placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:164/228)

BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 172

Bazyliowy chlebek odrywany to wytrawna drożdżówka z domowym pesto bazyliowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić - odrywa się bez problemu, a znika w tempie ekspresowym 😉 Może jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas.  Idealny na śniadanie, jako(...)Bazylia. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy

Kuchnia MagdaLeny
Placek ziemniaczano-serowy 163

świetnie smakuje, jako samodzielna przekąska, ale możesz też przygotować dip (np. czosnkowy), który uzupełni całość. Możesz też podać placek ziemniaczano-serowy jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków (wtedy szczególnie polecam z sosem (pieczarkowym, z grzybów leśnych lub mięsnym). Placek ziemniaczano-serowy Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków (roztartych) 100 sera Gouda MSM Mońki 2 jajka 400 g jogurtu(...)koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg (choć niekoniecznie, wtedy ustaw 180 stopni) i pieczemy około 50-60 minut - czas pieczenia zależy od stopnia

Kolorowy Przepisownik
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 231

Witam serdecznie Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do

Uwaga Babcia Gotuje
Ślimaki z serem i zieleniną 148

Polecam Wam bardzo prosty przepis z podstawowych produktów, które znajdą się w każdym domu. Te ślimaczki są przepyszne i idealnie się nadają na śniadanie, na piknik

Smaki Armine
Orkiszowe placuszki białkowe 154

Proste placuszki orkiszowe wzbogacane w dodatkową porcję białka w postaci wegańskich protein  od  marki Plantforce ze sklepu Siła Roślin . Są smaczne, nie stwarzają problemów

Zdrowie na języku :P
Cebulaki z curry 222

Cebulaki z curry to taka moja kolacyjna zachcianka, która powstała zupełnie bez planowania. Po zlustrowaniu lodówki stwierdziłam, że zostało trochę świeżych drożdży i kawałek żółtego sera, cebula też się zawsze w naszym domu znajdzie i jeszcze tylko przyprawa curry, którą bardzo lubimy. Wszystko razem dało siedem zgrabnych cebulaczków, które częściowo zjedliśmy na kolację, a pozostałe na drugie śniadanie następnego(...)podzielić na części, u mnie wyszło ich 7, ale można zrobić mniejsze lub większe cebulaki. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły placek z małym wgłębieniem na środku i położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do wgłębienia nałożyć podsmażoną cebulę. Wierzch obsypać startym żółtym serem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Podawać zarówno

Simply Food
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 133

drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i  wtedy będzie to piróg ,,łysy". Przepis będziemy publikować 26  listopada 2015 r. (czwartek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Piróg. Zapraszam do wspólnego pieczenia. Składniki farszu: 500 g ziemniaków(...)zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.  Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.  Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 192

Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Jest  to wytrawny wypiek   z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego(...)zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.  Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.  Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką 166

metali ciężkich z powietrza? Nie ma zatem potrzeby poszukiwania bio egzmplarzy, wystarczy dojrzały okaz z najbliższego marketu. Warto mieć w lodówce przygotowane puree z dynii, bo jest uniwersalne i bez trudu można je włączyć do przygotowywanych posiłków i deserów. Dziś mam propozycję do wykorzystanie dyniowego puree w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia(...)odstawić do lodówki. Gdyby kruszonka słabo się kleiła dodać więcej masła wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek wielkości foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, nastepnie przykryć drugim rozwałkownym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego  wyrośnięcia. Gdy powtórnie wyrośnie zetrzeć na dużych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z Salami i Anchois na Sosie Słodko-Ostrym Chili 179

cieście :) Wojny nie było, moja propozycja spotkała się z akceptacją. Pizza nie nadaje się na Walentynki, chodzi tu o składniki... sos mocno czosnkowy i anchois..... całowanie odpada :) Obyło się bez całowania, a najadłam się strasznie. Nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1/4 pizzy.... poważnie! Starzeje się, czy co? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje(...)ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 152

Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki(...)lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika (20-30 minut). Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 198

Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki(...)lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół) . W między

Moja Delicja
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 188

Co robicie z resztkami kalafiora, który nie został w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego

Weekendy w domu i ogrodzie
Luksusowe ciasto z ajerkoniakiem i wiśniami 207

Bardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach

Kuchnia Pokoleń
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 224

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru(...)ponad 30 min do zamrażarki). 3. WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE (8 min) Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 3 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na bardzo cienki placek, ok. 2mm (te pierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa, obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru

Nerds Kitchen
Podrasowane cebulaki 142

Podrasowane cebulaki Cebulaki to świetna przekąska . Moi chłopcy lubią je najbardziej ,gdy mają swoją weekendową nockę . Czyli siedzą do drugiej w nocy i naparzają na Steamie

Ogrodnik w podróży