owiniecie ich w mięciutkie bardzo delikatne ciasto serowe, wyłożenie w blaszce i upieczenie w formie placka. A potem możemy ominąć brutalne traktowanie wypieku nożem, bo poszczególne jego elementy w formie poduszeczek, odrywać możemy, jedna za drugą. Ciasto zagniata się bezproblemowo, jest plastyczne, dzięki czemu idealnie oblepiać możemy nim owoce, podobnie, jak przy

Kronika Piekarnika
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 110

potartych podduszonych jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta,  zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka. Dzieło wieńczy warstwa lukru cytrynowego. W zasadzie nie jestem w stanie określić, czy to ciasto ucierane, czy zagniatane. Sprawdza

Kronika Piekarnika
Ciasteczka kruche pod kokosową kołderką 110

sztywna i lśniąca. Wsypujemy łyżkę budyniu i mieszamy delikatnie szpatułką. Tak przygotowaną pianę dodajemy do kokosu i mieszamy łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka nie rosną w trakcie pieczenia. Na każdy krążek ciasta, na sam środek, kładziemy

Kronika Piekarnika
Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 106

Przeglądanie kolejnych stron tego pisma, to uczta dla oczu i często również źródło inspiracji kulinarnych. Przepis na ciasto śliwkowe na maślance zmodyfikowałam troszkę,  myślę, że to udany zabieg. Placek przeznaczyłam na poczęstunek dla dwóch niedomagających osób. Jedna walczy uparcie co miesiąc o siebie. Druga tylko zaniemogła chwilowo, ale jest moim ulubionym komentatorem i testerem kolejnych poczynań wypiekowych

Kronika Piekarnika
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 108

kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie niekoniecznie. Ale - placek jest pyszny. Zagniata się bez konieczności długiego wyrabiania. Polecam do szybkiego zjedzenia - jeszcze ciepłego,  chrupiącego z wierzchu maślaną kruszonką. Składniki: 250 gram mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka

Kronika Piekarnika
Serowiec na orzechowym cieście 115

sernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam

Kronika Piekarnika
Makowiec z masą serową na kruchym spodzie 116

Powidła w rondelku podgrzewamy prawie do zagotowania, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Chłodzimy chwilkę i wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Na warstwę powideł kładziemy placek makowy i polewamy go lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawiamy. Po kilku godzinach ciasteczka na spodzie zmiękną, ciasto przy krojeniu będzie stanowiło bardzo spójną całość. Jest

Kronika Piekarnika
Biszkopt z ulubionymi bakaliami 118

popołudniowej herbatki. Nie dla zdeklarowanych wydłubywaczy rodzynek z ciast i uczulonych na orzechy. Niestety. Jeśli się do nich zaliczacie, na tym etapie zakończcie lekturę tego przepisu. Bo proponuję placek bakaliowy. Z orzechami, rodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny

Kronika Piekarnika
Chałeczka plasterkowa ( segmentowa ) 110

rewelacyjnie ). Rozwałkowujemy na prostokąt, o rozmiarach około 40 cm na 25 cm, o grubości 1 cm. Posypujemy słodkim kakao i cukrem trzcinowym ( można dodać cynamon do tego zestawu ). Przecinamy placek ostrym nożem wzdłuż na pół, a w poprzek na cztery części. Powstanie osiem kwadratów. Składamy je, nakładając jeden kwadrat na drugi, po cztery na jeden stosik. Oba stosiki przekrajamy

Kronika Piekarnika
Śmietankowe, ucierane z kakaowym wzorkiem 105

tradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy 120 gram masła 4 duże

Kronika Piekarnika
Tort "Agrest w kubku kawy" 126

lodówki wyciągamy śmietanową masę czekoladową, ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodałam śmietan - fix, ale nie jest to konieczne. Puszysty krem wykładamy równą warstwą na masę agrestową. Ścięty wierzch placka kawowego ścieramy na tarce na wiórki do miski, wkruszamy do nich chałwę waniliową lub kakaową i mieszamy. Powstałą kruszonką posypujemy dokładnie wierzch ciasta, dociskamy delikatnie, by przywarła do śmietanowego kremu

Kronika Piekarnika