gotować i do tego dbać o linię częściej stawiałam na różnego rodzaju kasze i ryż. Ostatnio znów mam smaka na ziemniaki i eksperymentuję z nimi w kuchni, przygotowując różne placki, placuszki, kluchy czy zapiekanki. Szukając inspiracji w księgarni internetowej Taniaksiążka.pl natknęłam się na książkę Ziemniak. Wyznanie miłości i oczywiście zaintrygowana i zaciekawiona zamówiłam ją. Pierwsze w oczy
Cynamonowe szczęścieKartoflak to pyszny placek na bazie ziemniaków z dodatkami. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Składniki 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 średnie ząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 250 g kiełbasy ok. 1/6 szklanki oleju 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli pieprz Przygotowanie Zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać
Wasze Przepisydomowe frytki oraz z surówką z marchewki. Nie może również zabraknąć ketchupu. Jednak mój blog kulinarny to także inne przepisy na proste i szybkie danie. Chyba klasyką są domowe placki ziemniaczane ze śmietaną czy kostka rybna, ziemniaczki i kapusta. Kotlety z mortadeli składniki Dodatki Kotlety z mortadeli przepis Mortadelę, jeśli kupiliśmy w kawałku kroimy na plastry o grubości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedne z naszych ulubionych placuszków odkąd rozszerzam dietę mojej córeczce. Moje dziecko uwielbia wszelkiego rodzaju placki, naleśniki czy gofry, zawsze chętnie zjada je na śniadanie, przekąskę lub kolację. Oczywiście do placuszków podaję też owoce i warzywa, żeby posiłek był pełnowartościowy. Ten przepis polecam dla dzieci będących na etapie rozszerzania diety, jednak dopiero w okolicy roczku. Serek wiejski zawiera sól
ProstePesto.plnadchodzi z pomocą! Do przygotowania wymagane będą składniki, które zazwyczaj znajdują się w lodówce każdego. Do naszej receptury konieczne będzie posiadanie piekarnika oraz poniższych składników. Przede wszystkim potrzebne będą placki tortilla, które to będą stanowić bazę naszej prowizorycznej pizzy. Passata pomidorowa odpowiednio przyprawiona solą, pieprzem oraz oregano doskonale pokryje naszą podstawę, nadając jej intensywnego, pomidorowego aromatu. Oprócz wyżej wspomnianych
Alle Dobre!cukinią, pomidorami i serem feta Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym Ciabatta z kozim serem i cukinią Leczo z cukinii Placki z cukinii Krem z cukinii. Krem z cukinii Składniki na krem z cukinii: około 1kg miąższu cukinii pokrojonego w kostkę 1 niewielka i posiekana cebula
Moja Książka Kucharskaokoło pół godziny. Krok 2 – wycinam i formuję rogaliki Po 30 minutach wyjmuję z lodówki 1 część ciasta. Usuwam folię i przez chwilę zagniatam kulę ciasta. Rozwałkowuję okrągły placek o grubości około 3 mm, który przecinam nożem na 12 części. Najpierw dzielę na 4 równe ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę przekrawam na 3 części. Otrzymuję 12 trójkątów
Ania gotujechilli i wyszło bardzo ostre) 2 puszki pomidorów krojonych, u mnie Mutti 1 l bulionu 1 puszka czerwonej fasolki 1 mała puszka kukurydzy 1 limonka 1 awokado 2-3 placki tortilli posiekana natka/kolendra 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz oliwa Tortillę kroimy na krótkie, cienkie paseczki. Wrzucamy partiami na większą ilość oliwy do smażenia (około
Smaki Na Talerzuprzyszłym tygodniu przepis pojawi się na blogu. Zaglądajcie więc do mnie. Jabłka smażone w cieście wyszły dokładnie tak jak powinny. Owoce usmażyły się prawie do miękkości, „placki” nie wyszły za twarde, nie były za słodkie. Tola wciągnęła od razu 3 sztuki i powiedziała, że zrobiłam jej bardzo smaczny obiad. Jeżeli lubicie wracać do klasycznych przepisów, które kojarzą
Kardamonovypozostałe składniki. Białka ubić na sztywno,połączyć z ciastem. Upiec w blaszce o wymiarach 23 cm x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 o C. Upieczony placek przestudzić, a następnie wyjąć z blachy i pokroić wzdłuż, na 8 lub 10 pasów. Masa serowa: 1½ kg tłustego, zmielonego twarogu 5 jajek 250 g masła lub margaryny
Praktyczna plśmietanę, sól. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrób ciasto. Zostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na części i każdy kawałek rozwałkowuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów. Na każdy z szerszej strony trójkąta kładź dżem. Zacznij zwijać rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale przykryj ściereczką
Zdrowy Styl Joannyuraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki i ścieramy na najdrobniejszej tarce ( na tej co ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane ). Starte buraczki przekładamy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ). Garnek stawiamy na ogień. Buraczki doprawiamy do smaku cukrem, solą i octem, zagotowujemy. Warto dodać najpierw mniejszą ilość cukru, soli
Przepisy i porady kulinarnekotlety mielone – cordon bleu z kurczaka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta SZNYCLE Z INDYKA W CIEŚCIE Z SEREM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI
nietylkopasta.plświeżo krojoną natkę pietruszki. Składniki wyrabiam ze sobą przez chwilę, starając się je uklepywać/ubijać dłonią po to, aby farsz nieco napowietrzyć. Z odpowiednio przygotowanej masy robię małe placki, które wypełniam nadzieniem i formuję w kulki, po czym smażę na gorącym oleju. Kotleciki podaję od razu po usmażeniu. Polecam Wam poniższy przepis na mielone faszerowane pieczarkami
MeCooks