Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda, idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach
Uwaga Babcia GotujeNie wyobrażam sobie sezonu jagodowego bez placuszków z jagodami ! Leniwy, letni poranek. Słoneczko dogrzewa. Obciążona siatami w rękach, wracam z szybkich zakupów na osiedlowym bazarku
Grunt to przepis!wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet do drożdży dałam ksylitol i ładnie wyrosły. Wykonałam(...)Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później). 5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu
Zdrowie i pysznie na talerzuPotrzebujesz ciasta lub tortu urodzinowego, a nie masz piekarnika...To żaden problem! Zrób ciasto z patelni. Twoi goście nawet się nie zorientują, że nie było pieczone
Kuchnia MagdaLenyNa Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro
Smaczne ZdroweJeszcze zanim uda mi się stworzyć post sorbetowy, uraczę Was czymś równie pysznym, śniadaniowym, lekkim i wakacyjnym. Pieczony naleśnik, tak nietuzinkowo, bo zwykle naleśniki się smaży
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikSporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku . Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się(...)oliwie. Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu aż większość wody odparuje. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części, z każdej rozwałkuj placek średnicy ok. 26 cm (najlepiej wałkuj przez papier do pieczenia, żeby się nie kleiło). Odłóż spody do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik
Powiedz dietom nieSporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku . Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się(...)oliwie. Dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu aż większość wody odparuje. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części, z każdej rozwałkuj placek średnicy ok. 26 cm (najlepiej wałkuj przez papier do pieczenia, żeby się nie kleiło). Odłóż spody do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik
Powiedz dietom niePizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania(...)mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie
Smakowy RajZnów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem
W kuchni bez szafekJeśli lubicie dutch baby pokochacie clafoutis. Robi się go z identycznych składników, ale smakuje inaczej, bo jest zapiekany z owocami. Smakuje bosko! Grzeszne śniadanie z owocami
Niedzielny kucharzJak już nie raz wspominałam uwielbiam tortille. Ileż taki niby zwykły placek daje możliwości. Dziś zapraszam Was na nadziewaną tortillę a la pizza z mięsem
Słodkie okruszkimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 150 g masła, (gostyńskie ) 1 szklanka cukru, ( 3/4 szklanki rozpuścić , a 1/3 szklanki pozostawić do białek ) 1,5 łyżki kakao,(Wedel(...)oddzielnej miski. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem . Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm , możemy na dno położyć papier do pieczenia , a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą . ( ja posmarowałam całą tortownicę ) Masa jest dość
Pysznosci Babci BasiPolski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 45minut/180stopni. Tosty z makiem Mak ma podobne znaczenie co grzyby(...)Składniki - burak cukrowy (rozmiar D) - 3,5 szklanki mąki - 1\3 szklanka oleju - 2,5 szklanki wody - pół paczki cynamonu - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Buraka obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności jakiej są a liście, mieszając po dodaniu każdego. Umieszczamy masę w tortownicy, a ją w nagrzanym
Kryzysowa Książka KucharskaJest w śród Was na pewno kilka osób, które nie przepadają za tortami ze względu na kremy czy biszkopty. Mimo to takie osoby chciałaby obchodzić swoje
Candy Pandas