placek szybki - 2000 przepisów (strona:73/134)

.1072. gryka razy dwa 150

waniliowe placki gryczane podane z gryczankami czekoladowymi ~ Leniwa niedziela z plackami... ;) No, moze nie do konca leniwa, bo zaraz idę do kuchni dokończyć domowy keczup, który zaczęłyśmy z mamą robić wczoraj, a po południu idę na sesję zdjęciową...Ale same przyjemne rzeczy mnie czekają :) Jakiś czas dotarła do mnie paczka z Gryczankami. Słyszeliście o produktach(...)śniadaniu testuję pierwszy rodzaj gryczanek - czekoladowe. Było pysznie! Oprócz czekoladowych są dostępne jeszcze miodowe oraz owocowe. Recenzje już niedługo! A mój Książe Simba wczoraj skończył rok! Jak to szybko minęło... ;) Nie wyobrażam sobie życia bez tego wrednego rudzielca

breakfast of dreams
Placek królewski 171

kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować(...)Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy.  3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Placki przekładamy chłodną masą jabłkową, wierzch polewamy ciepłą polewą. Odstawiamy do zastygnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy drożdżowe 222

piachu a namiotem z koców:) Mimo, że moje szybciutko znikają z talerza, to mam przeczucie, że nie dorównują w żadnym stopniu racuchom Mojej Babci. Dzisiaj obiad na słodko, na szybko, z dużą ilością cukru pudru i kleksem dżemu truskawkowego...jak szaleć to szaleć:)  Składniki: 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki ciepłego mleka(...)zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać z solą. Do drożdży wlać jaja, wsypać mąkę i wymieszać wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jakieś 20-30 min). Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

na moim stole...
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 189

posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem(...)dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami  piekę też małe biszkopty i smażę na oleju placki

prawdziwe jedzenie
Pszenne tortille 195

Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu.  Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego masła, 310 ml wrzącej wody Do miski wsypać mąkę, dodać(...)połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Smacznego

Plate of Joy
Ciastka ze słonecznikiem 515

Zdrowe, chrupiące, domowe ciasteczka ze słonecznikiem. Przepis na ciasteczka jest zadziwiająco prosty do wykonania. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy. 20 dag margaryny 3

Kuchcik gotuje
Kruchy placek ze śliwkami i winem 173

Co zrobić, gdy dostaniesz wielką reklamówkę śliwek ? Ciasto zrobić - obowiązkowo. A reszta do przetworów i do zamrażarki.Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz

kolorowotorcikowo
Wyniki konkursu! 155

była bardzo zawiedziona, że nie zjemy już jej popisowego kruchego ciasta z owocami, więc kupiła wszystkie dostępne wtedy bezglutenowe mąki (kiedyś były bardzo trudno dostępne!) i upiekła bardzo podobny placek. Smak niezapomniany! Jednak babcia robiła go „na oko” i nie miałyśmy przepisu. Wypiek Beatki bardzo przypominał nam ten smak i jesteśmy bardzo szczęśliwe, że go odnalazłyśmy! Dziękujemy :* Przemianą tego(...)blogu regularnie i trochę nas znacie to powinniście wiedzieć, że zielony naturalny kolor jest dla nas wręcz hipnotyzujący. Same opracowałyśmy pyszny krem z awokado lecz ma krótką żywotność (dość szybko ciemnieje). Przepis od Kasi gwarantował ten piękny kolor na kilkanaście godzin więc musiałyśmy go wypróbować. Okazało się, że nie tylko krem jest genialny w smaku i w kolorze

Candy Pandas
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 214

ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Ślad po wbitym w nie palcu powinien szybko znikać.   Odstawiamy je na godzinę-półtorej, przykryte, w ciepłe miejsce. Ciasto przed dalszą obróbką powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Zioła dokładnie siekamy – jeśli macie gruby szczypior – razem z cebulką(...)solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy na tarce.   Keksówkę o wymiarach 12 na 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy je na centymetrowe placki, najlepiej prostokątne. Docinamy równo boki. Równomiernie smarujemy ciasto połową masła z czosnkiem, posypujemy ziołami i serem. Tniemy ciasto na kromki. Składamy jedną na drugiej, nadzieniem do góry. Gdy już

Karo in the Kitchen
Szarlotka z antonówkami 179

posmarowania ciasta Nadzienie 1500 g antonówek 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki goździków skórka z cytryny sok z cytryny cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w  folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet(...)minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy i jej boki. Wykładamy farsz.  Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego

Kulinarne przygody Gatity
Napoleonka na cieście francuskim 151

mojej Teściowej, która ostatnio poczęstowała nas właśnie taką pyszną napoleonką. Mąż przez cały tydzień wiercił mi dziurę w brzuchu, więc upiekłam i ja. Nie jest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka(...)gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe lekko docisnąć, żeby pozbyć się powietrza, a placki były w miarę płaskie. Ostudzić na kratce. KREM: Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier, żółtka, mąki i ziarenka wanilii. Tak przygotowaną masę

Cakes By Kejt
Jesienny placek jabłkowy 187

zapomniałam. Oczywiście wszyscy domownicy znaleźli w tym fakcie ogromny pozytyw - będzie więcej dla nich po powrocie do domu :) Fakt niezaprzeczalny, prawda? :) Szczerze polecam  miłośnikom cynamonu - Jesienny placek jabłkowy. "Ciasto150 g mąki pszennej 75 g zimnego masła w drobnych kawałkach30 g cukru pudrujajkolaska waniliiszczypta kardamonuszczypta cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta soli30g zmielonych migdałówFarsz:750g twardych jabłek50 g brązowego cukru2 łyżeczki(...)przyprawy co wyżej)Dodatkowo:białko z 1 jajkałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z przyprawami, migdałami, solą i cukrem pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą dosypując mąki. Ciasto szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ( ja przyspieszam zawsze ten proces wkładając ciasto do zamrażalnika).Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 335

pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej(...)tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody.Teraz rozwałkowywać placki o grubości około 3 mm. Wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Na każdy placuszek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia (lepiej nie dawać zbyt dużo nadzienia, bo będzie wyciekało podczas

Świat Ciasta
Tortilla z kurczakiem 211

ferie... i przygotowaliśmy śniadanie by zjeść w drodze... Na wycieczkach lubię dobrze zjeść i dlatego zawsze szykuje "ciepłe" śniadania.... Tym razem przygotowaliśmy Tortille z kurczakiem Wykonuje się to bardzo szybko a efekt jest znakomity:) SKŁADNIKI: 1 opakowanie WRAPów (w naszym były 4 szt. placów) 2 pojedyncze piersi z kurczaka sałata lodowa pomidorki (w lodówce były cherry) kukurydza pieczarki (niekoniecznie(...)grillu elektrycznym, nie dodając tłuszczu. Pod koniec dodać również pokrojone pieczarki. Sałatę posiekać, pomidorki pokroić na połóweczki ... Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty Gdy kurczak będzie już gotowy, placki Wrapów podgrzać w mikrofalówce na programie grill. Na ciepłe wrapy polać ketchupem lub sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, kurczaka, pomidorki i ser... Wszystko dobrze zawinąć,  w trasę dodatkowo zawinąć

MarciochaKucharzy