kurczak kukurydziany (może być zwykły), 90 g placka drożdżowego, 80 g wątróbki, 100 g rodzynek, 100 ml porto, 2 jajka, 60 g płatków migdałów, Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja kurczaka wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Kurczaka ułożyć(...)solą i odstawić. Rodzynki zalać porto, gdy nasiąkną odcedzić a pozostałym porto zalać suchą bułkę. Dokładnie namoczyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować żółtka, wątróbkę i placek. Dodać rodzynki i migdały, wyłożyć na wierzch pianę i delikatnie wymieszać. Wypełnić kurczaka farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką
królestwo garówprzepiórki, 50 g placka drożdżowego, 60 g wątróbki drobiowej, 50 ml brandy, 1 jajko 50 g rodzynek sułtanek, 8 plastrów boczku wędzonego. Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo. Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam(...)przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Placek drożdżowy namoczyć w brandy, zmiksować z wątróbką i żółtkiem. Dodać rodzynki, ubite białko na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać. Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra
królestwo garówprosty, więc żeby zbyt nudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby(...)suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu. Posypujemy jeszcze trochę serem. Przykrywamy drugą tortillą. Dociskamy, tak by nadzienie zlepiło się z serem i z plackami. Za pomocą dużego, płaskiego talerza przewracamy na drugą stronę by podgrzać drugą tortillę. Najlepiej na tyle długo podgrzewać by tortille stały się lekko chrupkie i dobrze zlepiły się z farszem
Kuchnia po mojemuTeraz ja idę w jej ślady, a moje chłopaki się tylko dziwią, że obiad bez przysłowiowego kotleta też może być super. Dodam jeszcze, że inspiracją do tych placuszków był placek z jajka i bułki, które zostawały jako produkt uboczny produkcji kotletów panierowanych. Takie bonusowe placki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Okazuje się, że jeśli wzbogacimy ich skład o różne
Kuchnia po mojemukremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł bardzo wysoki. Miejcie to na uwadze - w trakcie układania warstw najlepiej wspomóc się papierem do pieczenia. Ogólnie przygotowanie ciasta to świetna zabawa - dodatek majonezu(...)Sodę wymieszać z octem, wlać do ciasta, szybko wymieszać. Ciasto rozłożyć równomiernie do dwóch form wysmarowanych masłem. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Wystudzić, a następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średniej mocy palnika, aż owoce zaczną się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego nawilżamy wodą i kładziemy na desce, czekamy chwilę aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety
Mania GotowaniaNiezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele(...)czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki
Mama Gotujemąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut
Mama Gotujewymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można zamoczyć w ciepłej wodzie
Mama Gotujesię składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości. Ciasto rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek
MarciochaKucharzyrazem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka(...)dołożyć grzyby . Smażyć razem ok. 15 min. Dodać pół szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą i pieprzem. następnie dodać śmietanę i całość przez chwilę poddusić. Podać z plackami. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
MarciochaKucharzyMój ulubiony ser w najlepszym wydaniu- halloumi grillowany Tortilla z kurczakiem i halloumi SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilla 500 g piersi z kurczaka ser halloumi rukola pomidor ostra papryka, oliwki, ostre ogóreczki sos pomidorowy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi(...)tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki i pozostałe dodatki. Całość dobrze zawinąć za pomocą papieru lub folii aluminiowej. Smacznego
MarciochaKucharzyFasolowe placki czekoladowe; z kremem banan-kakao i jogurtem naturalnym Były i kremy, ciasta i nawet pralinki, a o dziwo jeszcze placków nie było, swoją drogą może tego nie widać, ale jedne z najgrubszych jakie kiedykolwiek zrobiłam
More food, love and dreamsbułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony
Kuchcik gotujeGotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego
kgwjanczewo