Przygotować ciasto miodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, rozwałkować na placki wielkości, piec po 10 min. w temp. 200 C. Mąkę pszenną , ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. P ozostałe mleko(...)Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej galaretce. Na pierwszy placek miodowy rozsmarować porcję kremu budyniowego, niego rozłożyć czerwony mus jabłkowy, następnie drugą porcję kremu i biszkopt nasączony herbatą. Na nim znów rozłożyć
kgwjanczewomasło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy ręką kwadrat. Smarujemy placek konfiturą z "czarnej porzeczki(...)Lodzi" zostawiają po bokach ok 2 cm nieposmarowanej części. Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy
kgwjanczewoodstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem
Blondynka Gotujeściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku
Blondynka Gotujetortille, dla niego zrobiłam wersję z wieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną cebulą i warzywami. Ilość składników podaję w przybliżeniu. Składniki: placki tortilli (6-8 szt.) 3 liście kapusty pekińskiej pokrojone w paseczki 400 g wątróbki pokrojonej na kawałki i usmażonej na niewielkiej ilości oleju (doprawionej solą i pieprzem dopiero
Czerwień i błękitciepłym miejscu. Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm. Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach
Lawendowe Niebolodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą. Masa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli(...)dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki. Smacznego
Salonik smakówmąkę - u mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki. Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski(...)oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu z patelni plasterki przekrawamy do końca. Na środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną na plasterki rzodkiewkę i pomidorki, dodajemy plasterki schabu i polewamy dipem jogurtowym. Zawijamy
Słodkie PrzyjemnościKamień do pizzy (lub blachę) wstaw do piekarnika, aby się trochę podgrzał. Po upływie 2-ch godzin podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj lub rozciągnij na placek podsypując kaszą manną na wielkość kamienia lub blachy do pizzy. Z drugiej części oderwij połowę i rozwałkuj ją na dwa niezbyt szerokie (około 3,5 cm) i długie(...)mozzarellę w cienkich kawałkach (albo tartą) i zlep cały pasek wzdłuż u góry. Następnie pokrój go w równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki. Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy. Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki
Słodko-Słony Świat Ilonyprzelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 35 x 26 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut dół, następnie 15-20 minut góra dół. Jak placek się ostudzi przecinamy go poziomo tak aby powstały dwa placki. krem karpatkowy Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem, drugą połowę mleka rozrabiamy z budyniem i mąką ziemniaczaną
Niezły MłynekDzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron. Podawać same lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem
Gotowanie to kochaniePita - كماج - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie(...)elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Kiedy
mojewypiekiinietylkoobiadu. Bakłażany faszerowane mięsem Makaron z sosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw ze szparagami i bobem Marchewka duszona w oliwie
Chilli Czosnek i Oliwaz pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka
Chilli Czosnek i Oliwa