minut - ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki - formę wyłożyć papierem do pieczenia - wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut - z mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotować kruszonkę, siekając masło na drobne(...)obficie kruszonką - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka - po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę
Smakołyki BerenikiTo jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać. Składniki na ciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia. Połowę ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy bezę. Połowę białek (trzy) ubijamy na sztywno. Wsypujemy połowę cukru (75 g) i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Bezę wykładamy na podpieczony spód i posypujemy połową płatków migdałowych (20 g). Ciasto pieczemy jeszcze(...)przez 25 minut w tej samej temperaturze uważając, aby beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy 200 ml wody. Gotujemy aż rabarbar zacznie
My simple kitchenChaczapuri adżarskie, czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem. Danie to pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej . Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść samemu całe! Przepis(...)mozzarella 100 g sera feta (lub tłustego twarogu ) 3 jajka sól i pieprz wedle uznania 2 łyżeczki masła opcjonalnie szczypiorek do przyozdobienia Czas przygotowania: 90 min Czas pieczenia: 15 min Forma: dwa chaczapuri o wymiarach 15 x 30 cm Przygotowanie Do ciepłej wody dodajemy 3/4 mleka (75 ml) sól , cukier , pokruszone drożdże dobrze mieszamy. Następnie
WegePrzepispomocą drewnianej łyżki mieszamy składniki do całkowitego połączenia się ze sobą. Konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę. Naczynie przykrywamy ściereczką, którą zabezpieczamy wokół naczynia/słoika recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeżeli nasza kuchnia jest zimna, zakwas można umieścić w piekarniku. Po 12h dodajemy 2,5 łyżki mąki żytniej i ok. 30-40ml wody. Mieszamy całość i przykrywamy ściereczką(...)starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się jednak, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas. ..” Zakwas wynaleziono rzeczywiście
Raj dla Podniebieniapierwszym razem nie wyszło – wyszło dopiero za czwartym. Warto próbować. Piekę ją w zależności od użytych składników nadzienia przez 4,5 do 6minut, na ostatnie 30-50 sekund przekładam blachę pod górną grzałkę, do momentu ciemnych kropek pokazujących się na serze i lekkiego zrumienienia (bez pieca chlebowego ta pizza zawsze będzie bladzioszkiem, no, chyba że ją spalicie). UWAGI(...)dużego ciężaru, a od zbyt dużej ilości płynów szybko namoknie, zmięknie i może się zwyczajnie nie dopiec albo rozerwać przy wkładaniu albo wyjmowaniu z pieca. Po uformowaniu placka posypcie łopatę lub powierzchnię na którą placek odkładacie cienką warstwą semoliny albo grubiej zmielonej mąki kukurydzianej , która zapobiegnie przywieraniu ciasta i ułatwi zsuwanie go bezpośrednio na rozgrzaną blachę. Przed nakładaniem
Karo in the KitchenZnowu słodkości? Ja wiem, że Wam to się jak najbardziej podoba 😀 Akurat jest promocja na banany🍌 😄to trzeba skorzystać z tego i zrobić pysznego placka
Zdrowie i pysznie na talerzuDrodzy, wracam po krótkiej przerwie. Dużo się ostatnio działo i dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mąka - 1/2 szkl cukier waniliowy - 1 łyżka Dodatkowo : jajko do smarowania Przygotowanie: Ciasto : Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, bez masła, wyrobić. Dodać na samym końcu masło i chwilę dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę i nadzienie. Nadzienie: Wszystkie(...)każda. Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić jeszcze na 30 minut. Jajko roztrzepać widelcem w misce, pędzlem smarować bułeczki i posypać kruszonką. Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. przez 20 minut. (function
Kuchnia DanusiLubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na zdrowy placek figowy z tapioki - bez jajek, mąki pszennej i dodatku cukru. Świetnie smakuje podany z dżemem lub domowymi konfiturami. Można również wykonać wegańską wersję tego placka, zamieniając mleko na dowolne mleko roślinne. Jest on trochę czasochłonny i w tygodniu rano pewnie ciężko będzie(...)jako zdrowy deser 😉 Składniki: 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis 1 i 1/2 szklanki mleka 2 banany 150 g suszonych fig Helio 1/2 szklanki maki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy sól i gotujemy na małym
Kuchnia MagdaLenynich proszek do pieczenia. A moje placki? Są najzwyklejsze. Starte ziemniaki z dodatkiem startej cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki mąki na 1 kg ziemniaków. Nie przesadzamy z mąką, bo wyjdzie nam ciapa a nie chrupiące placki. Jeśli placki mają jeść tylko(...)czosnek. Każdy robi placki niby podobnie, ale w każdym domu smakują inaczej Z czym zjadamy placki? Oczywiście, możemy je usmażyć mniejsze lub większe. Te większe doskonałe są z wszelkiego rodzaju mięsem z sosem – np gulaszem. Mniejsze podajemy z sosem pieczarkowym, posypane cukrem, z dodatkiem śmietany czy dżemu. Same też bez problemu się obronią. Pyszne na ciepło
Mieszam w Garnkumacie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów(...)posmarowania brytfanki Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Pokrój cukinię w słupki. Utrzyj parmezan i wymieszaj ze zmielonymi migdałami i przyprawami. Rozmąć jajko w naczyniu, dodaj cukinię i wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują
codojedzeniasmarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć(...)misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka
Weekendy w domu i ogrodziepierniki na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu płynnego 1 jajko(...)Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto. 2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną. 4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli
Kuchnia domowa Anipieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką. 5. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. 6. Ciasto wkładać do formy o wymiarach 22x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać na przemian łyżką. Powinien powstać nieregularny, trójkolorowy wzór, który „rozmazujemy” wykałaczką, aby powstały esy-floresy. 7. Piec ok. 30 minut(...)dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń. 13. Złożyć ciasto: biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć. 14. Posmarować około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy. 15. Na masę rozłożoną na wierzchu ciasta wyłożyć dżem, rozsmarowując na całej powierzchni (bez boków), po czym posypać płatkami migdałowymi. 16. Przygotować polewę: połamaną na kawałeczki czekoladę wraz
W mojej kuchni