placki - 22990 przepisów (strona:486/1533)

Pszenne tortille z zielono serowym wnetrzem z rukoli 170

Sobota była dniem wyjadaczy. Jedliśmy mnóstwo smacznych rzeczy ot tak bez okazji a niedziela była nie lepsza :) Hitem sobotniego popołudnia były pszenne tortille. Placki jak placki ale jakie nadzienie! dla miłośników intensywnych smaków nie bardzo, ale dla osób kochających zieleń na talerzu i mozzarellę wielkie TAK!!! Przepis na tortille podpatrzony na blogu Przy kuchennym stole. Koncepcja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lżejszy aniołek 316

Pyszne. Ten przymiotnik określa idealnie ten placek. Puszysty, delikatny, leciutki jak puch. Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich ulubionych. Idealny na święta, ale też na Sylwestra, imprezę czy urodziny. Ciasto: 2 jajka 3/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 450 g mąki pełnoziarnistej(...)szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny PALMA firmy Bielmar Wiórka kokosowe Zagotować mleko, cukier, margarynę. Jajka zmiksować z jogurtem, mąką i cukrem waniliowym. Powoli dodawać do garnka, ciągle mieszając. Placek przełozyć ciepłą masą. Posmarować wierzch cienką warstwą masy i posypać kokosem

Czarnawisienka
Snikers 367

karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min  w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym.  Najlepiej smakuje jak postoi przynajmniej jeden dzień. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Deserowy consensus - Seromakowiec 345

godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.  Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Tort tiramisu na moje urodziny :) 383

kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę.  Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 128

Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi.  Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu łyżka(...)papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie.  Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi.  gulasz ala bogracz

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto św. Jakuba 442

taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników. 5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem. 6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany 209

Sposób przygotowania: 1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor). 2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle(...)mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje. 3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować. 4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z jabłkami 167

prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych) 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C(...)Studzimy. 2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku). 3. Placki przekładamy ciepłą masą jabłkową. Ciasto odstawiamy, by masa stężała. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 212

szczęście po godzinie ciasto urosło i stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar! Przepis z  tej  strony składniki na 2 placki ok 25 cm średnicy 2 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka soli ok 1/2 szklaki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy dodatkowo(...)Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury - u mnie to 250 st.C. W miseczce wymieszać za'atar z oliwą Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części  Pierwszy kawałek rozwałkować na cienki placek, grubości ok 4 mm i  o średnicy ok 25 cm. Posmarować  połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie

Stare Gary
Ostre roladki z tortilli 203

połączyć z masą serową. Posolić do smaku Tortillę lekko podgrzać, najlepiej w kuchence mikrofalowej, aby dawała się łatwo zwijać. Pomidory pokroić w paski Na każdym placku rozsmarować masę serową, posypać płatkami chili, w 1/3 placka ułożyć po 2 plastry szynki i a na niej kawałki pomidorów. Szynkę i pomidory układać na całej szerokości placków. Zawinąć w rulon, dosyć ścisły

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 162

smaku Olej roślinny bułki do hamburgerów -opcjonalnie przygotowanie Mieloną wołowinę podzielić na 2  części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie.   Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości. Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to  połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć

Stare Gary
Zakręcone serowo-czekoladowe pączusie 148

oprószyć mąką, i rozwałkować jedną częśc ciasta na placek o grubości około 0,5 cm, odłożyć na bok. Drugą połowę ciasta również rozwałkować i przełożyć na nie pierwszy placek. Zawinąc w rulonik i kroić na 1,5 cm kawałki. Rozgrzać olej. Smażyć partiami z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na bibułkę do odsączenia. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Chlebki nadziewane gutap 385

ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia podwijamy pod spód. Kładziemy na rozgrzaną patelnię

UgotujmyTo.pl
PLACUSZKI Z CUKINII Z BIAŁĄ FASOLĄ I DIPEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM 182

zostać grudki). Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i pieprz i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wykładaj łyżką masę cukiniową na placki (po 1-2 łyżki na każdy placek). Smaż placuszki na lekko złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony . Placuszki podawaj z dipem jogurtowo-koperkowym

Słodko-Słony Świat Ilony