natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto, które również lekko smarujemy oliwą. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją lekko do ciasta. Odstawiamy na 1,5-2 godz. w ciepłe miejsce bez przeciągów. (Ciasto możemy również wstawić do lodówki i upiec następnego dnia.) Sos pomidorowy: Czosnek siekamy bardzo drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek. Dodajemy pomidorową passatę i oregano(...)smaczna :) Formowanie i pieczenie pizzy: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje. Każdą z nich formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłońmi na stolnicy. Staramy się nie podsypywać mąką. Formujemy nieco wyższy brzeg i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem albo kamień do pieczenia pizzy. Na raz formujemy tylko tyle spodów, ile będziemy od razu piec. Resztę trzymamy
Ratunku obiadDawno nie dręczyłam Was plackami :) Były już ze świeżymi owocami, kukurydziane, jaglane, gryczane,z kurczakiem, na słodko, na słono...ale z serków homogenizowanych jeszcze ne było. Postanowiłam nadrobić tę lukę i przedstawić Wam placuszki, które zdecydowanie najlepiej komponują się z ciepłym kakao Spróbujcie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 300g serka homogenizowanego (waniliowego) łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia duża łyżka oleju 2 duże jajka Przygotowanie: Jajka z cukrem pudrem ubić na puszysta pianę. Dodać serek i wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dokładnie połączyć składniki. Na końcu do masy dolać olej oraz sok z cytryny. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, łyżką wykładać porcje i smażyć
ChilliJemyGotowanie za Głosowanie. Jednak zanim przejdę do przepisu wspomnę małą historię tych placków. Niejednokrotnie zdarza mi się kupić kostkę białego sera, która potem zalega w lodówce. Przerobienie jej na placki to świetny sposób na recykling i zjedzenie ze smakiem sera w zupełnie innej postaci. Placuszki dzięki dodatkowi banana wychodzą słodkie, więc nie trzeba ich już zbytnio dosładzać. Składniki(...)łyżka miodu (lub cukru) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Ser za pomocą widelca rozdrobnić. Banany obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Dodać pozostałe składniki. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron placuszki na złoty kolor (ja smażyłam bez tłuszczu). Jeżeli nie macie dobrej patelni posmarujcie ją lekko olejem. Smacznego
Fabryka pomysłówKolejny przepis z cyklu “nic się nie zmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. 1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka(...)jednolitą masę. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy otrębów. Formujemy kulki, które spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C. Kotleciki można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Smacznego
Kucharzycaoczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika ½ szklanki orzechów włoskich 5 mocno dojrzałych bananów 1 banan na tułów motyla tłuszcz do formy Składniki na krem: 3 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utwardzacza fix Wykonanie placka: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami
Tradycyjna KuchniaWszystkie słodkie bułeczki, które piekę zazwyczaj posypuję obficie kruszonką. Tym razem odbiegłam od tradycji. Bułeczki są bez kruszonki, dla moich domowych łasuchów tylko lekko je polukrowałam. Są puszyste, mięciutkie, tylko delikatnie słodkie, a do środka nałożyłam prażone jabłka. Wyszły przepyszne! Składniki (na ok. 13 sztuk) : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego(...)podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nakładając do każdej łyżeczkę prażonych jabłek. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać
Walijskie Pichcenieuroczo mięciutkie, puszyste i soczyste owocami , że przepis wszedł na stałe do mojego kulinarnego repertuaru. Teraz jedynie żongluję dla urozmaicenia owocami oraz rodzajem użytego jogurtu i regularnie je przyrządzam bez efektu znużenia smakiem. Nie ma to jak sprawdzony pomysł na śniadanie :) Polecam, wypróbujcie i Wy! Placuszki dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Nie są zbyt skomplikowan(...)placuszków: 250g jogurtu greckiego 2 jajka - duże 2 łyżki oleju roślinnego + kilka łyżek do smażenia 1 łyżka cukru 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli garść ciemnych winogron - lub więcej, w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać
Grunt to przepis!pieprzu. Zalewamy wywarem grzybowym i dusimy pod przykryciem przez około 45 min., co jakiś czas mieszając i podlewając kapustę woda. Przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Ostatnie 10 min. gotujemy bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje. Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu(...)dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. To samo powtarzamy z drugą częścią
Kuchnia MagdaLenyprzepis na chrupiące ciasto do pizzy bez drożdży ! Kilkanaście minut, podstawowe składniki, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – koniecznie spróbujcie J Czas przygotowania 10 minut Czas pieczenia 20 minut Całkowity czas 30 minut SKŁADNIKI: 2 i ½ szkl. mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)proszkiem do pieczenia i solą. 2.W drugiej misce mieszamy wodę z oliwą. 3. Wlewamy do suchych składników. Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie ale nie lepkie(w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę wody) 4.Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładami nim formę
Marcepanowa kuchniaryżową. W zasadzie, jeśli ktoś nie wie, czego można się spodziewać w środku, to raczej bez szans, że pozna Wasz tajemny składnik. Oczywiście, jeśli nie posiadacie mąki ryżowej w domu, spokojnie zastąpcie ją mąką pszenną. Jabłko oraz borówki w środku miło urozmaicają smak placków. Porcja na 3 osoby. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017(...)u017ceczka cukru\r","\u0142y\u017ceczka cynamonu\r","2 gar\u015bcie bor\u00f3wki ameryka\u0144skiej\r","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","Olej do sma\u017cenia\r","\r","\r","Do podania:\r","cukier puder, d\u017cem\r"],"name":"Placki na ma\u015blance z m\u0105k\u0105 ry\u017cow\u0105, jab\u0142kami i bor\u00f3wkami","cookTime":null,"prepTime":null
Mieszam w Garnkuwzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek(...)ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 ¼ szklanki cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy
Roślinna - blog wegańskiW weekendy zawsze pozwalam sobie na kuchenne wariacje. W tym wydaniu Torcik z placuszków wykonany z mąki pełnoziarnistej. Polecam! Składniki: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
Truskawkowa Fiestaalbo zamieniały się w gumowate placki. Do niczego. Aż pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe(...)się rozeszły, ale pozostaje biszkopt - zawsze kiedy go piekę, myślę o L. i wspominam nasze dziewczęce pogaduszki. I oczywiście w myślach głośno wołam "Dziękuję za ten przepis!". BISZKOPT BEZ ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem
KUCHARNIAświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch: 250 g dyni bez skóry 150 g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 180 g miękkiego koziego sera 1 gruszka Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać(...)pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! A teraz najwyższy już czas rozpocząć przygotowania do Halloween
Pożeraczka, czyli raz adobrze