wieczora. Zima w pełni, karnawał w pełni więc dziś coś pysznego, prostego, ślicznego i karnawałowego. W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto słodkości, czyli tłusty czwartek, a czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci. Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki. Róże wyglądają pięknie, są idealne(...)łyżeczki proszku do pieczenia 600 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania oraz dowolny dżem, marmolada lub powidła. Ja użyłam domowych powideł śliwkowych. olej do smażenia oraz 4 naczynka o różnej średnicy. Np wieczko od kawy, szklanka, literatka i kieliszek -jak w moim przypadku Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e. Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko(...)240ml mleka, ja rozdzieliłam to na mleko i śmietanę 70ml śmietany 18% 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały
Grunt to przepis!krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo(...)ładnie opaść. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą. Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate , mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam
Mia Cucina SofietaSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g
Świat Domowej KuchniZapraszam na pyszne kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe. Lekko słodkie, proste w przygotowaniu, a co najważniejsze niezwykle smaczne. U mnie w domu nawet sceptycy dyniowych smaków wprost
Słodkie okruszkiW naszym domu wszyscy uwielbiają drożdżówki z serem. Nie ważne jaką ilość zrobię, zawsze znikają w mgnieniu oka. Dobrze, że zdążyłam
kuron.com.plniedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza(...)dbający o linię powinni z nią żyć za pan brat. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo , więc pole jej zastosowań to nie tylko dania pieczone czy smażone, ale również jogurty, koktajle, musli i desery. Ma lekko słodkawy posmak , stąd nie potrzebuje do towarzystwa zbyt wielu substancji słodzących, a w porywach w ogóle daje się przy
Grunt to przepis!partię do dekorowania, dzięki czemu zajęci byliśmy przez dość długi czas (co Mamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny czy to do słodkich czy wytrawnych babeczek(...)wcześniejsze wystawianie świątecznych artykułów i dekoracji w sklepach) sprawiały, że to atmosfera gasła... Na szczęście rozchodzący się po domu już od kilku lat zapach korzennych przypraw, który uwielbiam, podczas pieczenia na nowo wzbudził we mnie tą radość ze świątecznych przygotowań i oczekiwania na najbardziej magiczne dni w roku. Coroczne sklejanie chatki z piernika i jej dekorowanie to całe mnóstwo
Kolorowy Przepisownikmożna zrobić przepyszne placki, a roślinka o wdzięcznej nazwie czosnek dziwny jest genialna i smakuje jak skrzyżowanie czosnku i szczypiorku. Książką dla wielbicieli kuchni dawnej, prostej, a jednocześnie przepysznej. Marietta Marecka „ABC gotowania 1 i 2” – język polski Książka, co do której mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony przepisy jakieś takie, hmmm, bez polotu(...)genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe
ladykitchenSzarlotka z połówkami jabłek to ciasto, które choć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta serka homogenizowanego
Smakołyki BerenikiW czoraj był już pierwszy dzień jesieni, więc chyba czas najwyższy wystartować z jesiennymi przepisami! Oczywiście, jak powszechnie wiadomo, o tej porze roku nie ma nic
Food Squarezjeść ręką, czyli tzw. finger food i nie musi być na ciepło. Te rollsy smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno i je się je bardzo wygodnie, bez brudzenia rąk. Gdy o piknik zapytałam Zuzię i co by chciała, by jej przygotować do zjedzenia na dworze odpowiedziała, że pizzę! :) lubi, choć muszę przyznać, że tylko domową(...)prowansalskie) i wstępnie wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy margarynę (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do max 5 mm, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem, kładziemy obok siebie paski cukinii (łatwo je zrobić obieraczką do warzyw), na każdy plaster cukinii nakładamy plastry sera
Kolorowy Przepisownikwypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet do drożdży dałam ksylitol i ładnie wyrosły. Wykonałam(...)Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później). 5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu
zdrowo i aktywnieNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik z borówkami – raw, czy to możliwe, żeby przygotować dobry deser wegański i to w wersji surowej? Surowy bez pieczenia, prażenia i gotowania? Oczywiście, że jest to możliwe, a na dodatek deser jest bez cukru i glutenu wystarczy kilka ogólnodostępnych składników 15 minut pracy i deser gotowy! Właściwie to nie wiem, czy powinnam używać określenia ciasto(...)American Keyword borówki, orzechy, raw Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składnik na spód 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/3 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na masę "serową" 3/4 szklanki orzechów nerkowca 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego 1 łyżka ekstraktu
SprawdzonaKuchnia.plWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda, idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach
Uwaga Babcia GotujeNie wyobrażam sobie sezonu jagodowego bez placuszków z jagodami ! Leniwy, letni poranek. Słoneczko dogrzewa. Obciążona siatami w rękach, wracam z szybkich zakupów na osiedlowym bazarku
Grunt to przepis!