placki - 22990 przepisów (strona:474/1533)

Pizza z zielonymi szparagami 111

szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę .     Pizza z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek(...)odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na nim polówki mozzarelli i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka tradycyjna 107

cukrem wanilinowym i bułką tartą. Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części (45% i 55%). Obie rozwałkowujemy na placki wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia robiąc zakładki na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem i również nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym

Kolorowy Przepisownik
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 115

dokładnego połączenia. Również robimy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy w duży pieróg, formujemy brzegi. Zielone ciasto wałkujemy na duży placek, wycinamy foremką 2 pary gwiazdek i 2 duże kwadraty. Na 2 gwiazdki i środek kwadratów nakładamy farsz, zwilżamy brzegi i sklejamy. Brzegi wszystkich nadzianych chlebków możemy zgnieść widelcem - uzyskamy wzorek. Z resztki ciasta robimy ostatni mini pierożek. FARSZ: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem o 1 cm wyżej niż sięga kasza w naczyniu, dodajemy 1/4 kostki mięsnej i dokładnie mieszamy, odstawiamy

Kolorowy Przepisownik
Placki ziemniaczane, tzw. bliny 93

Placki ziemniaczane, bliny, ołatki... nazw jest wiele, a placki te same - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście - uwielbiam! :) Składniki: ziemniaki (po starciu 2 litry) 2 szkl mąki pszennej 2-3 jajka 1 cebula sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych

Kolorowy Przepisownik
Placki z kabaczka 71

Jeśli lubicie placki ziemniaczane na pewno będziecie zachwyceni plackami z kabaczka. Lżejsze i o ciekawszej nucie smakowej. No i kabaczka szybciej się trze niż ziemniaki

Milion Smaków
Tortilla wersja hot 198

wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup

paapilotkaa
Tortilla z mięsem mielonym 193

odnalezione w zakamarkach zamrażalnika... co wyszło? TORTILLA może nie taka z prawdziwego zdarzenia,  zapewne lepsza byłaby z kurczakiem, jednak nie można mieć wszystkiego.  Składniki  4 gotowe placki tortilli  30 dag mięsa mielonego 2 cebule  1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo(...)całość smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę.  2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem.  3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy

Kuchenne aromaty
Placki ziemniaczane 134

startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przyprawy składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy mocno. Łyżką kładziemy placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Podajemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Chlebek odrywany z rabarbarem 345

celu odgazowania - podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 45-50cm na 30cm - ciasto posmarować obficie masłem, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu do posmarowania wierzchu uformowanego chlebka - placek posypać cukrem i oprószyć cynamonem, podzielić nożem na 5 pasków, krojąc wzdłuż krótszego boku (powstaną pasy o długości 30cm, a szerokości 9-10cm) - na pierwszym pasku w niewielkich odstępach

Smakołyki Bereniki
Placki z mąki z cieciorki z bakłażanem, pomidorkami i fetą 117

sobie pomyślałam o ciecierzycy natychmiast zajrzałam do swojej ulubionej szafki - przebierałam między wszystkimi możliwymi pudełeczkami, buteleczkami, puszkami. Wyjęłam w końcu torebkę mąki z cieciorki! Chciałam placków, placuszków! Zatem zapraszam Was na placki z mąki z cieciorki, z dodatkiem jogurtu naturalnego, grillowanego bakłażana, pomidorków i fety! Składniki: (ok. 7-9 sztuk) 110 g mąki z cieciorki, 1 jajko

Plate of Joy
Domowa tortilla pszenno- kukurydziana 133

magiczne placuszki, więc musiał przyjść taki czas, że zrobię swoje własne, domowe tortille. Możecie zawinąć w nie właściwie wszystko i to właśnie tym skradły moje serce. Na zdjęciu gotowe placki zapieczone z pysznym serem. Składniki: 1/2 szklanki mleka, 1/2 wody (wrzątku) 1/2 łyżeczki soli, 20 g masła( rozpuszczonego nie gorącego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 250 g mąki(...)Sposób przygotowania: Mąkę pszenną zaparz wrzątkiem, potem dodaj mleko, proszek, sol i  mąkę kukurydziana. Na końcu dodaj masło i wyrób na gładką, elastyczną masę. Uformuj z niego placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie włóż je jeden na drugim do torby na mrożonki ( dostępne w każdym hiperze na dziale mrożonek) i zostaw na chwile by zmiękły. Smacznego

Wielki apetyt
Placuszki serowo-jogurtowe z jabłkami 191

jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać  w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch  posypać cynamonem i udekorować  konfiturą .  Można podawać na ciepło i na zimno

Zakamarki mojej kuchni
Ravioli z grzybami 191

ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Tortilla 123

Kolejna tortilla na blogu ..wykonana przez moje córki.. placki tortilla  mix sałał papryka  cebula fioletowa pomidor(...)pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez z czosnkiem WSP"Społem" sos cygański WSP "Społem" Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować majonezem , sosem cygańskim, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć

Moje domowe kucharzenie
Burrito 183

zawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony ( do momentu pojawiania się bąbli-przekładamy na drugą stronę- 30s. i zdejmujemy).  Tortilli nie można smażyć zbyt długo

Pudełko rozmaitości