swojego dzieła :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Wiśnie i nasączenie: 500 g wiśni bez pestek 120 g cukru 1-2 kieliszki wódki Krem śmietankowy: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowania cukru waniliowego(...)temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wlać
Passions hobbies lifeWielkiej Brytanii kruche bułeczki to łatwy i szybki w przygotowaniu wypiek. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować(...)jakoś trzeba sobie radzić. Składniki LUKIER 200 g rabarbaru 200 ml wody 100 g cukru pudru SCONES 350 g mąki tortowej orkiszowej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 130 g masła 1 jajo 130 g śmietany lub gęstego jogurtu 200 g rabarbaru skórka otarta
Tajemnice Smakubabeczek to można z podanych proporcji upiec jedno duże ciasto z przykrywką w formie do tarty albo tortownicy. W Angli jada się je z musztardą i korniszonem. My zjedliśmy bez dodatków na trasie Warszawa- Busko-Zdrój każdy na swój sposób. Emilka np. obgryzała ciasto i nam oddawała mięsny środek:) Paszteciki z wieprzowiną Drukuj Prep time 40 min Cook(...)ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać
Cooking for Emilyskładnik idealny jako zadanie dla mnie. Z kaszy gotuję bardzo dużo i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej . Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania(...)kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy na środek: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda) 6 łyżek syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy) ⅔ szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej
Cooking for Emilyprodukty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek(...)potrawę, jeszcze w apetycznej oprawie, to zdecydowanie chętniej ją przygotowuję. Tuż za przepisami znajdziemy tabelkę, w której zawarte są w skrócie najważniejsze informacje, takie jak m.in. : czas i temperatura pieczenia, mrożenie czy proporcje składników. Na samym końcu książki znajduje się indeks alfabetyczny wszystkich przepisów oraz spis treści z podziałem na poszczególne kategorie. Św. Hildegarda jest autorką wielu książek
Z miłości do słodkościKrówkowe ciasto marchewkowe to drugi na moim blogu wypiek (na klasyczne ciasto marchewkowe przepis znajdziecie tutaj ) z dodatkiem startej marchwi. Ciasta z jej dodatkiem są wyjątkowo
Smakołyki BerenikiKolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu cały czas jest zachmurzone i pada. Czekam z utęsknieniem na śnieg. Brakuje mi tego w krajobrazie. Wiosna i jesień są najgorszymi okresami w roku, niestety trzeba to przetrzymać. Dzisiaj mam pierwszy dzień grudnia(...)zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów
ciastkarnia na kruchym spodzieMasz ochotę na małe „co nieco”? Zastanawiasz jakie ciasto upiec na imprezę? Ciasto czekoladowo-kawowe zachwyci niejednego smakosza. Ciasta pieczemy przeważnie na jakieś uroczystości. Nie jemy
Strefa Zdrowego Żywieniasmaku. Wiórki kokosowe są mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski ), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki(...)piec przez 55-65 minut w 160 stopniach - po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku - ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji
Smakołyki BerenikiWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe. Ciasto bananowe jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis
Uwaga Babcia Gotujekomentarz. Skła dniki ciasta : 3 szklanki mąki , 250 gram masła lub margaryny Kasia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, PRZYGOTOWANIE CIASTA : Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część spłaszczyć, owinąć folią i włożyć na 1,5 -2 godzin do zamrażarki. ( jeżeli(...)pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce ( duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową Na masie serowej ułożyć pokrojone kawałki brzoskwiń. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st . C ( gdyby wierzch placka za bardzo
Pysznosci Babci BasiKruche ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam. A teraz opowiem(...)łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pojemnik malin – niecałe 500g ( gdy jest poza sezonem, świetnie będą się nadawać mrożone) Składniki na piankę: 5 białek 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy (16g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40g każdy) 0,5 szkl. oleju Szczypta soli Przygotowanie
Fabryka pomysłówpizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste(...)formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły, cienki placek. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). DODATKI Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych
Tajemnice Smakuupalne dni ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem. Dzisiaj zapraszam Was na serniczek z dużą ilością truskawek i bitą śmietaną. Składniki (blaszka 23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca(...)czekolada do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy na piasek. Najłatwiej to zrobić za pomocą malaksera. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Ser dwukrotnie mielimy. Można użyć gotowego serka z wiaderka. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody
kulinarne odsłony patidługo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć. Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychał i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. NADZIENIE Nadzienie tej rustykalnej tarty(...)WSZYSTKO RAZEM Piekarnik rozgrzewamy do 180°C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Wyjmujemy ciasto z lodówki i na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto w duży (36-40cm) okrąg grubości około 4-5mm, nie cieniej. Przenosimy ciasto rolując je na wałku na papier do pieczenia . Ciasto pośrodku smarujemy połową roztrzepanego jajka i posypujemy połową startego twardego
Karo in the KitchenWytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;) Każdy(...)część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut
Kolorowy Przepisownikplacek o grubości około 0,5 cm. Wykładamy rozwałkowanym ciastem foremkę na tartę, zwykłą blaszkę lub blaszkę do pieczenia muffinek. Jeśli forma jest duża to wykładamy ją papierem do pieczenia, a jeśli mała lub o nieforemnym kształcie - smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Dla ułatwienia ciasto wałkuję ułożone pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia. Nie klei(...)ciasto pieczemy około 15 minut - do czasu, aż się lekko zarumieni. Można również podczas pieczenia obciążyć ciasto ceramicznymi kulkami lub nasionami roślin strączkowych. Przed włożeniem do piekarnika wykładamy na ciasto papier do pieczenia, następnie wysypujemy na nie ziarenka, np. fasoli. Pieczemy z obciążeniem przez około 10 minut, po czym zdejmujemy papier i dopiekamy już bez obciążenia
W kuchni Katie