placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:170/228)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą 205

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka. W miedzy czasie

W garach u Gosi
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 319

własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe.  W moim domu jest(...)dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie

W kuchni Karmel-itki
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 127

typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania zup i sosów.  (adsbygoogle(...)potrafi wyciągnąć słodki smak.  Mąka jaglana (bezglutenowa). Tak jak mąka kukurydziana, charakteryzuje się żółtym kolorem. Ze względu na swój orzechowy posmak, świetnie sprawdzi się do mniejszych deserów jak placki czy naleśniki. Do ciast może być użyta jako mieszanka, bo sama może dać za gorzki smak.  Mąka ryżowa (bezglutenowa). Ten rodzaj jest dość sypki i zalecana jest

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 222

typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania zup i sosów.  (adsbygoogle(...)potrafi wyciągnąć słodki smak.  Mąka jaglana (bezglutenowa). Tak jak mąka kukurydziana, charakteryzuje się żółtym kolorem. Ze względu na swój orzechowy posmak, świetnie sprawdzi się do mniejszych deserów jak placki czy naleśniki. Do ciast może być użyta jako mieszanka, bo sama może dać za gorzki smak.  Mąka ryżowa (bezglutenowa). Ten rodzaj jest dość sypki i zalecana jest

Zdrowie i pysznie na talerzu
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 126

Smak domu Stwierdzam, że od kilku ostatnich dni szczerze tęsknię za domem. Brakuje mi rozbieganego i rozwrzeszczanego rodzeństwa, bitew na kapcie, gderającej mamy (mamo, jeśli to

Gary Bez dna
Karnawałowe faworki (chrust) bezglutenowe 205

coś i weganie, wegetarianie, osoby będące na diecie dr Dąbrowskiej, na diecie bez laktozy, paleo itd. Bardzo ciekawe miejsce do którego na pewno jeszcze nie raz zajrzę po inspirację. A wracając do przepisu… Jedyną rzeczą, która mnie w nim zastanowiła, był dodatek proszku do pieczenia. Nigdy tego nie robiłam w przypadku moich przepisów. Ale… jak się(...)Składniki: 500 g mąki bezglutenowej (ja użyłam gotowego miksu, ale koleżanki mi podpowiadają, że może to być domowa mieszanka mąk bezglutenowych) 7 żółtek jaj 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli śmietana do nadania odpowiedniej konsystencji ciasta (w oryginalnym przepisie jogurt sojowy) 3/4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub pół łyżki esencji waniliowej 1 płaska łyżka

Słodkie okruszki
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 216

Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój(...)trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem .  Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam je na 15 min. Polecam zrobić paszteciki już teraz i zamrozić, dzięki czemu

Mieszam w Garnku
Inny Wymiar w sercu Warszawy 193

Polska Restauracja w samym sercu Warszawy Inny Wymiar – kuchnia i bar   ''Tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu, bezpretensjonalnie i bez molekularnych wymyślności.''               Ulica Świętokrzyska od kilku miesięcy została wzbogacona o nową restaurację. Przestronna, dwupoziomowa przestrzeń do niedawna „zamieszkana” przez „lokal 14” gości teraz zupełnie nową restaurację z Polską kuchnią – Inny Wymiar kuchnia(...)wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).  Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka

Wylizany Rondel
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 375

pewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jeśli go nie znacie, to nie bójcie się nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :)  Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne(...)nagrzej do temperatury  180 stopni C. Dno  3-ch tortownic   o wymiarach 21 cm  wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.  UWAGA:  Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki

Słodko-Słony Świat Ilony
Puszysty i delikatny sernik z wiaderka 571

Witam serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam

Uwaga Babcia Gotuje
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 360

według sprawdzonego  przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się(...)letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony ( te faworki są ciemniejsze od zwykłych, ponieważ zawierają cukier). Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym

królestwo garów
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 332

uszytkami;( Nie pozostaje nic innego jak wrzucić małe co nieco na osłodę;)        Najmłodszy w zeszłym tygodniu skończył roczek więc nie mogło obyć się bez tortu. Długo myślałam co by tu upichcić. Jestem fanką tortów czekoladowych, mąż natomiast woli takie z owocami. Postanowiłam więc zaspokoić upodobania nas obojga i przygotowałam taki oto czekoladowo - wiśniowy(...)odstawiamy do ostygnięcia.       Dno małej tortownicy (średnica ok 23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st.      Kawę zaparzamy i studzimy. Mieszamy ją z żółtkami i cukrem

happycreatiff.blogspot.com
Razowa szarlotka z orzechami (bez cukru) 252

Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą 218

Witam serdecznie Propozycja na smakowite ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma przyjemny posmak pomarańczy a

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik gotowany z polewą czekoladową 134

Gotowe w : 2 h Czas pieczenia : 45 min Czas gotowania : 20 min Wielkość blaszki : 34/23 cm   Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami na stołach będą

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Oreo cake 172

Oreo Cake Urodziny siostrzyczki nie mogły by się odbyć bez tortu. Zastanawiałam się jednak, jaki byłby najlepszy,  wtedy zobaczyłam jak zajada popularną czekoladę "Milka oreo", pomyślałam sobie, czemu nie - w końcu wszyscy chyba lubią oreo, a już na pewno moja siostra. Składniki: Na ciasto: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao(...)pieczenia. Dodać 2 łyżki mleka - dzięki czemu masa stanie się mniej gęsta i łatwiej będzie wmieszać białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec

My sweet a life
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 282

skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny   Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 23 cm ) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 224

skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny   Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica+bok Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty (można zostawić

Moja Delicja
Najdelikatniejsze pączki. 76862

świata- tak nazwał je mój mąż, kiedy pierwszy raz ich próbował. I miał rację! W naszej rodzinie tradycja pieczenia pączków na tłusty czwartek jest szczególnie pielęgnowana :-). Pączki piekły moje obie babcie, jedna była mistrzynią w smażeniu oponek, zaś druga piekła niesamowite pączki z marmoladą. Jako dzieci uwielbialiśmy to szczególne święto łasuchów. Po szkole biegliśmy do jednej babci, następnie jechaliśmy(...)rodzicami na oponki do drugiej, a gdy wracaliśmy do domu czekały na nas talerze faworków, których wypiekiem zajmowała się mama. Teraz to ja piekę pączki i przywozimy je do mamy, a mama odwdzięcza się nam chrupiącym chrustem.      W tym roku na tłusty czwartek chcę upiec oponki, więc pączki upiekłam wcześniej i zamroziłam. Wyjmę je w środę wieczorem

Rozpustne gotowanie
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3954

wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik. Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie(...)wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek - tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania