czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych
MarciochaKucharzymisce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty (lub pizzy jak u mnie) porządnie natłuszczamy i wykładamy dokładnie ciastem. A na ciasto wylewamy sos. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureprzyprawą włoska i pieprzem. Wymieszać całość. Na papierze do pieczenia rozprowadzić „ciasto”. Rozgrzać piekarnik do 180stopni i piec do momentu aż spód pizzy się zarumieni. Na tak przygotowany już placek, można nakładać ulubione składniki. Następnie znów wsadzić całość na parę minut do piekarnika. I wyszła prawie dietetyczna pizza :) Mniam Mniam
MarciochaKucharzypostanowiłam zrobić :) W poprzednim mieszkaniu używałam wolnostojącego piecyka. Niestety - pizza z niego nie była wybitna. Przypadkiem kiedyś trafiłam na przepis na pizzę z patelni na innym blogu i zagościła ona u nas na stałe. Składniki (na 4 placki wielkości ok. 24 cm): 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy(...)oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno rozgrzana - umieszczamy na niej placek. Podpiekamy na średnim ogniu przez około
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pietruszki i orzeszków, ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też pesto szpinakowe. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Zielona pizza ze szparagami Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek(...)cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy.Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy
Kulinarne przygody GatityProziaki czyli chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, pochodzi z Podkarpacia, gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą. Składniki(...)wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując
Moniki SmakołykiPizza capriciosa Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego(...)plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień
Kulinarne przygody Gatitydobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 40g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta gałki(...)ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy
Zapiski Młodej Żonyplacek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut następnie posypać serem i rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać
W Mojej Kuchni Lubięnieco więcej niż przewiduje przepis) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła - placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko do środka tak, by powstał rogalik - gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikiszczyptą soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł
Pelusiowa Kuchniażółtego sera sól papryka mielona suszone zioła (u mnie bazylia) oliwa z oliwek na dip: mały jogurt 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy Placki należy podzielić na kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć solą, papryką, ziołami. Następnie posypać startym, bądź pokrojonym na wąskie paski żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMój wpis umieszczam również na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba !Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki:300 g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml cieplej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej bazylii2 kulki mozzarelli2(...)ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry mozzarelli
Kulinarne przygody Gatityfalafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane przyprawami.Źródło: Wiki
Chilli Czosnek i Oliwazapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę . Pizza z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki(...)minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na nim polówki mozzarelli i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i oregano. Pizzę przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut
Kulinarne przygody Gatity